ΤΟ ΠΑΡΟΝ: Πώς ξεκληρίζεται ο Ελληνισμός της Βορείου Ηπείρου! ~ Βορειοηπειρωτικά

Κυριακή, 17 Φεβρουαρίου 2013

ΤΟ ΠΑΡΟΝ: Πώς ξεκληρίζεται ο Ελληνισμός της Βορείου Ηπείρου!

Του ΔΗΜΗΤΡΗ Α. ΓΑΡΟΥΦΑ
Συγγραφέα, πρώην προέδρου του Δικηγορικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης

Με δικαιολογία την περιστολή δαπανών, το ελληνικό κράτος εμφανίζεται μίζερο στα Βαλκάνια και ιδιαίτερα προς τους ομογενείς μ ας. Δεν θέλω και δεν πρέπει να επεκταθω σε λεπτομέρειες, αλλά σε μερικά πράγματα πρέπει να λειτουργούμε με προοπτική αιώνων κι έτσι μπορεί, π.χ. για λόγους οικονομίας, να κοπεί η δεξίωση για την εθνική μας εορτή στη Στοκχόλμη, αλλά είναι αδιανόητο να κοπεί σε γειτονικές χώρες όπου υπάρχουν ελληνικές μειονότητες... Επίσης πρέπει να είμαστε ιδιαίτερα προσεκτικοί σε ενέργειες που μπορεί να οδηγήσουν σε ξεκλήρισμα του Ελληνισμού από γειτονικές χώρες κι αυτό κινδυνεύουμε να πάθουμε, λόγω κακού χειρισμού, στο θέμα απονομής συντάξεων από τον ΟΓΑ σε ανασφάλιστους-υπερήλικες Βορειοηπειρώτες.

Υπενθυμίζω ότι πριν από χρόνια είχαν δοθεί στους υπερήλικες Βορειοηπειρώτες συντάξεις από τον ΟΓΑ με το αιτιολογικό ότι ήταν ομογενείς ανασφάλιστοι ή δεν είχαν εισόδημα που να ξεπερνά το ποσόν της σύνταξης του ΟΓΑ. Ήταν γνωστό ότι μένουν εδώ και κατά διαστήματα και στη Β.Ήπειρο και δίνονταν οι συντάξεις με στόχο μ' αυτόν τον τρόπο να βοηθηθούν για να επιζήσουν, αλλά και να διευκολυνθούν να έχουν τακτική επαφή με τη Β. Ήπειρο, συντηρώντας τα σπίτια και δημιουργώντας εστίες και κίνητρο επαφής και για τους νεότερους κι έτσι επετεύχθη σχετικά να μην ερημωθεί η Βόρειος Ήπειρος. Το μέτρο πέτυχε εν μέρει και οι Αλβανοί, φοβούμενοι ότι αυτό θα επηρέαζε πολλούς Αλβανούς να δηλώσουν και να διεκδικήσουν ελληνική εθνική καταγωγή στην απογραφή πληθυσμού, με αποτέλεσμα να εμφανιστεί ελληνική μειονότητα με υψηλά ποσοστά, γι' αυτό απάλειψαν το ερώτημα εθνικής καταγωγής.

Εδώ και δύο χρόνια όμως ο ΟΓΑ εξήγγειλε επανέλεγχο των χορηγηθεισών συντάξεων (σωστά, αν επρόκειτο να δει αν είναι υπαρκτά πρόσωπα, αν έχουν άλλα εισοδήματα κ.λη.) και με το πρόσχημα αυτό έκοψε σημαντικό μέρος των συντάξεων αυτών, με το αιτιολογικό ότι δεν διαμένουν μόνιμα στην Ελλάδα! Υπήρξαν επιτροπές που ζητούσαν από τους Βορειοηπειρώτες τα διαβατήρια κι αν έβλεπαν ότι ταξιδεύουν συχνά στα χωριά της Βορείου Ηπείρου, από όπου κατάγονται, διατασσόταν η διακοπή της καταβολής σύνταξης, με το σκεπτικό ότι δεν μένουν μόνιμα στην Ελλάδα... Τις προσφυγές που κάνανε στην επιτροπή ενστάσεων του ΟΓΑ η επιτροπή τις απέρριψε με το σκεπτικό ότι οι ενιστάμενοι δικαιούνται μεν σύνταξης, αλλά επειδή δεν μένουν μόνιμα στην Ελλάδα, όπως αναφέρεται στο διατακτικό κάποιας απόφασης που εκδόθηκε στη Θεσσαλονίκη: «Η ένδικη προσφυγή πρέπει να απορριφθεί... Αν στο μεταξύ επανέλθει και κατοικήσει μόνιμα στην Ελλάδα δικαιούται να υποβάλει νέα αίτηση επαναχορήγησης της διακοπείσας σύνταξης...»

Παράλληλα, με τον νόμο 4093/2012 (ΦΕΚ 222/12-11-2012), μεταξύ άλλων μπήκε και ως προϋπόθεση η μόνιμη διαμονή στην Ελλάδα επί 20 χρόνια πριν από την υποβολή της αίτησης για συνταξιοδότηση, αλλά και η μόνιμη διαμονή στην Ελλάδα κατά τη διάρκεια συνταξιοδότησης...

Οι Αλβανοί μπορούν να τρίβουν τα χέρια τους, γιατί βγάζουμε μόνοι μας τα μάτια μας και ξεκληρίζεται ο Ελληνισμός από Βόρειο Ήπειρο και Αλβανία, όταν λέμε στους εκεί ομογενείς: «Έχετε δικαίωμα σύνταξης από την Ελλάδα, αλλά αν θέλετε να την πάρετε πρέπει να μην ξαναπατήσετε στη Β.Ήπειρο ή την Αλβανία και να εγκατασταθείτε μόνιμα στην Ελλάδα».

Κατανοώ την κρίση που βιώνει η χώρα μας, αλλά οι χώρες που θέλουν να έχουν προοπτική οφείλουν να λειτουργούν με προοπτική αιώνων. Συμφέρει την Ελλάδα να ξεριζωθεί ο Ελληνισμός από τη Βόρειο Ήπειρο; Οι υπεύθυνοι καταλαβαίνουν τι κάνουν;