Φρένο στα σχέδια για ενοποίηση των Αλβανών στα Βαλκάνια βάζουν οι ΗΠΑ ~ Βορειοηπειρωτικά

Παρασκευή, 22 Φεβρουαρίου 2013

Φρένο στα σχέδια για ενοποίηση των Αλβανών στα Βαλκάνια βάζουν οι ΗΠΑ

«Αντιπαραγωγική» η πρόσκληση για ενοποίηση όλων των Αλβανών
«Ο χάρτης της Ευρώπης και τα σύνορά της έχουν καθοριστεί» 
-διεμήνυσε από τα Τίρανα ο Φίλιπ Ρίκερ.

«Ο χάρτης της Ευρώπης και τα σύνορά της έχουν καθοριστεί. Επομένως, η πρόσκληση για ενοποίηση όλων των Αλβανών είναι αντιπαραγωγική» υπογράμμισε ο αναπληρωτής βοηθός υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, αρμόδιος για τις σχέσεις με τις χώρες της Νοτιοανατολικής Ευρώπης, Φίλιπ Ρίκερ, σε συνέντευξη που παραχώρησε στην εκπομπή «Top Story» του τηλεοπτικού σταθμού «Top Channel».

Αφού επισήμανε ότι ο εθνικισμός δεν είναι χρήσιμος για την Αλβανία, ο κ. Ρίκερ, ο οποίος πραγματοποιεί από χθες επίσκεψη στη βαλκανική αυτή χώρα, τόνισε: «Ο εθνικισμός αποσπάει την προσοχή από τις μεταρρυθμίσεις, την οικονομία και τη διαδικασία της ένταξης της χώρας στην Ευρωπαϊκή Ένωση».

Αναφερόμενος σε πρόσφατες δηλώσεις των πρωθυπουργών της Αλβανίας και του Κοσόβου, Σαλί Μπερίσα και Χασίμ Θάτσι αντίστοιχα, περί ενοποίησης των Αλβανών, ο Αμερικανός αξιωματούχος επανέλαβε τη θέση της Ουάσιγκτον εναντίον κάθε εθνικιστικής ρητορικής.

Σήμερα, ο κ. Ρίκερ θα έχει διαδοχικές συναντήσεις με όλους τους πολιτικούς ηγέτες της Αλβανίας.

Υπενθυμίζεται ότι, πριν από μερικές ημέρες, η ίδια τηλεοπτική εκπομπή, στην οποία μίλησε, χθες, ο κ. Ρίκερ είχε φέρει στο φως της δημοσιότητας υπόμνημα του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, που επιδόθηκε από την αμερικανική πρεσβεία στα Τίρανα στο αλβανικό υπουργείο Εξωτερικών, με αφορμή τις πρόσφατες εθνικιστικές δηλώσεις από την αλβανική ηγεσία.

Στο υπόμνημα αυτό εκφραζόταν η απογοήτευση και η ανησυχία για το γεγονός ότι «οι Αλβανοί ηγέτες εγκαταλείπουν τον παραδοσιακό εποικοδομητικό ρόλο που έχει διαδραματίσει η Αλβανία στην περιοχή».

Πηγή: ΑΜΠΕ