Ερώτηση του βουλευτή Πύρρου Δήμα για τις συνάξεις του ΟΓΑ στους Βορειοηπειρώτες ~ Βορειοηπειρωτικά

Παρασκευή, 1 Φεβρουαρίου 2013

Ερώτηση του βουλευτή Πύρρου Δήμα για τις συνάξεις του ΟΓΑ στους Βορειοηπειρώτες

ΒΟΥΛΗ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ
ΠΥΡΡΟΣ ΔΗΜΑΣ
ΒΟΥΛΕΥΤΗΣ ΕΠΙΚΡΑΤΕΙΑΣ ΠΑΣΟΚ
ΕΡΩΤΗΣΗ ΠΡΟΣ ΤΟΝ ΥΠΟΥΡΓΟ ΕΡΓΑΣΙΑΣ, ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΑΣΦΑΛΙΣΗΣ ΚΑΙ ΠΡΟΝΟΙΑΣ

ΘΕΜΑ: Σύνταξη ΟΓΑ Βορειοηπειρωτών

Σύμφωνα με όσα γνωρίζω, οι Βορειοηπειρώτες δικαιούνται ως Ομογενείς την κατώτερη σύνταξη του ΟΓΑ (περί τα 300 ευρώ), εφόσον μπορούν να αποδείξουν εικοσαετή μόνιμη διαμονή στην Ελλάδα και εφόσον δεν (θα) λαμβάνουν άλλη σύνταξη από οποιονδήποτε φορέα κοινωνικής ασφάλισης στην Ελλάδα ή στο εξωτερικό.
Εκτός από την οικονομική κρίση που πλήττει κυρίως τα χαμηλά εισοδηματικά στρώματα του πληθυσμού μας –μεταξύ των οποίων κατατάσσονται αναμφίβολα και οι ηλικιωμένοι Βορειοηπειρώτες που ζουν στην Ελλάδα-, η Ελληνική Μειονότητα στη σημερινή Αλβανία αγωνίζεται να επιβιώσει σε ένα εχθρικό περιβάλλον και να αποτρέψει τον επιδιωκόμενο ξεριζωμό της. Στο πλαίσιο αυτό, η ανωτέρω αναφερόμενη σύνταξη ΟΓΑ αποτελεί για πολλές οικογένειες Βορειοηπειρωτών σημαντικό βοήθημα για να ανταπεξέλθουν στα ιδιαίτερα βαριά οικονομικά και κοινωνικά προβλήματα που αντιμετωπίζουν. Εντούτοις οι - νέες και παλιές- απαιτούμενες προϋποθέσεις της εν λόγω σύνταξης καθιστούν εξαιρετικά δύσκολη την απονομή της στους δικαιούχους.
Η εικοσαετή διαμονή στην Ελλάδα, εκτός του ότι δύσκολα μπορεί να αποδειχτεί με ταξιδιωτικά έγγραφα της εποχής που επήλθε η μετανάστευση, είναι μακρά και λειτουργεί απαγορευτικά για την απονομή σύνταξης ΟΓΑ στον κύριο όγκο των ηλικιωμένων δικαιούχων. Εξάλλου πολλοί ηλικιωμένοι Βορειοηπειρώτες λαμβάνουν από το Αλβανικό δημόσιο χαμηλές συντάξεις για τα εκεί συντάξιμα χρόνια εργασίας τους που στις περισσότερες των περιπτώσεων, όπως μπορώ να γνωρίζω, δεν ξεπερνούν τα 100 ευρώ. Στο ίδιο πλαίσιο, για τα ηλικιωμένα ζευγάρια Βορειοηπειρωτών ισχύει επίσης ο περιορισμός ότι, εφόσον λαμβάνει σύνταξη ο ένας σύζυγος, δεν δικαιούται ο άλλος που συνήθως είναι η σύζυγος.

ΕΡΩΤΑΤΑΙ Ο κ. ΥΠΟΥΡΓΟΣ
Α) Πρόκειται να ληφθεί ιδιαίτερη μέριμνα για τους ηλικιωμένους Βορειοηπειρώτες -λόγω της ιδιαίτερης θέσης και κατάστασής τους- και να μειωθεί ο προαπαιτούμενος χρόνος διαμονής τους στην Ελλάδα ώστε να διευκολυνθεί η συνταξιοδότησή τους από τον ΟΓΑ;
Β) Σε περίπτωση παράλληλης συνταξιοδότησής τους από το Αλβανικό δημόσιο πρόκειται να ορισθεί πλαφόν των αθροιζόμενων συντάξεων που, δικαίως, δεν θα υπερβαίνει τα τετρακόσια ευρώ;
Γ) Πρόκειται να ληφθεί ιδιαίτερη μέριμνα για την ηλικιωμένη Βορειοηπειρώτισσα, ώστε να λαμβάνει σύνταξη ΟΓΑ, ανεξάρτητα από το αν συνταξιοδοτείται ή όχι ο σύζυγός της;

Αθήνα, 16.01.2013
Ο ΒΟΥΛΕΥΤΗΣ
ΠΥΡΡΟΣ ΔΗΜΑΣ


Ακολουθεί δελτίο τύπου από το πολιτικό γραφείο του κ. Δήμα σχετικά με την συνάντηση με τον Υπουργό Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας, Γιάννη Βρούτση 

Ο Βουλευτής του ΠΑΣΟΚ, Πύρρος Δήμας, συναντήθηκε με τον Υπουργό Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας, Γιάννη Βρούτση - μετά την κατάθεση Ερώτησής του- και συζήτησε το φλέγον θέμα της συνταξιοδότησης των ηλικιωμένων Βορειοηπειρωτών από τον ΟΓΑ. Ο Βουλευτής ανέλυσε στον Υπουργό τη δυσμενή για τους Βορειοηπειρώτες κατάσταση όσον αφορά στην κοινωνική τους ασφάλιση. Η σύνταξη του ΟΓΑ αποτελεί για πολλές οικογένειες Βορειοηπειρωτών σημαντικό βοήθημα για να ανταπεξέλθουν στα ιδιαίτερα βαριά οικονομικά και κοινωνικά προβλήματα που αντιμετωπίζουν. Συμβάλλει επίσης στην τόνωση της παρουσίας του ελληνικού στοιχείου στη Βόρεια Ήπειρο. Εντούτοις οι - νέες και παλιές- απαιτούμενες προϋποθέσεις της εν λόγω σύνταξης καθιστούν εξαιρετικά δύσκολη την απονομή της στους δικαιούχους Βορειοηπειρώτες.
Ο Βουλευτής ζήτησε από τον Υπουργό νομοθετική ρύθμιση του θέματος, εξαιρετικού χαρακτήρα και περιορισμένης χρονικής διάρκειας, που θα ενισχύσει σημαντικά την Ελληνική Μειονότητα. Ο Υπουργός συμφώνησε στην ανάγκη εξεύρεσης λύσης και προέτρεψε τον Βουλευτή στην κατάρτιση συγκεκριμένης πρότασης, η οποία μετά και από συνεννόηση με τον Γραμματέα της Νέας Δημοκρατίας, Μανώλη Κεφαλογιάννη, θα κατατεθεί από κοινού στον Υπουργό Οικονομικών.
Ο Πύρρος Δήμας ανέλαβε την πρωτοβουλία εκπόνησης και σύνταξης της σχετικής νομοθετικής πρότασης σε συνεργασία με τους εκπρόσωπους των Βορειοηπειρωτικών Οργανώσεων, τους οποίους και θα συγκαλέσει σε κοινή συνεδρίαση για το θέμα αυτό.