ΠΡΩΙΝΟΣ ΛΟΓΟΣ: Ξεσηκωμός για την κατάργηση βοηθήματος στους Ομογενείς ~ Βορειοηπειρωτικά

Σάββατο, 9 Φεβρουαρίου 2013

ΠΡΩΙΝΟΣ ΛΟΓΟΣ: Ξεσηκωμός για την κατάργηση βοηθήματος στους Ομογενείς


Κόβονται από 1η Μαρτίου και μάλιστα αναδρομικά

«Θα ερημώσει η Βόρειος Ήπειρος» λένε φορείς…


• Ξεσηκωμός επικρατεί στις τάξεις των Βορειοηπειρωτών για την απόφαση της Ελληνικής Πολιτείας να καταργήσει από 1η Μαρτίου και μάλιστα αναδρομικά (από 1η Ιανουαρίου) το βοήθημα των 300 ευρώ σε ανασφάλιστους υπερήλικες.
Πρόκειται για μια απόφαση που, κυριολεκτικά, αποτελεί «αιτία πολέμου» για τους υπερήλικες Βορειοηπειρώτες και τις οικογένειές τους, που για χρόνια υπέφεραν από το τυραννικό καθεστώς του Εμβέρ Χότζα, για να κρατήσουν αναλλοίωτη την εθνική τους συνείδηση.

Το έγγραφο…
Όπως έγινε γνωστό, από έγγραφο του ΟΓΑ (που ήδη έφθασε στους συνταξιούχους ομογενείς), που χορηγεί το βοήθημα, (φωτό), «επανακρίνονται από 1η Ιανουαρίου 2013 και όσοι έχουν ήδη καταστεί συνταξιούχοι», ενώ η περίθαλψή τους θα διατηρηθεί για το 2013.
Ανάμεσα στα κριτήρια για να διατηρηθεί το βοήθημα είναι να μένει κάποιος στην Ελλάδα τα τελευταία 20 χρόνια και να μην λαμβάνει ή να μην δικαιούται σύνταξη από οποιοδήποτε άλλον φορέα, ανεξαρτήτως ποσού.
Με αυτόν τον τρόπο και αν δεν αλλάξει άμεσα η κατάσταση, αναμένεται νέο μεγάλο κύμα φυγής από την Βόρειο Ήπειρο προς την Ελλάδα, που ίσως να είναι και το τελευταίο, αφού ελάχιστοι είναι αυτοί που απέμειναν για να κρατούν τη σημαία του Ελληνισμού.
Στην περίπτωση δε, που κάποιος θέλει να αποδείξει, ότι δεν παίρνει σύνταξη από το Αλβανικό κράτος, τότε θα πρέπει, μέχρι και τις 30 Απριλίου, να ακολουθήσει μια γραφειοκρατική διαδικασία, από αυτές που… μόνο στην Ελλάδα υπάρχουν!

Ανάστατοι
Όπως είναι λογικό, τόσο οι Βορειοηπειρώτες υπερήλικες, όσο και οι φορείς των ομογενών είναι ανάστατοι από τις αποφάσεις αυτές. Εκπρόσωποι φορέων των ομογενών έδωσαν συνέντευξη Τύπου στην Αθήνα, κατά την οποία παρουσίασαν το τεράστιο εθνικό και κοινωνικό ζήτημα που προκύπτει. Η Πρόεδρος της Ομοσπονδίας Άνω Δερόπολη «οι Σελλοί» Ηλέκτρα Κίκη χαρακτήρισε τραγικό «η ίδια η Βουλή των Ελλήνων να νομοθετεί την απερήμωση της Βορείου Ηπείρου, να απαιτεί από τους ανασφάλιστους γέροντες γονείς να εγκαταλείψουν τις εστίες τους, αν θέλουν να λαμβάνουν το επίδομα».
Τη συμπαράστασή του εξέφρασε ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Παναγιώτης Κουρουμπλής και ο βουλευτής των «Ανεξάρτητων Ελλήνων» Γαβριήλ Αβραμίδης. Δήλωση συμπαράστασης έχει κάνει και ο Μητροπολίτης Κονίτσης κ. Ανδρέας.

Συγκέντρωση
Στο μεταξύ, με συγκέντρωση διαμαρτυρίας, την προσεχή Τετάρτη, 13 Φεβρουαρίου, στη 1 το μεσημέρι έξω από το Υπουργείο Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας, κλιμακώνονται οι κινητοποιήσεις των Ομογενών από την πρώην Σοβιετική Ένωση και τη Βόρεια Ήπειρο, που ζητούν να αρθεί η ισχύς των διατάξεων του ν. 4093/2012, που κόβουν το πενιχρό βοήθημα των 300 ευρώ, από τους ανασφάλιστους, υπερήλικες  συμπατριώτες τους.

2 σχόλια:

http://nepirusonline.blogspot.gr/2011/10/blog-post_2449.html