Μαρία Μπολάνου: Η προκλητική συμπεριφορά των Αλβανών είναι πάγια τακτική τους οποιοδήποτε κόμμα και αν είναι στην κυβέρνηση ~ Βορειοηπειρωτικά

Σάββατο, 9 Φεβρουαρίου 2013

Μαρία Μπολάνου: Η προκλητική συμπεριφορά των Αλβανών είναι πάγια τακτική τους οποιοδήποτε κόμμα και αν είναι στην κυβέρνηση

Οι Αλβανοί συνεχίζουν απτόητοι τις προκλήσεις τους κατά της χώρας μας, αλλά και την άσκηση πίεσης στους Βορειοηπειρώτες αδερφούς μας. Και όχι μόνο δεν ζητούν συγγνώμη για τα δεινά στα οποία υπέβαλαν τους ομοεθνείς μας επί δεκαετίες στη Βόρειο Ήπειρο, αλλά συνεχίζουν να μεθοδεύουν τον αφελληνισμό της ελληνικής γης.
Εμείς μιλήσαμε με τη Μαρία Μπολάνου, δικηγόρο, Πρόεδρο της Ένωσης Χειμαρριωτών «Η Χειμάρρα», η οποία μας εξέθεσε τις απόψεις της για τα θέματα που αφορούν στον Βορειοηπειρωτικό Ελληνισμό, ο οποίος παρά τους ανηλεείς διωγμούς από την ανθελληνική κομμουνιστική δικτατορία του Χότζα, διατήρησε αναλλοίωτη την θρησκευτική και την εθνική του συνείδηση. 
Σύμφωνα με την κ. Μπολάνου, «η ελληνική Πολιτεία θα πρέπει να συνειδητοποιήσει πως μόνο με ισχυρή και έντιμη διαπραγμάτευση σε επίπεδο αμοιβαιότητας μπορεί να επιτύχει τους στόχους, τον σεβασμό δηλαδή της μειονότητας, και όχι να υπογράφει την είσοδο της Αλβανίας στο NATO και να υποστηρίζει την ένταξή τους στους ευρωπαϊκούς θεσμούς, χωρίς η Αλβανία να δείχνει το στοιχειώδη σεβασμό στα πρωτόκολλα και τις συμβάσεις που έχουν υπογραφεί για την πονεμένη μας Βόρειο Ήπειρο».
Η «ΕΩ», πιστή στις παρακαταθήκες του μακαριστού Σεβαστιανού και των αγώνων της ΣΦΕΒΑ, αλλά και στην απόφασή της, από την πρώτη ημέρα της έκδοσής της, να δώσει βήμα και φωνή στους Έλληνες της Βορείου Ηπείρου, θα συνεχίσει την προβολή των θεμάτων του Ελληνισμού της Βορείου Ηπείρου.

- O Σαλί Μπερίσα, δείχνει τον τελευταίο καιρό αλυτρωτικές διαθέσεις εις βάρος της Ελλάδος. Πώς πρέπει να αντιδράσει η ελληνική κυβέρνηση;
Αποτελεί αδιαμφισβήτητο γεγονός πως η προκλητική συμπεριφορά των Αλβανών είναι πάγια τακτική τους οποιοδήποτε κόμμα και αν είναι στην κυβέρνηση. Οι Αλβανοί έχουν συγκεκριμένους στόχους που τους υπηρετούν συστηματικά και με μεθοδικότητα, σε αντίθεση με εμάς που δεν έχουμε ούτε μέθοδο ούτε στόχους. Σε πρώτη φάση, η ελληνική Πολιτεία θα πρέπει να «ασχοληθεί» λιγάκι με το Βορειοηπειρωτικό ζήτημα, να αφουγκραστεί τους Βορειοηπειρώτες. Η ελληνική Πολιτεία θα πρέπει να συνειδητοποιήσει πως μόνο με ισχυρή και έντιμη διαπραγμάτευση σε επίπεδο αμοιβαιότητας μπορεί να επιτύχει τους στόχους, τον σεβασμό δηλαδή της μειονότητας, και όχι να υπογράφει την είσοδο της Αλβανίας στο NATO και να υποστηρίζει την ένταξή τους στους ευρωπαϊκούς θεσμούς, χωρίς η Αλβανία να δείχνει το στοιχειώδη σεβασμό στα πρωτόκολλα και τις συμβάσεις που έχουν υπογραφεί για την πονεμένη μας Βόρειο Ήπειρο.

- Έχουν ζητήσει ποτέ οι Αλβανοί μια συγγνώμη για τα δεινά στα οποία υπέβαλαν τον Ελληνισμό της Βορείου Ηπείρου επί δεκαετίες;

Όνειρο θερινής νυκτός αποτελεί για τους Βορειοηπειρώτες μία τέτοια κίνηση. Νωπές είναι ακόμη οι μνήμες μας από την τραγική δολοφονία το καλοκαίρι του 2010 στη Χειμάρρα επειδή ο αδερφός μας Αριστοτέλης Γκούμας μιλούσε ελληνικά και ποιά η τιμωρία; Οι ένοχοι τιμωρήθηκαν για τροχαίο ατύχημα. Άρα, όπως καταλαβαίνετε, δεν συζητάμε για παραδειγματική τιμωρία και δίκαιη δίκη στο όνομα του νεκρού.

- Δύο και πλέον δεκαετίες μετά την κατάρρευση του ολοκληρωτικού καθεστώτος στην Αλβανία, ποιους συνειρμούς σας δημιουργεί η λέξη «κομμουνισμός»;

Δεν ξέρω εάν είναι έτσι ο κομμουνισμός, πάντως εμείς γνωρίσαμε ένα βάρβαρο και ανελέητο καθεστώς. Εάν πάλι με ρωτάτε εάν θα μπορούσε να υπάρξει και να εφαρμοστεί στην πράξη μία τέτοιου είδους πολιτική, θα σας απαντήσω πως πολύ φοβάμαι πως κάτι τέτοιο μόνο σαν θεωρία μπορεί να υπάρξει – καμία επαφή λοιπόν με την πραγματικότητα.
- Υπάρχουν ακόμα θέματα των Βορειοηπειρωτών που διαμένουν στην Ελλάδα, μετά τη ρύθμιση των ζητημάτων της πολιτογράφησής τους;

Η ρύθμιση των ζητημάτων της πολιτογράφησης έρχεται να δικαιώσει έναν μακρύ αγώνα των Βορειοηπειρωτών και ταυτόχρονα αποτελεί το επίτευγμα του αυτονόητου, την απόκτηση της ελληνικής ιθαγένειας, πέραν αυτού όμως υπάρχει και το πρακτικό κομμάτι για το οποίο θα πρέπει να μεριμνήσει η διοίκηση, διότι δεν είναι δυνατόν να ταλαιπωρούνται ακόμη άτομα σε αυτή την διαδικασία οι οποίοι έχουν καταθέσει αίτηση για την απόκτηση της ελληνικής ιθαγένειας πριν από τέσσερα και πέντε χρόνια. Ασφαλώς και υπάρχουν προβλήματα στη διαβίωσή μας στον ελλαδικό χώρο, τα οποία όμως μπροστά στα προβλήματα που αντιμετωπίζουμε στη γενέθλια γη μας, στη Βόρειο Ήπειρο, είναι δευτερεύουσας σημασίας.

-Τι πρέπει να γίνει ώστε οι νέοι Βορειοηπειρώτες να μην χάσουν την επαφή τους με τις πατρογονικές τους εστίες;

Επιστροφή στις ρίζες μας, να μην χάσουμε την επαφή μας με την γενέθλια γη μας, πολλές φορές αστειευόμενη έχω τονίσει πως «…θα πρέπει να ασκηθεί ποινική δίωξη σε όσους πουλάνε…». Κάνω έκκληση  λοιπόν για ακόμη μία φορά, πως η γη μας είναι η ζωή μας, μην επιτρέψετε σε κανέναν και τίποτα να την λεηλατήσει. Για όνομα του Θεού, ας σεβαστούμε αυτά που κληρονομήσαμε.

Νίκος Χιδίρογλου / Ελεύθερη ΩΡΑ