Αδιαφορία αλβανών για τη δημοκρατία στα Σκόπια ~ Βορειοηπειρωτικά

Τετάρτη, 27 Φεβρουαρίου 2013

Αδιαφορία αλβανών για τη δημοκρατία στα Σκόπια

Επικίνδυνα τεταμένη είναι η πολιτική κατάσταση στην ΠΓΔΜ καθώς η άρνηση συμμετοχής στις τοπικές εκλογές της αντιπολίτευσης του Τσερβένκοφσκι μπορεί να ενέχει και άλλες εξελίξεις σε ότι αφορά στις ευαίσθητες δικοινοτικές σχέσεις Αλβανών και σλαβόφωνων. Εκείνο όμως στο οποίο θα θέλαμε ειδικά να εστιάσουμε είναι το γεγονός δύο εντελώς παράλληλων συνιστωσών εντός του κρατιδίου, με αποκλίνουσες προτεραιότητες αλλά και στόχους και σκοπούς στρατηγικής.
 Προκαλεί η στάση όλων των κομμάτων που εκφράζουν τους Αλβανούς της ΠΓΔΜ να συμμετέχουν στις εκλογές. Δεν είναι τυχαίο γεγονός. Ενώ ο Μέχντου Θάτσι και άλλο μικρότερο κόμμα έχουν τεράστιες διαφορές και αλληλοσπαράζονται με τον Αλί Αχμέτι του BDI που είναι κυβερνητικός εταίρος του Γκρουέφσκι στην Κυβέρνηση, επιλέγει τη συμμετοχή στις εκλογές. Ξεκαθαρίζουν με τον τρόπο αυτό όλοι του πολιτικού φάσματος των Αλβανών στα Σκόπια ότι δεν τους ενδιαφέρει και τόσο η θεσμική λειτουργία της δημοκρατίας στη χώρα ούτε η καλή πορεία τους κράτους ως συνόλου. Για όλα τα αλβανικά κόμματα φαίνεται ξεκάθαρα ότι προέχει το εθνικό τους ζήτημα. Και εκεί είναι που ελλοχεύουν οι κίνδυνοι των μελλοντικά πιο έντονων διαφορών και εντάσεων. Τα αλβανικά κόμματα όπως και στην περίπτωση της ονομασίας του κρατιδίου και της συνδεδεμένης λόγω της στάσης της Ελλάδας πορείας της χώρας προς την ΕΕ και τις Ευρωατλαντικές δομές, δείχνουν να θέλουν πολύ λίγο να συνδράμουν. Οι σχεδιασμοί τους όσο και αν δεν το δηλώνουν ή φροντίζουν να το κρύβουν πίσω απ τη ρητορική προκειμένου να μην έρθουν σε σύγκρουση με το διεθνή παράγοντα, είναι ο διαχωρισμός και η λειτουργία του κράτους σε μορφή συνομοσπονδίας ως πρώτο βήμα απόσχισης. Η συμπεριφορά στις εκλογές αυτές το δείχνει ξεκάθαρα. Αντί της δημοκρατίας προέχει το εθνικό συμφέρον. Βέβαια είναι επικίνδυνο παιχνίδι αυτό της άρνησης συμβολής στις κοινές πολιτικές υποθέσεις της προώθησης της δημοκρατίας, ωστόσο όμως μέσα στο όλο σκηνικό που βράζει περί την εθνική ολοκλήρωση των Αλβανών στη Βαλκανική δεν πρέπει να ξαφνιάζει.
 Κατ’ αντιδιαστολή η στάση και συμπεριφορά του Βορειοηπειρωτικού Ελληνισμού στα πολιτικά πράγματα της Αλβανίας έχει όλα τα χαρακτηριστικά της συμβολής μακριά από πολιτικές υστεροβουλίες στην προώθηση της δημοκρατίας και της πορείας με αξίες προς την Ευρωπαϊκή ολοκλήρωση της χώρας. Μέσω του ΚΕΑΔ και της ΟΜΟΝΟΙΑΣ ο Βορειοηπειρωτικός Ελληνισμός έχει ξεκάθαρα ταχθεί ότι είναι στο όφελος και το μακροπρόθεσμο συμφέρον του η συμμετοχή στην προσπάθεια εκδημοκρατισμού και ενίσχυσης του κράτους δικαίου και τη λειτουργικής δημοκρατίας παρά η απομόνωση και η υπεκφυγή στις ευθύνες ενός ρόλου εξευρωπαϊσμού. Προφανώς όμως ξεκαθαρίζοντας με τον τρόπο αυτό ότι η ΕΕΜ ενδιαφέρεται για ένα μέλλον και προοπτική σε μια πολιτεία μέλος της ΕΕ άρα και με τους κανόνες αντιμετώπισης των μειονοτήτων όπως προσδιορίζονται στα κείμενα και τις πρακτικές της ΕΕ, θα πρέπει να επιδιώξει και την ανάλογη αναγνώριση στο ρόλο της απ’ την ΕΕ και τις ΗΠΑ. Δεν είναι ζήτημα αδυναμίας η ωριμότητα που επιδεικνύει ο Βορειοηπειρωτικός ελληνισμός. Είναι ότι διαισθάνεται καλά τον ιστορικό του ρόλο και την αποστολή σε συντάυτιση πάντοτε με το συνολικό εθνικό συμφέρον. Εδώ θα χρειαστεί και η βοήθεια του εθνικού κέντρου ώστε για τη συμβολή και τη συμμετοχή αυτή της ΕΕΜ στην προσπάθεια εξευρωπαϊσμού της πολιτικής τάξης της Αλβανίας να υπάρξουν και τα ανταλλάγματα.