Τρομοκρατική επίθεση στην Αμερικανική πρεσβεία στην Άγκυρα ~ Βορειοηπειρωτικά

Παρασκευή, 1 Φεβρουαρίου 2013

Τρομοκρατική επίθεση στην Αμερικανική πρεσβεία στην Άγκυρα

Δύο νεκροί, μία γυναίκα βαριά τραυματισμένη και δύο άτομα με ελαφρά τραύματα είναι ο απολογισμός της ισχυρής έκρηξης μπροστά στην πρεσβεία των ΗΠΑ στην Άγκυρα, που σημειώθηκε στη 1.15 το μεσημέρι, σύμφωνα με την τουρκική αστυνομία.

Σύμφωνα με τον αμερικανό πρέσβη Φράνσις Ρικαρντόνε, σκοτώθηκαν ο δράστης της επίθεσης και ένας τούρκος φρουρός της πρεσβείας.

Μέλος της ακροαριστερής οργάνωσης DHKP-C φέρεται να είναι ο καμικάζι που ανατινάχτηκε στην αμερικανική πρεσβεία στην Άγκυρα. Ο βομβιστής πιστεύεται ότι είναι τούρκος υπήκοος, βάσει δηλώσεων του τούρκου υπουργού Εσωτερικών Μουαμάρ Γκιουλέρ.

Το προξενείο των ΗΠΑ στην Κωνσταντινούπολη κάλεσε τους αμερικανούς υπηκόους να αποφύγουν μέχρι νεωτέρας τις επισκέψεις στις διπλωματικές αποστολές της χώρας στην Τουρκία.

Το τουρκικό κρατικό δίκτυο TRT μετέδωσε ότι οι αστυνομικές δυνάμεις θεωρούν ότι πίσω από την επίθεση κρύβεται η ακροαριστερή οργάνωση Λαϊκό Επαναστατικό Απελευθερωτικό Μέτωπο (DHKP-C).

Ο βομβιστής ήταν ηλικίας περίπου 30 ετών και χρησιμοποίησε πλαστικό εκρηκτικό C-4. Πιστεύεται ότι έχει εκτίσει ποινή φυλάκισης για κατηγορίες που σχετίζονται με την τρομοκρατία και ήταν μέλος του Λαϊκού Επαναστατικού Απελευθερωτικού Μετώπου (DHKP-C).

Η ακροαριστερή οργάνωση έχει αναλάβει την ευθύνη για σειρά επιθέσεων αυτοκτονίας κατά αστυνομικών τμημάτων τα τελευταία χρόνια. Εντούτοις, επί του παρόντος δεν έχει υπάρξει ανάληψη ευθύνης για τη σημερινή επίθεση.

Ανέφερε επίσης ότι μία γυναίκα -δημοσιογράφος που είχε μεταβεί στην πρεσβεία για την έκδοση βίζας, σύμφωνα με τα μέσα ενημέρωσης- τραυματίστηκε βαριά, ενώ άλλα δύο άτομα φέρουν ελαφρά τραύματα.

Η βόμβα εξερράγη στο χώρο της εισόδου, όπου ελέγχονται οι επισκέπτες της πρεσβείας.

Αμέσως μετά την έκρηξη, όλοι οι εργαζόμενοι στην αμερικανική πρεσβεία συγκεντρώθηκαν σε ειδικά δωμάτια ασφαλείας.

Στην πρεσβεία έσπευσαν ο υφυπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας Φεριντούμ Σινιρλίογλου, ασθενοφόρα και πυροσβεστικά οχήματα, καθώς και ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις, που απέκλεισαν την περιοχή, καθώς εκεί κοντά βρίσκονται επίσης η γαλλική και η γερμανική πρεσβεία.

Στην πρεσβεία μετέβη επίσης, ο αρχηγός της τουρκικής αστυνομίας Μεχμέντ Κιλιτσλάρ.

Σύμφωνα με τουρκικά ΜΜΕ, δεν υπάρχουν ζημιές στο εσωτερικό του κτιρίου.

Από την έκρηξη, έσπασαν τα τζάμια ενός ιρανικού ταξιδιωτικού πρακτορείου, που βρίσκεται απέναντι από την αμερικανική πρεσβεία.


«Δεν θα βλάψει τις αμερικανοτουρκικές σχέσεις η επίθεση», δήλωσε ο πρεσβευτής των ΗΠΑ απαντώντας σε ερωτήσεις δημοσιογράφων.


Εκρηξη μπροστά στην πρεσβεία των ΗΠΑ στην Άγκυρα

ΤΑ ΝΕΑ