Δελτίο τύπου Παν.Επιτροπής Αγώνα Ομογενών από την Πρώην ΕΣΣΔ για το συλλαλητήριο διαμαρτυρίας στο Υπ. Εργασίας ~ Βορειοηπειρωτικά

Παρασκευή, 15 Φεβρουαρίου 2013

Δελτίο τύπου Παν.Επιτροπής Αγώνα Ομογενών από την Πρώην ΕΣΣΔ για το συλλαλητήριο διαμαρτυρίας στο Υπ. Εργασίας


ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΑΓΩΝΑ
ΟΜΟΓΕΝΩΝ ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΡΩΗΝ Ε.Σ.Σ.Δ
Πλειάδων 2562 24 ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
e-mail: panepagona@gmail.com
Πέμπτη, 14 Φεβρουαρίου 2013

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Χιλιάδες νεοπρόσφυγες Ομογενείς, Έλληνες από τις χώρες της πρώην Σοβιετικής Ένωσης, με καταγωγή από τον Πόντο, καθώς και Έλληνες Βορειοηπειρώτες, πραγματοποίησαν συλλαλητήριο, έξω από το Υπουργείο Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας (στην οδό Σταδίου), διαμαρτυρόμενοι για την εφαρμογή των διατάξεων του νόμου 4093/2012 (¨Μνημόνιο 3¨), που προβλέπει τη διακοπή -από την 1η Μαρτίου- της χορήγησης, προς γέροντες Ομογενείς, του πενιχρού οικονομικού βοηθήματος, ύψους τριακοσίων ευρώ (300€) περίπου, το οποίο παρέχει ο Ο.Γ.Α., σε όλους τους ανασφάλιστους, υπερήλικες, Έλληνες Πολίτες.
Κάτω από συνεχή, καταρρακτώδη βροχή, που -κατά περιόδους- γινόταν και χαλαζόπτωση, οι χιλιάδες πολίτες, που ανταποκρίθηκαν στην πρόσκληση της Πανελλαδικής Επιτροπής Αγώνα, των Ομογενών από την πρώην ΕΣΣΔ, των Ομοσπονδιών Βορειοηπειρωτών απ΄ την Άνω και την Κάτω Δρόπολη της Βόρειας Ηπείρου, και πολλών ομογενειακών Σωματείων και Συλλόγων, προσήλθαν στη συγκέντρωση διαμαρτυρίας, από κάθε γωνιά της Αττικής και από πολλές περιοχές της επαρχίας. Κρατούσαν πανώ και πλακάτ, στα οποία αναγράφονταν τα μηνύματα «Όχι στη νέα γενοκτονία¨ και ¨Αίσχος για τη νέα προδοσία¨. Τα ίδια συνθήματα που φώναξαν κατ΄ επανάληψη, εκφράζοντας την έντονη αποδοκιμασία τους, προς την κυβερνητική πλειοψηφία της Βουλής, που υιοθέτησε τις διατάξεις που τους αντιμετωπίζουν ως «Έλληνες Β΄ Κατηγορίας», επειδή είχαν την ατυχία να γεννηθούν, να ζήσουν και να διατηρήσουν την εθνική τους ταυτότητα, εκτός των συνόρων της Χώρας!

Παρά την αρχική του άρνηση, ο Υπουργός Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας, κ. Ιωάννης Βρούτσης, συναντήθηκε με αντιπροσωπεία των διοργανωτών της διαμαρτυρίας, οι οποίοι του παρέδωσαν υπόμνημα, που εξηγεί τους λόγους για τους οποίους απαιτείται η ανάληψη νομοθετικής πρωτοβουλίας, για την αναίρεση της απόφασης που οδηγεί στην εξαθλίωση, την επιδείνωση της υγείας, τον ψυχικό και το φυσικό θάνατο των γερόντων Ποντίων και  Βορειοηπειρωτών. Οι δύο πλευρές συμφώνησαν να έχουν νέα συνάντηση, για το φλέγον ζήτημα, την προσεχή Τετάρτη, 20 Φεβρουαρίου, στο Υπουργείο Εργασίας. Στη συνάντηση, και στο συλλαλητήριο των ομογενών, ήταν παρών ο ποντιακής καταγωγής Βουλευτής Α΄ Θεσσαλονίκης, των ¨Ανεξάρτητων Ελλήνων¨, Γαβριήλ Αβραμίδης, ο οποίος, όπως υπογράμμισαν όλοι οι εκπρόσωποι των φορέων που διοργάνωσαν τη διαμαρτυρία, ήταν αυτός που, από την ψήφιση του νόμου, εντόπισε και ανέδειξε την εθνική, κοινωνική και ανθρώπινη διάσταση του προβλήματος, τόσο μέσα κοινοβουλευτικές πρωτοβουλίες, όσο και με τις δεκάδες ενημερωτικές ομιλίες που πραγματοποίησε, σε κάθε γωνιά της χώρας όπου διαμένουν Ομογενείς απ΄ τον Πόντο και τη Βόρεια Ήπειρο. Αξίζει, επίσης, να σημειωθεί ότι, με την ολοκλήρωση της ειρηνικής διαμαρτυρίας στο Υπουργείο Εργασίας, η αντιπροσωπεία που συναντήθηκε με τον Υπουργό έγινε δεκτή από τον Πρόεδρο της ΔΗΜ.ΑΡ κ. Φώτη Κουβέλη, στον οποίο επέδωσε υπόμνημα, ζητώντας τη στήριξή του, στο δίκαιο αγώνα που δίνουν, από κοινού, οι δυο από τις πιο τυραννισμένες συνιστώσες του Ελληνισμού.

Νωρίτερα, οι Ομογενείς με καταγωγή από τον Πόντο και τη Βόρεια Ήπειρο, πραγματοποίησαν πεντάλεπτη συμβολική κατάληψη του οδοστρώματος, στην οδό Σταδίου, και στη συνέχεια ενέκριναν ψήφισμα διαμαρτυρίας, στο οποίο -μεταξύ άλλων- καταγγέλλουν τη μεθοδευμένη προσπάθεια να οδηγηθούν οι γέροντες συμπατριώτες τους σε οικονομική, κοινωνική και φυσική εξόντωση, μέσα από τις πρόνοιες του νόμου, περί «εικοσαετούς, νόμιμης και μόνιμης» διαμονής στην Ελλάδα, τη στιγμή που όλοι γνωρίζουν πως, ενώ βρίσκονται στην ιστορική τους Πατρίδα για πάνω από δύο δεκαετίες, η ολιγωρία της Πολιτείας και πλήθος από διαδικαστικά τερτίπια, κατόρθωναν να τους κρατούν σε καθεστώς ημιπαρανομίας, μέχρι πριν λίγα χρόνια. Μάλιστα, ειδικά για τους Έλληνες της Βόρειας Ηπείρου, η συγκεκριμένη προϋπόθεση ισοδυναμεί, αφενός με προτροπή εγκατάλειψης μιας πανάρχαιας κοιτίδας του Ελληνισμού, ενώ αφετέρου εξυπηρετεί τα σχέδια για τον αφελληνισμό της, τα οποία επανήλθαν πρόσφατα με σειρά προκλητικών ενεργειών σε βάρος τους.

Εξάλλου, οι καταγόμενοι από τον Πόντο, νεοπρόσφυγες Έλληνες, από τις χώρες της πρώην ΕΣΣΔ, υπενθύμισαν ότι, εγκατέλειψαν τις εστίες τους, μετά από ονομαστικές, γραπτές προσκλήσεις, που τους απηύθυνε η Ελλάδα, δια των προξενικών της αρχών, στις χώρες διαμονής τους. Στις προσκλήσεις εκείνες, που έφεραν τη σφραγίδα της Ελληνικής Πολιτείας, γινόταν ρητή αναφορά για διασφάλιση της εργασίας, της στέγης, της ασφάλισης και της πρόνοιας των Ομογενών, που θα ανταποκρίνονταν στο κάλεσμα της Πατρίδας. Δυο δεκαετίες και πλέον, αφότου εγκαταστάθηκαν στην Ελλάδα, οι Έλληνες του Πόντου, καλούνται «να ξεγράψουν» τους Γονείς τους, επειδή η Πολιτεία δε φρόντισε να μεταφέρει τις ασφαλιστικές τους εισφορές, από τις χώρες προέλευσής τους.
Πόντιοι και Βορειοηπειρώτες Ομογενείς, κατήγγειλαν, ως προσπάθεια να δημιουργηθούν ψευδείς εντυπώσεις στην ελληνική κοινή γνώμη, τις αναφορές -στο νόμο 4093/2012- σε εκείνους που λαμβάνουν σύνταξη από τις χώρες της πρώην Σοβιετικής Ένωσης και την Αλβανία. Και τούτο, διότι, οι συντάκτες του νόμου γνωρίζουν το «αστρονομικό ύψος» των συγκεκριμένων συντάξεων, που ξεκινούν από τα πενήντα ευρώ (50€) και σε καμιά περίπτωση δεν ξεπερνούν τα εκατό ευρώ (100€)! Τέλος, παρά το γεγονός ότι, για το 2013, η σχετική εγκύκλιος του ΟΓΑ, επιτρέπει τη δωρεάν πρόσβασή τους στην ιατροφαρμακευτική και νοσοκομειακή περίθαλψη, για το τρέχον έτος, ο νόμος σαφέστατα τους αφαιρεί το συγκεκριμένο «προνόμιο», το οποίο απολαμβάνουν όλοι οι υπόλοιποι, ανασφάλιστοι, υπερήλικες Έλληνες.

Οι κινητοποιήσεις της Πανελλαδικής Επιτροπής Αγώνα, των Ομογενών από την πρώην Σοβιετική Ένωση, και των συνεργαζόμενων φορέων Βορειοηπειρωτών, συνεχίζονται με ενημερωτική συνάντηση, που θα πραγματοποιηθεί την Παρασκευή, 15 Φεβρουαρίου, στις 18:00, στο Εργατικό Κέντρο Δράμας, με ομιλητή τον Βουλευτή, Γαβριήλ Αβραμίδη, και εκπροσώπους των διοργανωτών. Ο κύκλος των συγκεκριμένων κινητοποιήσεων θα ολοκληρωθεί με μεγάλη συγκέντρωση των Ομογενών, η οποία θα πραγματοποιηθεί σύντομα στην Πλατεία Συντάγματος.

ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΑΓΩΝΑ
ΟΜΟΓΕΝΩΝ από την πρώην Ε.Σ.Σ.Δ.

*ΠΑΡΑΚΛΗΣΗ, ΓΙΑ ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ, ΜΕΤΑΔΟΣΗ, ΠΡΟΒΟΛΗ.
*ΘΕΡΜΕΣ ΕΥΧΑΡΙΣΤΙΕΣ, ΓΙΑ ΤΗ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ.

[Για επικοινωνία με τους διοργανωτές:
- Φωτεινή Λαβασά,
Πρόεδρος της Πανελλαδικής Επιτροπής Αγώνα Ομογενών από την πρώην
Ε.Σ.Σ.Δ, τηλ.: 6972 778049.

-Κώστας Αλεξανδρίδης,
Πρόεδρος του Σωματείου «Οι Μωμόγεροι» Καλλιθέας Αθηνών,
και Αντιπρόεδρος της Παμποντιακής Ομοσπονδίας Ελλάδος, τηλ.: 6977 708372].