Επίσκεψη Ροκανά και Κοτροκόη στα γραφεία της Ομόνοιας στους Αγίους Σαράντα ~ Βορειοηπειρωτικά

Κυριακή, 3 Φεβρουαρίου 2013

Επίσκεψη Ροκανά και Κοτροκόη στα γραφεία της Ομόνοιας στους Αγίους Σαράντα


Την πρώτη του επίσκεψη στα κεντρικά γραφεία της Ομόνοιας στους Αγίους Σαράντα έκανε χθες ο νέος Πρέσβης της Ελλάδας στα Τίρανα κ. Λεωνίδας Ροκανάς, ο οποίος συνοδευόταν από τον Γενικό Πρόξενο της Ελλάδας στο Αργυρόκαστρο κ. Νικόλαο Κοτροκόη.
Στην συνάντηση συμμετείχαν ο Γενικός Πρόεδρος της Ομόνοιας κ. Βασίλης Μπολάνος, ο πρόεδρος του ΚΕΑΔ κ. Βαγγέλης Ντούλες, οι έπαρχοι της Ομόνοιας στους νομούς Αγίων Σαράντα και Δελβίνου καθώς και οι πρόεδροι των τοπικών παραρτημάτων της Ομόνοιας.
Ιδιοκτησιακό, συντάξεις ΟΓΑ και εκπαιδευτικό τα κεντρικά θέματα της συνάντησης
Σύμφωνα με πληροφορίες της Aftonomi.gr κατά την διάρκεια της συνάντησης συζητήθηκαν πολλά από τα θέματα που απασχολούν τον Βορειοηπειρωτικό Ελληνισμό όπως οι συντάξεις ΟΓΑ, το ιδιοκτησιακό και το εκπαιδευτικό, όπου απ” ότι φαίνεται υπάρχει μια πολύ θετική εξέλιξη σχετικά με το οικονομικό πρόβλημα που αντιμετωπίζουν τα Ελληνικά Σχολείά «Όμηρος» σε Χιμάρα και Κορυτσά.
Πέραν των θεμάτων αυτών ο Γενικός Πρόεδρος τη Ομόνοιας κ. Βασίλης Μπολάνος αναφέρθηκε και στους στόχους και τις προτεραιότητες της οργάνωσης των βορειοηπειρωτών για τις επερχόμενες βουλευτικές εκλογές της Αλβανίας.
Επίσκεψη στο δημαρχείο της πόλης
Οι Έλληνες διπλωμάτες συναντήθηκαν επίσης με τον αντιδήμαρχο της πόλης κ. Γιώργο Μήτρο καθώς και με τον Μαριέλ Μουράτι, διευθυντή του γραφείου του δήμαρχου της πόλης Στέφανου Τσίπα.
Κατά την διάρκεια της συνάντησης, οι εκπρόσωποι της τοπικής αυτοδιοίκησης είχαν την ευκαιρία να εκθέσουν στον Έλληνα Πρέσβη κ. Λεωνίδα Ροκανά διάφορα προβλήματα που απασχολούν τον δήμο των Αγίων Σαράντα.
Μεταξύ των προβλημάτων που συζητήθηκαν ήταν το θέμα των τοπωνυμίων, η κωλυσιεργία για την ολοκλήρωση του οδικού άξονα Μαυρομάτη – Άγιοι Σαράντα καθώς και η εξειδίκευση των ιατρών του νοσοκομείου της πόλης στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο των Ιωαννίνων.
Όσων αφορά το θέμα των τοπωνυμίων ο κ. Ροκανας εξέφρασε την βούληση της Ελλάδας για την επίλυση του ζητήματος αυτού, που έχει δημιουργηθεί ως αποτέλεσμα της μη σωστής αναφοράς των ελληνικών τοπωνυμίων στα αλβανικά διαβατήρια.
«Δεν μπορεί να γράφουν στο διαβατήριο Korfuz-Greqi, πράγμα το οποίο ναι μεν είναι σωστό σύμφωνα με την αλβανική γλώσσα, λάθος δε σύμφωνα με τους διεθνείς κανονισμούς, όπου θα έπρεπε να γραφτεί Corfu-Greece», – εξήγησε ο κ. Ροκανάς.
Σχετικά με την κωλυσιεργία του οδικού άξονα Μαυρομάτη – Άγιοι Σαράντα ο Έλληνας διπλωμάτης εξήγησε πως το θέμα κωλυσιεργεί από την αλβανική πλευρά η οποία δεν έχει εκπληρώσει τις υποχρεώσεις της, ενώ για την εξειδίκευση των ιατρών του νοσοκομείου των Αγίων Σαράντα στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο των Ιωαννίνων έδειξε ιδιαίτερο ενδιαφέρον σημειώνοντάς το στην ατζέντα του.

από: aftonomi.gr