Ο πρόεδρος της Ομόνοιας στον Artur Zheji - Μιλάει για Β.Ήπειρο, αυτόνομη Χειμάρρα, Τσάμηδες, ΟΓΑ, Ξέρα και πολλά άλλα ~ Βορειοηπειρωτικά

Τρίτη, 5 Φεβρουαρίου 2013

Ο πρόεδρος της Ομόνοιας στον Artur Zheji - Μιλάει για Β.Ήπειρο, αυτόνομη Χειμάρρα, Τσάμηδες, ΟΓΑ, Ξέρα και πολλά άλλα


όπως δημοσιεύει το himara.gr/blog

Ο Βασίλης Μπολάνος στον Artur Zheji: Η Απογραφή σε έλλειψη δημοκρατίας, ο Ξέρας μας γύρισε την πλάτη

Μέτα τον Παππά και τον ψευτοπαππά Μάρκου η σειρά του Μπολάνου

(Δεν έχουμε καταφέρει να δούμε ακόμα το βίντεο της εκπομπής. Ωσότου το δούμε ολόκληρο και δούμε πράγματι τι ακριβώς είπε ο Μπολάνος σε αυτή τη συνέντευξη, μεταφράσαμε και παρουσιάζουμε το περιεχόμενο της συνέντευξης όπως δημοσιεύτηκε στο balkanweb.)


Καλεσμένος χθες στην εκπομπή "360 μοίρες" του δημοσιογράφου Artur Zheji στον News24, ο πρόεδρος της Ομόνοιας, Βασίλης Μπολάνος μιλάει για το θέμα της Χιμάρας, την ελληνική μειονότητα στην Αλβανία και τις αντιρρήσεις για την Απογραφή του 2011.

Ο Μπολάνος είπε ότι η ελληνική μειονότητα δεν αναγνωρίζει το αποτέλεσμα της απογραφής του 2011, καθώς σύμφωνα με τον ίδιο, πραγματοποιήθηκε σε απουσία της δημοκρατίας, και η οποία μπορεί να κρύβει από πίσω και άλλα παρασκήνια.

«Η ελληνική εθνική μειονότητα ζήτησε μια απογραφή με μια ρεαλιστική διαδικασία, για να μην έχουμε στοιχεία σχεδόν κακόβουλα. Αλλά δεν υπήρξε η συναίνεση σε μια διαδικασία όσο πιο κοντινή, βασισμένη στους διεθνείς οργανισμούς που παρακολουθούν αυτή τη διαδικασία. Οι μειονότητες αντιτέθηκαν σε αυτή τη διαδικασία. Εμείς, ως εκπρόσωποι της ελληνικής κοινότητας εγείρουμε ζητήματα που μας προκαλούν ανησυχία, όπως και στην περίπτωση της απογραφής. Εδώ υπάρχουν κακόβουλοι σκοποί για 101 λόγους, αλλά νομίζω ότι εδώ την ευθύνη την έχει η κυβέρνηση, η οποία έπρεπε να κτίσει μια διαδικασία πιο κοντά στους διεθνείς οργανισμούς», δήλωσε ο Μπολάνος.

Αναφερόμενος και πάλι στην απογραφή, ο Μπολάνος υποστήριξε ότι η μειονότητα την οποία εκπροσωπεί δεν έχει ακουστεί και έχει παραμεληθεί από την αλβανική πολιτική. «Για την απογραφή, στη συνάντηση-ημερίδα, δεν μας περίμενε κανείς. Του κυρίου Ντούλε του δόθηκε μια πολύ καθυστερημένη απάντηση.»


Ερωτηθείς σχετικά με τη συμβολή του Υπουργού Εργασίας, Κοινωνικών Υποθέσεων και Ίσων Ευκαιριών, Σπύρου Ξέρα ακριβώς για την απογραφή, ο Μπολάνος άφησε να εννοηθεί ότι ο τελευταίος έχει γυρίσει την πλάτη του στην ελληνική μειονότητα.

«Όταν μια πολιτική οντότητα σε έχει αναθρέψει και ενεργοποιήσει στην πολιτική, δεν μπορείς να της γυρίζεις τις πλάτες», σχολίασε.

Αυτονομία στη Χειμάρρα;

Ερωτηθείς εάν η αυτονομία της Χιμάρας θεωρείται ως μια λύση για την ελληνική μειονότητα, ο Μπολάνος, δήλωσε ότι το κύριο πρόβλημα είναι η ενσωμάτωση και η βελτίωση των συνθηκών της μειονότητας στην Αλβανία.


Σύμφωνα με τον πρώην δήμαρχο της Χιμάρας, «οι τοπικές μονάδες διαθέτουν την κάρτα της τοπικής αυτονομίας σαν πυξίδα για την τοπική αυτοδιοίκηση. Η τοπική αυτονομία είναι πολιτική, οικονομική, διοικητική, ελέγχει τα νομικά σύνορα της τοπικής μονάδας.»

Βόρειος Ήπειρος

Ο πρόεδρος της Ομόνοιας μίλησε ακόμη και για την Βόρειο Ήπειρο λέγοντας ότι σήμερα δεν μπορεί να μιλάμε για αυτή ως διοικητική μονάδα.

«Η Βόρειος Ήπειρος είναι μια ιστορική έννοια, λόγω της δημιουργίας των βαλκανικών κρατών, είναι γνωστό ότι κάθε χώρα είχε εδαφικές διεκδικήσεις, εμείς το γνωρίζουμε σαν ονομασία χάρη της γεωγραφίας και του χρόνου, ενώ τώρα η Βόρειος Ήπειρος δεν μπορεί να εκφράσει μια διοικητική μονάδα», είπε ο Μπολάνος.

Ο Μπολάνος, εκφράστηκε περαιτέρω ότι η Βόρειος Ήπειρος δεν υπάρχει και ότι ακόμη γίνεται κατάχρηση από ορισμένα άτομα.

«Δεν μπορώ ποτέ να πω ότι στέκει αυτή η ονομασία, αλλά συχνά γίνεται κατάχρηση. Σ 'αυτό δεν θα πρέπει να ακούμε διάφορα άτομα, δεν μπορούμε να ακούμε περιφερειακές φωνές», πρόσθεσε.

Η πλατφόρμα των εκλογών

Ο Πρόεδρος της Ομόνοιας οργάνωση δήλωσε επίσης κατά τη διάρκεια της εκπομπής "360 μοίρες" ότι η επιλογή της πλατφόρμας τους στις εκλογές θα έχει κατά νου την «Βελτίωση και αξιοπρεπή εκπροσώπηση της ελληνικής κοινότητας. Έχουμε έναν βουλευτή, θέλουμε να βελτιώσουμε τον αριθμό στο Κοινοβούλιο. Σε πολιτικό επίπεδο, θέλουμε να απορροφήσουμε περισσότερες ψήφους ", πρόσθεσε.

Αργότερα παραδέχτηκε ένα είδος κρίσης στους κόλπους της ελληνικής μειονότητας, όταν είπε ότι, «Το εκλογικό σώμα μας τον εκδημοκρατισμό της κοινωνίας τον αντιλαμβάνεται με ένα πιο ευρύ τρόπο, αλλά υπάρχουν και στιγμές κρίσης λόγω προσωπικών προβλημάτων αλλά και κακόβουλων", πρόσθεσε.

Ο Μπολάνος περαιτέρω δήλωσε ότι, «Το 2009 τα πολιτικά συμφέροντα μας φάνηκε να είναι πιο κοντά στην αριστερά, αλλά τώρα τα πράγματα έχουν αλλάξει και πρόκειται σύντομα να λάβουμε μια θέση για μια νέα συμμαχία», πρόσθεσε.

Οι σχέσεις με τους Αλβανούς

Ο Μπολάνος έχει σταθεί να σχολιάσει και τις σχέσεις της ελληνικής μειονότητας με τους Αλβανούς, αλλά κι αν έχουν νιώσει ποτέ ότι απειλούνται από τον αλβανικό εθνικισμό και αν αυτός υπάρχει στην πραγματικότητα. Είπε ότι στην ιστορία των σχέσεων αυτών έχουν ύπαρξη περιπτώσεις παραβιάσεων των δικαιωμάτων της μειονότητας.

«Η ελληνική εθνική μειονότητα έχει ζήσει σε αρμονία κατή τη διάρκεια όλων των περιόδων, αλλά τη στιγμή που απαιτείται ο σεβασμός των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, διαταράσσεται η κατανόηση, τότε διαταράσσεται και η συνύπαρξη. Ως εκ τούτου απαιτείται η κατανόηση στα θέματα που εγείρουμε. Θέλουμε να καθίσουμε, να βελτιώσουμε τα προβλήματα που έχουμε», είπε.

Ερωτηθείς για αυτό που ο εθνικιστής της Χρυσής Αυγής Χρήστος Παππάς σκέφτεται για τους Αλβανούς, ο Μπολάνος δεν θέλησε να σχολιάσει.

Με μια σύντομη απάντηση είπε, «Εμείς εμμένουμε στις επίσημες δηλώσεις της Αθήνας, αυτήν αναγνωρίζουμε, αυτή τη στάση κρατάμε.»

Το Τσάμικο ψήφισμα

Σχετικά με Τσάμικο ψήφισμα, το οποίο έχει κατατεθεί στο κοινοβούλιο από το PDIU, o Μπολάνος είπε ότι στέκεται στην επίσημη απάντηση της Αθήνας, η οποία θεωρεί ότι οι όροι του ψηφίσματος δεν στέκει πολιτικά για την ελληνική πλευρά.

«Η εξωτερική πολιτική δεν παίζεται από τις πολιτικές δυνάμεις, αλλά το Υπουργείο Εξωτερικών. Σε γενικές αρχές, τη στιγμή που έχει υπογραφεί Συμφωνία Φιλίας, δεν μπορούμε να πάμε με ένα ψήφισμα του Κοινοβουλίου της Αλβανίας στο Ελληνικό Κοινοβούλιο, αλλά με διπλωματικά μέσα. Από διπλωματικής άποψης δεν είναι ο σωστός δρόμος. Όσον αφορά το θέμα του ψηφίσματος έχει απαντήσει επίσημα η Αθήνα για το οποίο δεν μπορούμε να έχουμε μια διαφορετική άποψη», δήλωσε ο Μπολάνος.

Οι ελληνικές συντάξεις

Ο κ. Μπολάνος έχει σχολιάσει ακόμη ένα ευαίσθητο ζήτημα, όπως είναι η διακοπή των ελληνικών συντάξεων της μειονότητας, λέγοντας ότι μέχρι στιγμής, δεν έχει συμβεί τίποτα τέτοιο.

«Οι ελληνικές συντάξεις δεν έχουν διακοπεί. Έχει φημολογηθεί για ένα νόμο στα πλαίσια των μεταρρυθμίσεων που λαμβάνονται στην Ελλάδα, ο οποίος το καθιστά δύσκολο να εκπληρωθούν τα κριτήρια για τη λήψη της σύνταξης, αλλά όχι μόνο για τις μειονοτικούς, αλλά για όλους εκείνους που θα μπορούσαν να επωφεληθούν από τη βοήθεια αυτή, εάν δεν πληρούν αυτά τα κριτήρια. Μπορώ να πω ότι μέχρι και σήμερα οι μειονοτικοί λαμβάνουν τις συντάξεις τους, άλλες δηλώσεις υπάγονται στον κόσμο των φαντασιώσεων», είπε ο Μπολάνος.

Η ελληνο-αλβανική συνύπαρξη

Σύμφωνα με τον πρόεδρο της Ομόνοιας, οι ελληνο-αλβανικές σχέσεις έχουν εξελιχθεί προς το καλύτερο.

«Φυσικά το διάγραμμα έχει σκαμπανεβάσματα, αλλά με αυξανόμενη καμπύλη. Οι σχέσεις αυτές διαταράσσονται όταν οι πολιτικές δυνάμεις ασκούν πίεση στην κυβερνητική πλειοψηφία που επηρεάζει αυτή τη σχέση που είναι θετική μέχρι αυτή τη στιγμή που μιλάμε. Η πλειοψηφία να συζήτα με διαρκή και δημόσιο τρόπο με την μειονότητα», είπε ο Μπολάνος.

Ερωτηθείς εάν αισθάνεται Αλβανός ή Έλληνας, ο Μπολάνος, δήλωσε: «Έλληνας και Αλβανός είναι σήμερα, αλλά αύριο θα είμαστε ευρωπαίοι πολίτες και δεν θα εξετάζουμε αυτά.»