Στο 60% του ΑΕΠ το δημόσιο χρέος της Αλβανίας ~ Βορειοηπειρωτικά

Δευτέρα, 25 Φεβρουαρίου 2013

Στο 60% του ΑΕΠ το δημόσιο χρέος της Αλβανίας

Ο Σ. Μπερίσα ανακοίνωσε απαλλαγή από κάθε φόρο, για τα
τρία πρώτα χρόνια κάθε νέου εργαζόμενου στον ιδιωτικό
τομέα
«ΚΑΜΠΑΝΑΚΙ» ΑΠΟ ΕΜΠΕΙΡΟΓΝΩΜΟΝΕΣ ΤΟΥ ΔΝΤ ΚΑΙ ΤΗΣ ΠΑΓΚΟΣΜΙΑΣ ΤΡΑΠΕΖΑΣ

Του Δημήτρη Διαμαντίδη

 Σε μία προειδοποίηση για το υψηλό δημόσιο χρέος της Αλβανίας, που βρίσκεται στο επίπεδο του 60% του ΑΕΠ, ένα από τα υψηλότερα στη Νοτιοανατολική Ευρώπη, κατέληξαν εμπειρογνώμονες του ΔΝΤ και της Παγκόσμιας Τράπεζας, κατά τη διάρκεια εκδήλωσης που διοργανώθηκε στα Τίρανα.

 Σύμφωνα με τους εμπειρογνώμονες «η αβεβαιότητα στον τομέα της ενέργειας και τα χρέη στα δημόσια έργα προστέθηκαν στις φορολογικές επιβαρύνσεις, δεδομένου ότι θα απαιτήσουν μεγάλες δημόσιες δαπάνες στο μέλλον».

 «Καθώς ο μεγαλύτερος εξωτερικός κίνδυνος για την αλβανική οικονομία είναι η αδυναμία της Ευρωζώνης, εσωτερική απειλή είναι τα ανισορροπημένα δημόσια οικονομικά. Σε μια εποχή που η αλβανική κυβέρνηση δεν μπορεί να κάνει περισσότερα για να βοηθήσει άλλες χώρες, μπορεί και πρέπει να κάνει περισσότερα για να εξισορροπήσει τους λογαριασμούς της», επισήμανε ο Indermit Gill, επικεφαλής οικονομολόγος για την Ευρώπη και την Κεντρική Ασία στην Παγκόσμια Τράπεζα.

 Ωστόσο, η Κεντρική Τράπεζα της Αλβανίας (BOA) προβλέπει σταδιακή «ανάρρωση» της οικονομίας και βελτίωση την επόμενη διετία, καθώς και ανάκαμψη του συνόλου της οικονομικής δραστηριότητας. Την ίδια στιγμή, όμως, τονίζει ότι η αλβανική οικονομία θα βρεθεί αντιμέτωπη με τις εξελίξεις, που απορρέουν από την κατάσταση στην Ευρωζώνη.

 Σύμφωνα με την BOA, ο ρυθμός ανάπτυξης του ΑΕΠ το 2013 θα έχει θετικό πρόσημο και θα αποτελέσει βάση για την περαιτέρω επίτευξη των δημοσιονομικών στόχων. Επίσης, αναφέρει ότι οι ιδιωτικές επενδύσεις και η υψηλή κατανάλωση, που αναμένεται να καταγραφούν φέτος, εκτιμάται πως θα συμβάλουν στις θετικές επιδόσεις της οικονομίας. Η ίδια σημειώνει ακόμη ότι οι επιχειρήσεις και τα νοικοκυριά δεν αντιμετωπίζουν οικονομικούς κινδύνους. Αυτή η εξέλιξη οφείλεται τόσο στις αποταμιεύσεις των νοικοκυριών, όσο και στον καλύτερο τρόπο αντιμετώπισης των λειτουργικών εξόδων των εταιρειών.

Τραπεζικό σύστημα
Την ίδια στιγμή, οι τράπεζες που δραστηριοποιούνται στην Αλβανία πέρασαν, με επιτυχία, τα stress tests του 2013, τα οποία διενεργήθηκαν υπό την εποπτεία της BOA.

 Η εξέλιξη αυτή αποτελεί εγγύηση της σταθερότητας του τραπεζικού συστήματος σε μεσοπρόθεσμο ορίζοντα, επισημαίνεται σε ανακοίνωση της BOA, ενώ προστίθεται ότι παρά το γεγονός ότι το μερίδιο των μη εξυπηρετούμενων δανείων αύξησε το επίπεδο κινδύνου, δεν αποτελεί απειλητικό στοιχείο για την πορεία των τραπεζών.

 Παράλληλα, συστήνεται στις τράπεζες να είναι προσεκτικές στη δραστηριότητά τους, εξαιτίας των πιέσεων που ασκούνται από τις διεθνείς εξελίξεις, αλλά και από αυτές που σημειώνονται στην εγχώρια οικονομία.

 Επί της ουσίας, η BOA ζητά να τεθούν αυστηρότεροι όροι στη χορήγηση δανείων σε επιχειρήσεις και να υπάρξει ελαστικοποίηση των προϋποθέσεων παροχής αντίστοιχων προϊόντων στα νοικοκυριά.

 Σύμφωνα με την ίδια, οι λόγοι για την «επιβολή» αυστηρότερων όρων στη χορήγηση δανείων προς τις επιχειρήσεις είναι -μεταξύ άλλων- οι μακροοικονομικές εξελίξεις, καθώς και ορισμένα ανησυχητικά «σημεία» για την πορεία συγκεκριμένων τομέων της οικονομικής δραστηριότητας.

 Για τα νοικοκυριά, η ΒΟΑ επισημαίνει πως η οικονομική κατάσταση των πολιτών, σε συνδυασμό με τις εξελίξεις στην αγορά ακινήτων και την αδυναμία αποπληρωμής δανείων, οδήγησε τις τράπεζες στη λήψη μέτρων, όπως η μείωση του ποσού των χορηγήσεων.

Αναπτυξιακή πολιτική
Στο πεδίο της ανάπτυξης, πρόσφατα ο Αλβανός πρόεδρος, Σ. Μπερίσα, ανακοίνωσε απαλλαγή από κάθε φόρο, για τα τρία πρώτα χρόνια, κάθε νέου εργαζόμενου στον ιδιωτικό τομέα. Ειδικότερα, για να δοθεί νέα, σημαντική ώθηση στην απασχόληση των νέων, η κυβέρνηση θα αποφασίσει τις επόμενες εβδομάδες την απαλλαγή, τα τρία πρώτα χρόνια, από κάθε φόρο (για κάθε νέο, που θα προσληφθεί σε ιδιωτική επιχείρηση της χώρας.

ΗΜΕΡΗΣΙΑ