Στη Λάρισα ο πρώην Αλβανός πρωθυπουργός Ιλίρ Μέτα, με «500άρα» Μερσεντές... ~ Βορειοηπειρωτικά

Τετάρτη, 27 Φεβρουαρίου 2013

Στη Λάρισα ο πρώην Αλβανός πρωθυπουργός Ιλίρ Μέτα, με «500άρα» Μερσεντές...

Σε συγκέντρωση ομοεθνών του που ζουν στην ευρύτερη περιοχή της Λάρισας, μίλησε το απόγευμα του Σαββάτου, ο πρώην πρωθυπουργό της Αλβανίας -και πρόεδρος του συγκυβερνώντος «Σοσιαλιστικού Κινήματος για την Ένταξη» - κ. Ιλίρ Μέτα. 

Η συγκέντρωση ήταν ανοιχτή, προεκλογική -με αφορμή τις εκλογές που είναι προγραμματισμένες για την άνοιξη στη γειτονική χώρα - και έγινε σε κέντρο κοντά στην παλιά εθνική Λάρισας- Βόλου, ενώ πήραν μέρος περί τα 400 άτομα που ήρθαν από την πόλη και από πολλά χωριά του νομού.

Στη διάρκειά της ο 44χρονος πρώην πρωθυπουργός και 2 φορές υπουργός Εξωτερικών, μίλησε στους συγκεντρωμένους στα Αλβανικά για μία περίπου ώρα, παρουσιάζοντας τις βασικές πτυχές του προγράμματος του κόμμας του και υπογράμμισε την αναγκαιότητα μαζικής προσέλευσή των ομοεθνών του στις  κάλπες, προκειμένου, όπως είπε, να ενισχυθεί η κυβέρνηση και να αντιμετωπισθούν τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι Αλβανοί πολίτες, τόσο στο εσωτερικό όσο και στο εξωτερικό,όπως στην Ελλάδα. Μετά την ομιλία του, ακολούθησε διάλογος με το κοινό, ενώ δεν έλειψε και η κριτική στο κόμμα του και στα πεπραγμένα της κυβέρνησης Μπερίσα για τη συνολική πολιτική του...

Ο Ιλίρ Μέτα -που προσήλθε στο κέντρο με «500άρα» Μερσεντές και πολυπληθή συνοδεία, (υπό τη διακριτική παρουσία αστυνομικών της ΕΛΑΣ...) - μετά τη συγκέντρωση, αναχώρησε για τον Βόλο, όπου επρόκειτο να μιλήσει σε ανάλογη συγκέντρωση.

Ενδεικτικό του -προεκλογικού -ενδιαφέροντος που παρουσιάζεται για αυτού του τύπου τις συγκεντρώσει, είναι το γεγονός ότι πολλοί Αλβανοί έφτασαν στο κέντρο με πούλμαν,(!) ενώ ανάλογες συγκεντρώσει, δεν αποκλείεται να γίνουν το επόμενο διάστημα και με άλλους υποψηφίου «μεγάλων» ή «μικρότερων» κομμάτων. Έτσι κι αλλιώς οι « άνθρωποι της διασποράς» πάντα ήταν μια αξιοπρόσεκτη και σταθερή πηγή ψήφων. Και στη γείτονα...

ΠΟΙΟΣ ΕΙΝΑΙ
Ο Ιλίρ Μέτα την τριετία 1999-2002 ήταν πρωθυπουργός της Αλβανίας και από το 2002 μέχρι και σήμερα διετέλεσε δύο φορές Υπουργός Εξωτερικών.

Διαδέχθηκε στην πρωθυπουργία της τον Παντελί Μάικο στις 29 Οκτωβρίου του 1999. Από τον Ιούλιο του 2002 και για ένα χρόνο ήταν υπουργός Εξωτερικών. Το 2004 αποχώρησε από το Σοσιαλιστικό Κόμμα της Αλβανίας και ίδρυσε το Σοσιαλιστικό Κίνημα για την Ένταξη, το οποίο στις Βουλευτή εκλογές του Ιουνίου του 2009 συμμετείχε στον συνασπισμό με το όνομα Συμμαχία για την Ένταξη που κέρδισε τέσσερα έδρες στη νέα Βουλή. Μετά τις εκλογές αυτές ο Σαλί Μπερίσα συνεργάστηκε με τον Ιλίρ Μέτα για τον σχηματισμό κυβέρνησή και ο Μέτα έλαβε για δεύτερη φορά τη θέση του υπουργού Εξωτερικών και τοποθετήθηκε αντιπρόεδρος στη νέα κυβέρνηση. Μετά τον ανασχηματισμό τον Σεπτέμβριο του 2010 ανέλαβε το Υπουργείο Οικονομίας Εμπορίου και Ενέργειας. Στις 14 Ιανουαρίου του 2011 κατηγορήθηκε για συμμετοχή σε υπόθεση διαφθοράς και αναγκάστηκε σε παραίτηση που έγινε δεκτή από τον Σαλί Μπερίσα.

Όπως δημοσιεύει η εφημερίδα ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ ΛΑΡΙΣΑΣ 
(πρώτη διαδικτυακή δημοσίευση Βορειοηπειρωτικά)