Ελεύθερη ΩΡΑ: Ο νόμος 4093/2012 «σκοτώνει» τους ομογενείς μας! ~ Βορειοηπειρωτικά

Παρασκευή, 8 Φεβρουαρίου 2013

Ελεύθερη ΩΡΑ: Ο νόμος 4093/2012 «σκοτώνει» τους ομογενείς μας!

Ήταν μια συνέντευξη Τύπου στην ΕΣΗΕΑ, που έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου. Οι Σβετλάνα Λαβασά, επικεφαλής της Πανελλαδικής Επιτροπής Αγώνα Ομογενών από την πρώην ΕΣΣΔ εκ μέρους των Ποντίων ομογενών μας και η δικηγόρος Ηλέκτρα Κίκη, Πρόεδρος της Ομοσπονδίας Άνω Δρόπολης, μεταξύ άλλων, ενημέρωσαν για το θέμα επιβίωσης που προκύπτει για περίπου 50.000 Έλληνες, με τις «πρόνοιες» του ν. 4093.

Όσοι μετείχαν στο πάνελ, μίλησαν για «γενοκτονία» υπερηλίκων ανασφάλιστων ομογενών, λέγοντας πως ο προαναφερόμενος νόμος («Έγκριση Μεσοπρόθεσμου Πλαισίου Δημοσιονομικής Στρατηγικής του ν. 4046/2012 και του Μεσοπρόθεσμου Πλαισίου Δημοσιονομικής Στρατηγικής 2013-2016», γνωστού ως μνημόνιο 3), κόβει από την συντριπτική πλειοψηφία των ανασφάλιστων ηλικιωμένων ομογενών τα λίγα χρήματα που εκείνοι λαμβάνουν από τον ΟΓΑ και είναι απαραίτητα για την επιβίωσή τους. Επίσης, τους αφαιρεί την ιατροφαρμακευτική κάλυψη και τη νοσοκομειακή περίθαλψη, κάτι που η ελληνική Πολιτεία δεν αρνείται στους... λαθρομετανάστες!
Με λίγα λόγια, ζητώντας τους να αποδείξουν στην Ελλάδα 20ετή παραμονή, αλλά και, στην περίπτωση των Βορειοηπειρωτών, να μη λαμβάνουν ούτε ευρώ στην Αλβανία, αλλά και να μένουν μόνιμα στην Ελλάδα (κάτι που ισοδυναμεί με ξερίζωμα των Ελλήνων από τις πατρογονικές τους εστίες) για να είναι δικαιούχοι, η ελληνική Πολιτεία στην ουσία εκτελεί τους ομογενείς.
Με τον προαναφερόμενο και καθόλα ρατσιστικό νόμο, η Πολιτεία... αφελληνίζει τη Βόρειο Ήπειρο, ωθεί στην εξαθλίωση και στην απόγνωση τους εκεί Έλληνες και κατακερματίζει την αξιοπρέπειά τους. Επίσης, παραβιάζει θεμελιώδη δικαιώματά τους, όπως αυτά διατυπώνονται σε διεθνείς συνθήκες και στο Σύνταγμα της χώρας μας.

Ποια είναι επιτέλους η πρόθεση της Πολιτείας;

Πολλοί είναι πλέον οι ομογενείς από τη Βόρειο Ήπειρο και την πρώην ΕΣΣΔ, που έχουν πειστεί ότι η Πολιτεία προσπαθεί με πλάγιο τρόπο να τους διώξει από την Ελλάδα, παρά το γεγονός ότι είναι Έλληνες το γένος. 25.000 χιλιάδες Πόντιοι από την πρώην ΕΣΣΔ, αλλά και 16.500 Βορειοηπειρώτες, πλήττονται από τις εξωφρενικές πρόνοιες του νόμου 4093/2012.
«Σφαγιάζονται» για να εξοικονομηθεί ένα ασήμαντο ποσό της τάξης των περίπου 1.700.000 ευρώ σε μηνιαία βάση! Έτσι, αντί να προστατευθούν ομάδες του πληθυσμού με εγνωσμένη εθνική συνείδηση, εξωθούνται στην έξοδο. Και φυσικά, εδώ υπάρχει ρατσιστική διάκριση από την εθνομηδενιστικών αντιλήψεων γραφειοκρατία. Όπως επισημαίνουν οι θιγόμενοι, «η αναφορά στο νόμο περί 20ετούς μόνιμης και νόμιμης παραμονής στην Ελλάδα, αποτελεί διάκριση μεταξύ Ελλήνων πολιτών, καθώς διακόπτονται οι συντάξεις μόνο των νεοπροσφύγων από την πρώην ΕΣΣΔ και των Βορειοηπειρωτών».
Επίσης, επισημαίνουν πως «η ελληνική Πολιτεία διαχρονικά, δεν προέβη στις κατάλληλες διπλωματικές ενέργειες που θα απέφεραν την επίτευξη διακρατικών συμφωνιών για την αναγνώριση της εργασιακής προϋπηρεσίας των ομογενών μας από τις χώρες προέλευσής τους» (κάτι που έγινε για τους ομογενείς μας στην Αυστραλία).

Παρέμβαση του μητροπολίτη Δρυινουπόλεως Ανδρέα

Στο θέμα που αφορά στους Βορειοηπειρώτες, παρενέβη με δήλωσή του ο σεβασμιότατος μητροπολίτης Δρυινουπόλεως, Πωγωνιανής και Κονίτσης κ. Ανδρέας, λέγοντας τα εξής: 
«Διερωτήθηκα πολλές φορές μήπως αυτοί που εκάστοτε μας κυβερνούν έχουν παραφρονήσει. Γιατί μόνον έτσι μπορεί να εξηγηθή η απόφαση της Ελληνικής Πολιτείας, σύμφωνα με την οποία για να πάρη σύνταξη ένας Βορειοηπειρώτης πρέπει να διαμένη μονίμως στην Ελλάδα τουλάχιστον από εικοσαετίας!
Η απόφαση αυτή όχι μόνο εξωφρενική είναι, αλλά αυτόχρημα αντεθνική. Διότι υποχρεώνονται οι γέροντες Βορειοηπειρώτες, που επέμεναν και επιμένουν να ζουν στην ιδιαίτερη πατρίδα τους-ακόμη κι’ όταν εβίωναν τους απάνθρωπους διωγμούς του καθεστώτος του αλήστου μνήμης κομμουνιστή δικτάτορα Ενβέρ Χότζα-να εγκαταλείπουν τα σπίτια τους και τους τάφους των πατέρων τους, και να έλθουν να κατοικήσουν... μόνιμα στην Ελλάδα.
Κι’ αυτό, πότε; Όταν πλήθη Αλβανών κατακλύζουν τα χωριά της Ελληνικής Βορειοηπειρωτικής Κοινότητος, καιροφυλακτώντας πότε θα αποκτήσουν τα σπίτια και τα κτήματα των Βορειοηπειρωτών, όταν θα φύγουν από τα πάτρια εδάφη με την προτροπή και τις... ευλογίες της Ελληνικής Πατρίδος! Το είπα και άλλοτε. Το ξαναλέω και τώρα. Την απαράδεκτη αυτή απόφαση της Ελλάδος μόνο η λέξη ντροπή μπορεί να την χαρακτηρίση. Είναι μια απόφαση-δολοφόνος σε βάρος των Βορειοηπειρωτών αδελφών μας. 
Επί τέλους, αν η Ελλάδα για λόγους περιστολής των δαπανών φοβάται πως κάποιοι Βορειοηπειρώτες δεν δικαιούνται να παίρνουν σύνταξη, έχει τον τρόπο και τους μηχανισμούς να το εξακριβώση. Το να περικόπτη, όμως τις συντάξεις όλων των Βορειοηπειρωτών με το πρόσχημα της οικονομίας είναι απαράδεκτο, είναι εξωφρενικό! Κύριοι, προσέξτε!
Με την πλαδαρότητα της εξωτερικής πολιτικής από τις κατά καιρούς κυβερνήσεις, η Ελλάδα έχασε την μισή Κύπρο και κινδυνεύη να χάση και την Ελληνικότατη Θράκη. Τώρα, με την τακτική για τις συντάξεις κινδυνεύει να χαθή η Βόρειος Ήπειρος και να δικαιωθή δυστυχώς, ο Σαλί Μπερίσα, ο οποίος την θεωρεί, μαζί με άλλες περιοχές μέχρι και την Πρέβεζα, ως τμήμα της ‘Μεγάλης Αλβανίας’... Αναθεωρήστε, λοιπόν, αυτή την απαράδεκτη απόφαση το συντομώτερο δυνατόν. Γιατί οι καιροί τρέχουν και οι εχθροί της Ελλάδος καραδοκούν».

Η ερώτηση

Στις 22 Ιανουαρίου 2013, 40 βουλευτές της ΝΔ, του ΠΑΣΟΚ, των ΑΝΕΛ και της ΔΗΜΑΡ, κατέθεσαν ερώτηση προς τους υπουργούς Εργασίας και Οικονομικών, ρωτώντας τους αν είναι στις προθέσεις τους να αποκαταστήσουν την αδικία που δημιουργήθηκε με το ν. 4093/2012 σε βάρος των συμπατριωτών μας νεοπροσφύγων Ποντίων που ζουν μόνιμα στη χώρα μας. Εν αναμονή λοιπόν της απάντησης των αρμοδίων. Πάντως, όπως σχεδόν όλοι συμφωνούν, πρέπει ΑΜΕΣΑ να γίνει τροποποίηση του νόμου.

Νίκος Χιδίρογλου / Ελεύθερη ΩΡΑ