Νέα Υόρκη: Ηπειρώτες (και Βορειοηπειρώτες) γιόρτασαν την 100ή επέτειο της απελευθέρωσης των Ιωαννίνων ~ Βορειοηπειρωτικά

Τρίτη, 26 Φεβρουαρίου 2013

Νέα Υόρκη: Ηπειρώτες (και Βορειοηπειρώτες) γιόρτασαν την 100ή επέτειο της απελευθέρωσης των Ιωαννίνων

ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ. Οι Ηπειρώτες γιόρτασαν με μεγαλοπρέπεια την 100ή επέτειο της απελευθερώσεως των Ιωαννίνων από τον τουρκικό ζυγό. Οι εορταστικές εκδηλώσεις ξεκίνησαν με την Δοξολογία που τελέστηκε στον ιερό ναό των Αγίων Αικατερίνης και Γεωργίου στο Ντίτμαρς και ολοκληρώθηκαν με την πανηγυρική εκδήλωση που διοργανώθηκε στο Ηπειρώτικο Σπίτι στην Αστόρια.
Το ενδιαφέρον για τις εκδηλώσεις, όπως επεσήμανε και κατά τη διάρκεια της προσφώνησής του ο πρόεδρος Συλλόγου Ηπειρωτών «Αναγέννησις» Ευθύμιος Πάππας, ήταν πρωτοφανές με συνέπεια πολλοί που τηλεφώνησαν την τελευταία στιγμή να μην μπορέσουν - λόγω έλλειψης κενών θέσεων - να παρακολουθήσουν την πανηγυρική εκδήλωση.
Η μεγάλη αίθουσα του Ηπειρώτικου Σπιτιού είχε κατακλυστεί από ομογενείς. Στις δύο πλευρές της είχαν αναρτηθεί σπάνιο φωτογραφικό υλικό από τον αγώνα για την απελευθέρωση των Ιωαννίνων, ενώ στο κέντρο είχε τοποθετηθεί ένα πανό στο οποίο αναγράφονταν τα εκατό χρόνια και κάθε ένα από τα ψηφία αντιπροσώπευε τον αγώνα για την απελευθέρωση των Ιωαννίνων, την είσοδο του ελληνικού στρατού στα Ιωάννινα και το Επος του '40.
Την προσευχή ανέπεμψε ο ιερατικός προϊστάμενος της κοινότητας του Αγίου Δημητρίου Αστόριας, π. Νεκτάριος Παπαζαφειρόπουλος και αμέσως μετά απηύθυνε χαιρετισμό ο  πρόξενος της Ελλάδας στη Νέα Υόρκη Ευάγγελος Κυριακόπουλος, ο οποίος συνεχάρη τους Ηπειρώτες για την αφοσίωσή τους στην διατήρηση και μεταλαμπάδευση των παραδόσεων του λαού μας.
Αμέσως μετά, η κ. Ειρήνη Σταθάτου - Βασιλάκου παρουσίασε τις δύο διακηρύξεις της πολιτειακής Βουλής και Γερουσίας για την 100ή επέτειο της απελευθερώσεως των Ιωαννίνων. Η κ. Ελένη Λώλη, πρόεδρος του Γυναικείου Τμήματος «Σουλιώτισσες», αναφέρθηκε στους αγώνες των Ηπειρωτών και, μεταξύ άλλων, τόνισε ότι «Οι Ηπειρώτες ήταν πρώτοι στα άρματα, στα γρόσια και στα γράμματα».
Ο πρόεδρος του Συλλόγου Βορειοηπειρωτών «Πύρρος» Σταύρος Ζιώγκας αναφέρθηκε στα ιστορικά γεγονότα της περιόδου 1913-1914 και τόνισε ότι στις 21 Φεβρουαρίου 1913 δεν πανηγύρισαν μόνο τα Ιωάννινα, αλλά ολόκληρη η Ελλάδα και το έθνος γιόρτασαν την επέτειο. Στη συνέχεια, αναφέρθηκε στην 99η επέτειο της Αυτονομίας της Βορείου Ηπείρου και εξέφρασε τον προβληματισμό του για τα θέματα που αφορούν τον ελληνισμό της Βορείου Ηπείρου. «Ας μην ξεχνούμε τη ρήση και ας ελπίζουμε ότι «πάλι με χρόνια με καιρούς, πάλι δικά μας θα 'ναι», κατέληξε.
Ο πρόεδρος της Αναγέννησης Ευθύμιος Πάππας εξέφρασε την ικανοποίησή του για την επιτυχία των εκδηλώσεων και τόνισε ότι καθοριστικό ρόλο στην επιτυχία τους και στην προετοιμασία του γεύματος έπαιξαν οι «Σουλιώτισσες» με επικεφαλής την Ελένη Λώλη και την Βασιλική Πανταζή.
Ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Ελληνικών Σωματείων Μείζονος Νέας Υόρκης Ηλίας Τσεκερίδης εξέφρασε τον θαυμασμό του για το Ηπειρώτικο Σπίτι, για το Λαογραφικό Μουσείο και για την συμμετοχή και κάλεσε τους συνδαιτυμόνες να συνεχίσουν να αγωνίζονται για το Βορειοηπειρωτικό, για το Ποντιακό και άλλα εθνικά ζητήματα.
Ο πρόεδρος του Εθνικού Συμβουλίου Παύλος Κοτρώτσος αναφέρθηκε στις μάχες για την απελευθέρωση και τόνισε ότι το Μπιζάνι είναι ο νεότερος Μαραθώνας. Παράλληλα, αναφέρθηκε και στη συμβολή των ομογενών στην απελευθέρωσης των Ιωαννίνων.
Ακολούθησε η ανάγνωση του μηνύματος του προέδρου της Πανηπειρωτικής Ομοσπονδίας Δημητρίου Κούτουλα και η διακήρυξη της φιλέλληνα βουλευτού της Νέας Υόρκης Κάρολιν Μαλόνι.
O κεντρικός ομιλητής της εκδήλωσης Θεόδωρος Τόσκος αναφέρθηκε στα ιστορικά γεγονότα της εποχής, στους αγώνες για την ελευθερία των Ιωαννίνων και στον ρόλο των Ιωαννίνων στην σύγχρονη εποχή.
Τέλος, να σημειώσουμε ότι τον συντονισμό της εκδήλωσης ανέλαβε η Χρυσούλα Ζηκοπούλου και ότι παραβρέθηκε και ο πρόεδρος της Παμμακεδονικής Ενωσης, Κωνσταντίνος Χατζηστεφανίδης.

Εθνικός Κήρυξ (πρώτη διαδικαστική δημοσίευση Βορειοηπειρωτικά)