Το Σάββατο θα αποφασίσουν οι Αλβανοί της νότιας Σερβίας για την τύχη του μνημείου για τους πεσόντες του UÇPMB ~ Βορειοηπειρωτικά

Τετάρτη, 9 Ιανουαρίου 2013

Το Σάββατο θα αποφασίσουν οι Αλβανοί της νότιας Σερβίας για την τύχη του μνημείου για τους πεσόντες του UÇPMB

Το προσεχές Σάββατο θα αποφασίσουν οι Αλβανοί δημοτικοί σύμβουλοι των περιοχών Πρέσεβο, Μέντβεντια και Μπουγιάνοβατς για την τύχη του μνημείου που έχει ανεγερθεί στο Πρέσεβο για τους πεσόντες του αποκαλούμενου Απελευθερωτικού Στρατού των Αλβανών της νότιας Σερβίας.
Εξήντα οχτώ Αλβανοί σύμβουλοι των παραπάνω δήμων της νότιας Σερβίας θα συνεδριάσουν το Σάββατο προκειμένου να αποφασίσουν για την τύχη που θα έχει το μνημείο, το οποίο έχει προκαλέσει έντονες αντιδράσεις από την πλευρά του Βελιγραδίου, το οποίο κι έχει ζητήσει ήδη την άμεση απομάκρυνσή του.
Στη συνάντηση έχουν προσκληθεί και αρκετοί επικεφαλής διπλωματικών αντιπροσωπειών με έδρα το Βελιγράδι, όπως δήλωσε στο σερβικό πρακτορείο ειδήσεων Τανγιούγκ ο Ράγκμι Μουσταφά, πρόεδρος του δημοτικού συμβουλίου του δήμου του Πρέσεβο, όπου βρίσκεται το μνημείο.
Στο μνημείο αναγράφονται τα ονόματα 27 μελών του αποκαλούμενου "Απελευθερωτικού Στρατού Πρέσεβο, Μέντβεντια και Μπουγιάνοβατς (UÇPMB)", που θεωρείται παρακλάδι του "Απελευθερωτικού Στρατού Κοσόβου" (UCK).
Το μνημείο, η ανέγερση του οποίου αποτελεί πρωτοβουλία ενός συνδέσμου βετεράνων, εγκαινίασαν στις 16 Νοεμβρίου του 2012 πρώην μέλη του UCK, με αφορμή και τη συμπλήρωση 100 χρόνων από την ανεξαρτησία του αλβανικού κράτους.
Ο πρωθυπουργός της Σερβίας Ίβιτσα Ντάτσιτς έχει χαρακτηρίσει την ανέγερση του συγκεκριμένου μνημείου "πρόκληση, στην οποία το κράτος θα πρέπει να απαντήσει" και ζήτησε την άμεση απομάκρυνσή του έως τον επόμενο γύρο των συνομιλιών μεταξύ Βελιγραδίου και Πρίστινας, στις 17 Ιανουαρίου, στις Βρυξέλλες. Προειδοποίησε, μάλιστα, ότι εάν οι Αλβανοί της νότιας Σερβίας δεν απομακρύνουν οι ίδιοι το μνημείο, θα το κάνει η σερβική κυβέρνηση.

ΑΠΕ