ΔΗΜΟΣΚΟΠΗΣΗ PUBLIC ISSUE ~ Βορειοηπειρωτικά

Σάββατο, 12 Ιανουαρίου 2013

ΔΗΜΟΣΚΟΠΗΣΗ PUBLIC ISSUE


Προβάδισμα 0,5% της ΝΔ έναντι ΣΥΡΙΖΑ

Χαρακτηριστικά ανατροπής στο πολιτικό σκηνικό περιέχουν τα ευρήματα νέας δημοσκόπησης της Public Issue, σύμφωνα με την οποία η Νέα Δημοκρατία προηγείται με βραχεία κεφαλή του ΣΥΡΙΖΑ.

Σύμφωνα με το Πολιτικό Βαρόμετρο Ιανουαρίου της Public Issue για τον Σκάι και την Καθημερινή η εκτίμηση της τελικής επιρροής των κομμάτων είναι η εξής:
  • Νέα Δημοκρατία 29%
  • ΣΥΡΙΖΑ 28,5%
  • Χρυσή Αυγή 10%
  • ΠΑΣΟΚ 8%
  • Ανεξάρτητοι Ελληνες 8%
  • ΔΗΜΑΡ 7%
  • ΚΚΕ 5,5
  • Αλλο κόμμα 4%
Η αποχή και το Λευκό-Ακυρο εκτιμώνται στο 21% του δείγματος.
Δύο στους τρεις (68%) πολίτες συνεχίζουν να πιστεύουν ότι δεν χρειάζονται πρόωρες εκλογές, ενώ 30% τις επιθυμεί. Ωστόσο πάνω από ένας στους δύο (56%) πιστεύει ότι τελικά η χώρα δεν θα τις αποφύγει, ενώ το 35% αισιοδοξεί ότι η κυβέρνηση «θα βγάλει» την τετραετία, άποψη που κέρδισε 5 μονάδες σε ένα μήνα.

Καθίζηση στην παράσταση νίκης του ΣΥΡΙΖΑ
Η παράσταση νίκης του ΣΥΡΙΖΑ υπέστη καθίζηση, υποχωρώντας σε σχέση με το Δεκέμβριο κατά 16 μονάδες, στο 44% από το 60%. Αντίστοιχα η παράσταση νίκης της Νέας Δημοκρατίας έκανε άλμα 14 μονάδων από το 25% στο 39%.

Κερδίζει έδαφος η εμπιστοσύνη στην κυβερνητική πολιτική
Η κυβερνητική πολιτική κερδίζει πλέον την εμπιστοσύνη ενός στους τέσσερις (25%), που δηλώνει ότι τα πράγματα στην Ελλάδα πηγαίνουν στη σωστή κατεύθυνση, έναντι 68% που δηλώνουν το αντίθετο. Ενα χρόνο πριν, τα αντίστοιχα ποσοστά ήταν μόλις 7% έναντι 87%.
Η μείωση της ανασφάλειας οδήγησε στην αύξηση αυτών που δηλώνουν ικανοποιημένοι από τη ζωή τους στο 24% (από 15%), έναντι 75% που δηλώνουν δυσαρεστημένοι (από 85%).
Πολύ μεγάλη μείωση σημείωσε το ποσοστό αυτών που πιστεύουν ότι το κράτος δουλεύει χειρότερα από ότι 5 χρόνια πριν, στο 38% από 61% τον Ιανουάριο του 2012, ενώ υπερδιπλασιάστηκαν αυτοί που δηλώνουν ότι δουλεύει καλύτερα, σε 26% από 10%.
Η απαισιοδοξία για τα προσωπικά οικονομικά το επόμενο 12μηνο παραμένει κυρίαρχη, αλλά με ελαφρά μειωμένο ποσοστό, στο 65% (έναντι 69%), ενώ μικρή αύξηση σημειώνει η άποψη ότι θα μείνουν στάσιμα, σε 28% από 25%, με μόλις 7% να θεωρεί ότι θα βελτιωθούν.
Για την ελληνική οικονομία συνολικά ωστόσο οι προσδοκίες το επόμενο 12μηνο είναι σαφώς θετικότερες, με το 43% να περιμένουν βελτίωση (από 37%) και το 31% επιδείνωση (από 36%), ενώ 26% θεωρεί ότι θα μείνει στάσιμη.
Πλέον, δύο στους τρεις εκτιμούν ότι είναι απίθανη μία ελληνική χρεοκοπία, ενώ 21% δεν το αποκλείει και 11% επιμένει ότι η χώρα ήδη χρεοκόπησε. Αντίστοιχα, σχεδόν εννέα στους δέκα (86%) αποκλείουν την πιθανότητα εξόδου από την Ευρωζώνη.
Η αποσαφήνιση των προοπτικών της χώρας ωστόσο έφερε και «σκληρά» συμπεράσματα: Πλέον, ένας στους δύο (52%) εκτιμά ότι η κρίση θα κρατήσει πάνω από 5 χρόνια και άλλοι δύο στους πέντε (18%) θέτουν την 5ετία ως ορόσημο. Συνολικά δηλαδή, το 70% των Ελλήνων «δεν βλέπει φως στο τούνελ» πριν το 2018. Λίγους μήνες πριν το πρώτο Μνημόνιο, τον Δεκέμβριο του 2009, το αντίστοιχο ποσοστό ήταν μόλις 31%, ενώ 40% έθετε την διάρκεια της κρίσης στα 2-3 χρόνια.

Αλμα κυβέρνησης και Σαμαρά
Στη δημοτικότητα των πολιτικών αρχηγών προηγείται πάντα ο Φώτης Κουβέλης με 51%, ενισχύοντας κατά 2 μονάδες το ποσοστό του σε σχέση με ένα χρόνο πριν και ακολουθούν ο Αντώνης Σαμαράς με 45% -ενισχυμένος κατά 5 μονάδες- και ο Αλέξης Τσίπρας με μόλις 37%, καθώς έχασε 7 μονάδες.

Καταλληλότερος πρωθυπουργός είναι επίσης σταθερά ο Αντώνης Σαμαράς με 48%, κάνοντας άλμα 8 μονάδων σε ένα μήνα, ακολουθούμενος από τον... «κανένα» με 25%, καθώς ο Αλέξης Τσίπρας έχασε 5 μονάδες και υποχώρησε στην τρίτη θέση με 24%.
Η τρικομματική κυβέρνηση συνεργασίας είναι αυτή που αντιμετωπίζει καλύτερα τα προβλήματα της χώρας, παραδέχεται πλέον το 40% (από 35% ένα μήνα πριν), με 19% (από 23%) να επιμένει υπέρ μίας κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ, ενώ 38% συνεχίζει να απορρίπτει και τις δύο (έναντι 37%). Αντίστοιχα η ικανοποίηση για την κυβέρνηση συνέχισε να αυξάνεται και έφτασε το 24%, ενώ η αντίστοιχη για την αξιωματική αντιπολίτευση υποχώρησε, στο 14%.
Χαρακτηριστική της μείωσης της εμπιστοσύνης στην αντιπολιτευτική στάση του ΣΥΡΙΖΑ είναι η πτώση του ως «καλύτερο κόμμα της αντιπολίτευσης» και η συγκατοίκησή του στην πρώτη θέση με την Χρυσή Αυγή, αμφότεροι με 28%.

ΕΘΝΟΣ

1 σχόλια:

Γεια σας,
Ήθελα να σας ενημερώσω ότι έχω φτιάξει μια νέα ιστοσελίδα του για τους Πελασγούς, τους Έλληνες, τους Αλβανούς και τον Ελληνοπελαγικό πολιτισμό.

Διαβάστε τη διακήρυξη της ιστοσελίδας μου στα Ελληνικά, όπου αναπτύσσονται εν περιλήψει οι απόψεις μου.
http://www.greeks-albanians.com/

Η ιστοσελίδα στα Αγγλικά
http://www.greeks-albanians.com/eng-m-home

Μέχρι στιγμής έχω δημοσιεύσει τα εξής άρθρα:

1. ΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΕΣ ΤΟΝ 19o ΚΑΙ 20o ΑΙΩΝΑ ΥΠΟΣΤΗΡΙΖΑΝ ΟΤΙ ΟΙ ΑΛΒΑΝΟΙ ΕΙΝΑΙ ΕΛΛΗΝΕΣ
http://www.greeks-albanians.com/top-gre ... lbanias-gr

2. Η καταγωγή των σύγχρονων Ελλήνων
ΑΔΙΑΚΟΠΗ ΦΥΛΕΤΙΚΗ ΣΥΝΕΧΕΙΑ ΑΠΟ ΤΗ ΝΕΟΛΙΘΙΚΗ ΕΠΟΧΗ (7000 Π.Χ)
http://www.greeks-albanians.com/top-gre ... r-m-ga-ogr

3. Η γλώσσα της πελασγικής επιγραφής της Λήμνου είναι η Αλβανική
http://www.greeks-albanians.com/top-gre ... -ga-pel-01

4. Η γλώσσα των ετεοκρητικών επιγραφών είναι η Αλβανική. Η πρώτη ετεοκρητική επιγραφή
http://www.greeks-albanians.com/top-gre ... lasgian-01

5. Η γλώσσα των ετεοκρητικών επιγραφών είναι η Αλβανική, η δεύτερη ετεοκρητική επιγραφή
http://www.greeks-albanians.com/top-gre ... lasgian-03

6. Οι Βλάχοι είναι Έλληνες. Προπαγάνδα των Ρουμάνων η θεωρία ότι οι Βλάχοι έχουν ρουμανική καταγωγή (Μέρος Α’)
http://www.greeks-albanians.com/top-gre ... -ga-bla-01

7. Οι Βλάχοι είναι Έλληνες. Προπαγάνδα των Ρουμάνων η θεωρία ότι οι Βλάχοι έχουν ρουμανική καταγωγή (Μέρος Β’)
http://www.greeks-albanians.com/top-gre ... -ga-bla-02

8. Οι Βλάχοι είναι Έλληνες. Προπαγάνδα των Ρουμάνων η θεωρία ότι οι Βλάχοι έχουν ρουμανική καταγωγή (Μέρος Γ’)
http://www.greeks-albanians.com/top-gre ... -ga-bla-03

9. Οι Σλαβομακεδόνες (Σκοπιανοί) είναι ελληνικής και όχι σλαβικής καταγωγής!
http://www.greeks-albanians.com/top-gre ... r-m-ga-sko

10. Η ελληνοθρακική καταγωγή των Βουλγάρων
ΜΥΘΟΣ ΟΤΙ ΟΙ ΒΟΥΛΓΑΡΟΙ ΕΙΝΑΙ ΤΑΤΑΡΙΚΗΣ Ή ΣΛΑΒΙΚΗΣ Ή ΙΡΑΝΙΚΗΣ ΚΑΤΑΓΩΓΗΣ
http://www.greeks-albanians.com/top-gre ... -ga-bul-01

11. Η ελληνική και αλβανική καταγωγή των Τούρκων της δυτικής Μικράς Ασίας. Ο Μύθος της τουρκικής φυλής
http://www.greeks-albanians.com/top-gre ... r-m-ga-tur

Μπορείτε να αναδημοσιεύσετε οποιοδήποτε άρθρο μου, αρκεί να αναφέρετε το όνομά μου και ενεργό λινκ της ιστοσελίδας μου.

Με εκτίμηση,
Μάριος Δημόπουλος
Γλωσσολόγος-Εθνολόγος