Ο Τσέχος πρωθυπουργός απειλεί να μπλοκάρει την ένταξη της Αλβανίας στην ΕΕ λόγω της ετειρείας CEZ ~ Βορειοηπειρωτικά

Πέμπτη, 24 Ιανουαρίου 2013

Ο Τσέχος πρωθυπουργός απειλεί να μπλοκάρει την ένταξη της Αλβανίας στην ΕΕ λόγω της ετειρείας CEZ

Η CEZ θα ξεκινήσει διεθνή διαιτησία για την αφαίρεση της άδειας της

Η Τσεχική εταιρεία CEZ Distribution αντέδρασε αμέσως μετά την απόφαση της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας της Αλβανίας για την ανάκληση της άδειας διανομής, χαρακτηρίζοντας την απόφαση σε πλήρη αντίθεση με τον νόμο.

Σε μια δήλωση που δημοσιεύθηκε στην επίσημη ιστοσελίδα της εταιρείας, η CEZ εκφράζει την αντίθεση της στην αφαίρεση της άδειας και δηλώνει ότι θα λάβει όλα τα μέτρα για να στείλει το θέμα σε διεθνή διαιτησία.

"Ο σημερινός ιδιοκτήτης της "CEZ Group" με αυτόν τον τρόπο χάνει τα δικαιώματα του μετόχου χωρίς να υπάρχει καμία δυνατότητα να προστατευθεί από αυτή την απαλλοτρίωση. Το CEZ κατ 'αρχήν αντιτίθεται σε αυτήν τη συμπεριφορά χαρακτηρίζοντάς τη ασυμβίβαστη με τα ευρωπαϊκά πρότυπα και τους νόμους της Αλβανίας. Για το λόγο αυτό, η εταιρεία θα λάβει νομικά μέτρα το συντομότερο δυνατό και ενημερώνει την αλβανική κυβέρνηση ότι έχει την πρόθεση να ξεκινήσει διεθνή διαιτησία" αναφέρει η ανακοίνωση.
Εκτός από αυτό η CEZ αντιτάσσεται και στην απόφαση του ορισμού του κρατικού διαχειριστή ο οποίος θα διαχειρίζεται την εταιρεία μέχρι η αλβανική κυβέρνηση να επιλύσει τη διένεξη με την CEZ.br>

Πριν από λίγες μέρες η Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας αφαίρεσε την άδεια της εταιρείας CEZ και όρισε τον Sahit Dollapi ως καινούργιο διαχειριστή, ο οποίος αναμένεται να αναλάβει καθήκοντα εντός 10 ημερών.

Ο Τσέχος πρωθυπουργός απειλεί να μπλοκάρει τη διαδικασία ένταξης της Αλβανίας λόγω CEZ

Ο Τσέχος πρωθυπουργός Petr Necas απείλησε ότι η αποχώρηση από την Αλβανία της εταιρεία CEZ θα συνδεθεί με την ένταξη της Αλβανίας στην ΕΕ, δίνοντας έτσι ενδείξεις ότι η χώρα του θα εμποδίσει τις περαιτέρω ενέργειες της ολοκλήρωσης της Αλβανίας.

«Η Δημοκρατία της Τσεχίας δεν μπορεί να αγνοήσει την προσέγγιση της Αλβανίας έναντι ενός Τσέχου επενδύτη στο πλαίσιο της φιλοδοξίας της Αλβανίας για ένταξη στην ΕΕ», δήλωσε ο Necas.

«Η απόφαση των αλβανικών αρχών να άρουν την άδεια της CEZ, του μεγαλύτερου τσέχικου επενδυτή στην περιοχή, είναι ένα πολύ αρνητικό μήνυμα,» πρόσθεσε ο Necas.

«Η κίνηση αυτή θέτει υπό αμφισβήτηση την υποτιθέμενη δέσμευση της Αλβανίας για την επιβολή του νόμου και ελπίζει ότι μια μέρα να μπορέσει να ενταχθεί στην Ευρωπαϊκή Ένωση», δήλωσε ο Τσέχος πρωθυπουργός.

Η CEZ, το 70 τοις εκατό της οποίας ανήκει στο κράτος της Τσεχίας, ανέλαβε την εταιρεία διανομής στην Αλβανία το 2009, αλλά εδώ και πολύ καιρό είχε έρθει σε ρήξη με τις αλβανικές αρχές.

από: himara.gr/blog