Προανακριτική επιτροπή μόνο για τον Γιώργο Παπακωνσταντίνου ~ Βορειοηπειρωτικά

Παρασκευή, 18 Ιανουαρίου 2013

Προανακριτική επιτροπή μόνο για τον Γιώργο Παπακωνσταντίνου

ΥΠΕΡΨΗΦΙΣΤΗΚΕ Η ΠΡΟΤΑΣΗ ΝΔ-ΠΑΣΟΚ-ΔΗΜΑΡ

Δεκτή, κατά πλειοψηφία, έγινε η πρόταση για τη σύσταση προανακριτικής επιτροπής που είχαν καταθέσει η ΝΔ, το ΠΑΣΟΚ και η ΔΗΜΑΡ για την διερεύνηση τυχόν ευθυνών μόνο του πρώην υπουργού Οικονομικών, Γιώργο Παπακωνσταντίνου, σχετικά με την υπόθεση της λίστας Λαγκάρντ.

Οι προτάσεις των κομμάτων της αντιπολίτευσης για παραπομπή σε προανακριτική του Ευάγγελου Βενιζέλου, αλλά και των πρώην πρωθυπουργών, Γιώργου Παπανδρέου και Λουκά Παπαδήμου δεν συγκέντρωσαν τον απαιτούμενο αριθμό ψήφων και κατά συνέπεια απορρίφθηκαν από την Ολομέλεια της Βουλής.

Στο παρά πέντε της ψηφοφορίας σε τέσσερις κάλπες, προέκυψε νέο ζήτημα σχετικά με τα ψηφοδέλτια και την διατύπωση των κατηγοριών ανά πρόσωπο, με αποτέλεσμα να διακοπεί η συνεδρίαση για λίγη ώρα να υπάρξουν διαβουλεύσεις μεταξύ των εκπροσώπων των κομμάτων.

Οπως γνωστοποίησε ο πρόεδρος της Βουλής Ευάγγελος Μεϊμαράκης, κατόπιν συμφωνίας των κομμάτων σε κάθε ψηφοδέλτιο αναφέρονται όλες οι προτάσεις της παραπομπής που έχουν υποβληθεί από τα κόμματα για κάθε πρόσωπο. Έτσι οι βουλευτές μπορούν να ψηφίζουν ναι, όχι, παρών, χωριστά για κάθε πρόσωπο και για κάθε πρόταση.

Η αντιπολίτευση ισχυρίζεται ότι επανήλθαν από την πίσω πόρτα οι 7 κάλπες, αφού κάθε βουλευτής θα έχει το δικαίωμα να ψηφίζει 7 φορές.

Τελικώς οι βουλευτές επανήλθαν στην αίθουσα και ψήφισαν δια της εγέρσεως υπέρ της πρότασης που ανέγνωσε ο κ.Μεϊμαράκης.

Πώς ψήφισαν οι βουλευτές

 Τα ψηφοδέλτια που διανεμήθηκαν στους βουλευτές αναφέρουν το όνομα του εγκαλούμενου και τα αδικήματα για τα οποία προτείνεται η παραπομπή σε Προανακριτική από κάθε κόμμα ξεχωριστά. Έτσι ο βουλευτής που θέλει να ψηφίσει για παράδειγμα την συγκρότηση Προανακριτικής Επιτροπής για τον Γιώργο Παπακωνσταντίνου θα προσέρχεται στην κάλπη για τον κ. Παπακωνσταντίνου και θα ρίχνει το φάκελο με το ψηφοδέλτιο στο οποίο μπορεί να σημειώσει πέραν της μίας επιλογές. Δηλαδή, να ψηφίσει και τις τρεις προτάσεις για τον κ. Παπακωνσταντίνου.

 Στο τέλος όμως, θα αθροίζονται οι προτάσεις. Έτσι αν ένας βουλευτής έχει ψηφίσει και τις τρεις προτάσεις για τον κ. Παπακωνσταντίνου θα θεωρείται ότι η πρόταση ΝΔ, ΠΑΣΟΚ, ΔΗΜΑΡ, έλαβε μία ψήφο, η πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ έλαβε μία ψήφο και η πρόταση ΑΝΕΛ- ΧΑ έλαβε μία ψήφο. Δεν θα θεωρείται δηλαδή ότι από το συγκεκριμένο ψηφοδέλτιο η παραπομπή του κ. Παπακωνσταντίνου έλαβε τρεις ψήφους. Θα αθροίζεται η πρόταση και όχι το πρόσωπο. Αντίστοιχος θα είναι ο υπολογισμός και στην περίπτωση που ένας βουλευτής δηλώσει «όχι» ή «παρών» για την παραπομπή.

ΕΘΝΟΣ