Πρωινός Λόγος: Επιτέλους, ας υπάρξει ενιαία φωνή των Β/Ηπειρωτών στις αλβανικές εκλογές ~ Βορειοηπειρωτικά

Δευτέρα, 28 Ιανουαρίου 2013

Πρωινός Λόγος: Επιτέλους, ας υπάρξει ενιαία φωνή των Β/Ηπειρωτών στις αλβανικές εκλογές


Αναγκαία όσο ποτέ άλλοτε η πολιτική συμπόρευση

«Γέφυρα» συνεργασίας Β. Ντούλε (ΚΕΑΔ) με το MEGA

• Μεγαλώνει διαρκώς η ανάγκη να υπάρξει, επιτέλους, ενιαία πολιτική φωνή και εκπροσώπηση, των Βορειοηπειρωτών.
Ειδικά φέτος, που θα γίνουν εθνικές εκλογές (σε πέντε μήνες περίπου) στην Αλβανία, η ανάγκη αυτή γίνεται επιτακτική, καθώς είναι δεδομένο, ότι μόνο με ενιαία φωνή, η ομογένεια θα μπορέσει να διεκδικήσει ό, τι της αξίζει.
Και όλα αυτά, σε μια περίοδο που το ανθελληνικό κλίμα… φουντώνει, με τα «χτυπήματα» εναντίον της χώρας μας να είναι πολλά, τόσο από τους «Τσάμηδες», όσο και από άλλους εθνικιστικούς κύκλους, υπό την ανοχή βέβαια της Κυβέρνησης Μπερίσα.
Πάντως, υπό αυτές τις συνθήκες θετικό μπορεί να χαρακτηριστεί το γεγονός, ότι γίνονται κάποιες προσπάθειες γεφύρωσης του όποιου χάσματος υπάρχει ανάμεσα στις «φωνές» των Βορειοηπειρωτών προς την κεντρική αλβανική εξουσία.

Η περίπτωση Ντούλε…
Όπως έγινε γνωστό, ο πρόεδρος του ΚΕΑΔ Βαγγέλης Ντούλες ερωτηθείς σχετικά με μια πιθανή συνεργασία με το άλλο ελληνικό κόμμα της Αλβανίας, το MEGA, ανέφερε ότι δεν έχει κλείσει την πόρτα σε κανένα πολιτικό κόμμα πόσο μάλλον σ'  ένα κόμμα με το οποίο έχει βασικά το ίδιο πρόγραμμα.
Αυτή η δήλωση έχει προκαλέσει αρκετή… αναστάτωση στους αλβανικούς κύκλους. Μπορεί να συνηθίζεται, στις εθνικές εκλογές να υπάρχουν συνασπισμοί κομμάτων, όμως για πρώτη φορά φαίνεται ορατό το ενδεχόμενο ενός κοινού ελληνικού ομογενειακού συνασπισμού, ο οποίος βέβαια θα πρέπει να συνεργαστεί με κάποιο από τα κόμματα εξουσίας. «Είναι δεδομένο, ότι το μυστικό για ένα καλύτερο μέλλον των Βορειοηπειρωτών είναι το ρητό: η ισχύς εν τη ενώσει» σημειώνουν κύκλοι.

Οι συναντήσεις…
Όπως αναφέρει, ο συνεργάτης του «Π.Λ.» Ηλίας Μάκος, γίνονται μυστικές συναντήσεις μεταξύ των στελεχών της μειονότητας, προκειμένου να βρεθούν κοινά σημεία και «γέφυρες επικοινωνίας». Δεν είναι εύκολα τα πράγματα, αφού μέχρι τώρα το κλίμα ήταν διχαστικό, ωστόσο υπάρχουν ελπίδες συνεννόησης.
Πάντως, ο κ. Ντούλες διευκρίνισε ότι «το Κόμμα Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (ΚΕΑΔ) παραμένει σταθερό στη θέση του να μην συνεργαστεί με κόμματα που έχουν σοβαρά προβλήματα με τη δημοκρατία και το κράτος δικαίου, όπως το κόμμα των Τσάμηδων και η Ερυθρόμαυρη Συμμαχία», τα οποία είναι άκρως εθνικιστικά.

Πολλά τα χτυπήματα…
Η παραπάνω διάθεση για συνεργασία των Ελλήνων ομογενών έρχεται σε μια περίοδο, που μεγαλώνουν τα ανθελληνικά… χτυπήματα, τόσο προς την ομογένεια, όσο και προς την κυρίως Ελλάδα. Οι «Τσάμηδες», όπως και άλλα εθνικιστικά μορφώματα («Ερυθρόμαυρη Συμμαχία κ.α.) «οργιάζουν», μιλώντας για Αλβανία μέχρι την Πρέβεζα και την Άρτα κ.α., οι Αλβανοί πετούν… κορώνες για εθνικά θέματα, όπως αυτό της ΑΟΖ πάνω από την Ήπειρο κ.α.
«Η Ελλάδα παρακολουθεί στενά την πορεία της Αλβανίας προς τις εθνικές της εκλογές και τον ρόλο των ομογενών μας» ανέφερε χθες στέλεχος του ελληνικού Υπουργείου Εξωτερικό.

Φυλλορροεί…
Στο μεταξύ, καταρρέει όπως φαίνεται από τις δημοσκοπήσεις το κόμμα των «Τσάμηδων», όχι, όμως, και οι …τσάμικες ιδέες, οι οποίες εκφράζονται απ'  όλα τα αλβανικά κόμματα και κυρίως από το Σοσιαλιστικό (κατά τ’ άλλα) κόμμα και την «Ερυθρόμαυρη Συμμαχία».
Είναι χαρακτηριστικό, ότι ο ακροδεξιός σχηματισμός της «Ερυθρόμαυρης Συμμαχίας» εμφανίζεται αυτή τη στιγμή ως η τρίτη πολιτική δύναμη στην Αλβανία! Να σημειωθεί, ότι ο βασικός άξονας της ιδεολογίας του στηρίζεται στην ιδέα της δήθεν «Μεγάλης Αλβανίας», στο πλαίσιο της οποίας διατυπώνονται ακραίες θέσεις εναντίον της Ελλάδας. 

Πρωινός Λόγος