Θωμαϊς Παριανού - Εδώ Βόρειος Ήπειρος ~ Βορειοηπειρωτικά

Πέμπτη, 17 Ιανουαρίου 2013

Θωμαϊς Παριανού - Εδώ Βόρειος Ήπειρος

ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΜΕ ΤΟΥΣ ΕΚΛΟΓΙΚΟΥΣ ΚΑΤΑΛΟΓΟΥΣ ΤΉΣ ΑΛΒΑΝΙΑΣ

Μία ομάδα ΜΚΟ Παρατηρητών των εκλογών, προειδοποίησε ότι οι αρμόδιες αρχές της Αλβανίας ήδη έχουν χάσει την νόμιμη προθεσμία, για να δημοσιεύσουν τους εκλογικούς καταλόγους για τις βουλευτικές εκλογές του Ιουνίου. « Οι υπεύθυνοι της διαδικασίας για την προετοιμασία και ανακοίνωση των προκαταρτικών εκλογικών καταλόγων που βασίζονται στον τόπο διαμονής και στα εκλογικά τμήματα. δεν σεβάστηκαν την νόμιμη προθεσμία·. είπε ο Συνασπισμός των Τοπικών Παρατηρητών και πρόσθεσε στι «Βάση του εκλογικού κώδικα της Αλβανίας, αυτοί οι κατάλογοι θα έπρεπε να είχαν ήδη προετοιμαστεί και δημοσιευθεί από τις 3 Ιανουαρΐου». Η Αλβανία έχει μία μακριά ιστορία από εκλογές, οι οποίες δεν πληρούν τα διεθνή πρότυπα και καταλήγουν σε πολιτικές αμφισβητήσεις. Οι εκλογές του 2013, προγραμματισμένες για τις 23 Ιουνίου, θεωρούνται ένα κύριο τεστ στις ήδη στραπατσαρισμένες ελπίδες της χώρος για την ένταξή της στην Ε.Ε. Ο Συνασπισμός εξέφρασε την ανησυχία του, οτι πολλά κυβερνητικά τοπικά γραφεία πρόβλεψαν τον νόμο, ενώ άλλα μοιάζουν ανενημέρωτα για την προθεσμία να δημοσιεύσουν τις εκλογικές λίστες. Η ομάδα των Παρατηρητών επίσης κάλεσε το Υπουργείο Εσωτερικών και της αρμόδιες Υπηρεσίες Καταγραφής των Πολιτών να δείξουν επαγγελματισμό στην εργασία τους επισημαίνοντας ότι η διαδικασία έχει μπλοκαριστεί σε κάποιους δήμους, εξαιτίας της έλλειψης προμήθειας υλικών γραφείου, ως εξής: «Το Υπουργείο των Εσωτερικών θα πρέπει άμεσα να προμηθεύσει με κατάλληλο υλικό τις Υπηρεσίες Καταγραφής Πολιτών, στους δήμους Kavaja. Kucova και LushnJa. όπου η δημοσίευση των καταλόγων έχει καθυστερήσει εξαιτίας της έλλειψης εκτυπωτικού εξοπλισμού».

Ο ΦΥΓΟΔΙΚΟΣ ΠΕΡΟΥΒΙΑΝΟΣ ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΑΝΑΒΕΙ ΦΩΤΙΕΣ

Ο Σοσιαλιστής βουλευτής Erlon Brace κατηγόρησε την κυβέρνηση του Sail Berlsha για υπόθαλψη του φυγόδικου Περουβιανού πρώην Υπουργού των Εξωτερικών Augusto Blacker Miller, ο οποίος καταζητείται στο Περού, για συμμετοχή του σε πραξικόπημα, και αποκαλύφθηκε ότθ βρίσκεται στην Αλβανία. «Ο Berlsha είναι ολοκληρωτικά μπλεγμένος με την προστασία που παρέχει στον Περουβιανό υπουργό, ο οποίος καταζητείται από την Ιντερπόλ. Του παρέχει στέγη και προστασία και τον βοηθά γη να ιδρύσουν μία επιχείρηση», είπε ο Brace. Ο Miller, ο οποίος κατηγορείται από εισαγγελείς στην Λίμα ότι εμπλέκεται σε πραξικόπημα που οργανώθηκε από τον πρώην Περουβιανό Πρόεδρο Alberto Fullmori το 1992. αυτόν τον καιρό εμπλέκεται σε ένα σχέδιο κατασκευής αποτεφρωτηρίου απορριμμάτων στο Φίερι. Αλλά, ένας από τους βοηθούς του Sail Berlsha είπε oτι ο πρωθυπουργός δεν έχει καμία σχέση με τον φυγόδικο Περουβιανό και ότι το σχέδιο για το αποτεφρωτήριο είναι προϊόν πίεσης από τον Σοσιαλιστή Δήμαρχο του Φίερι, Baftqj Zeqo. Τα αρχεία της Αλβανικής Κσταχώρησης Επιχειρήσεων λένε ότι ο Miller κατέχει το 80% μίας τοπικής εταιρείας της Αpollonia Investments, η οποία έχει καταχωρηθεί στα Τίρανα και ιδρύθηκε τον Ιούλιο 2012. Η παρουσία του Miller στα Τίρανα αποκαλύφθηκε. αφού τα Περουβιανά μέσα ενημέρωσης ανέφεραν την πιθανή σύλληψή του. Ωστόσο, η Αλβανική αστυνομία αρνήθηκε ότι ο Miller υπήρξε κρατούμενος της. -Ο Miller δεν είναι στην λίστα της Ιντερπόλ για τους διεθνείς φυγόδικους, είπε ο εκπρόσωπος της αστυνομίας Teflk Sulejmanl, σε δήλωσή του. Για την υπόθεση αυτή, η Αpollonia Investments εξέδωσε Δελτίο Τύπου, στον οποίο εξηγεί ότι ο Miller έφθασε στην Αλβανία στις 10 Σεπτεμβρίου 2012, για να συνεχίσει τις επενδύσεις στην μονάδα διαχείρισης απορριμμάτων στο Φίερι, μία επιχείρηση που άρχισε τον Φεβρουάριο 2012. Αυτός διηύθυνε τις δραστηριότητες της Αpollonia Investments από την δημιουργία της, τον Ιούλιο 2012. Η δήλωση εξηγεί ότι ο Miller διέμενε σπς ΗΠΑ από το 2002 έως το 2012, πριν έλθει στην Αλβανία. Σε αυτό το χρονικό διάστημα, συνάντησε τον Δήμαρχο του Φίερι, Baftjar Zeqo, στην Νέα Υόρκη. Η δήλωση λέει ότι η εταιρεία έχει ακολουθήσει όλες τις νόμιμες διαδικασίες στην Αλβανία και ότι έχει στην κατοχή της αντίγραφα όλων των εγγράφων που έλαβε από την κυβέρνηση και τους δήμους. Σε αυτήν την σύντομη περίληψη των δραστηριοτήτων και των νομικών διαδικασιών εναντίον του Miller, αναφέρεται ότι το Ανώτατο Δικαστήριο απέρριψε όλες τις κατηγορίες εναντίον του Miller, το 2009. Η δήλωση καταλήγει στο συμπέρασμα ότι στις 10 Ιανουαρίου ο Miller επισκέφτηκε από μόνος του τα γραφεία της Αστυνομίας Μετανάστευσης των Τιράνων. με την θέλησή του, για να ελέγξει την Αλβανική visa του.

Η ΠΡΟΕΚΛΟΓΙΚΗ ΕΚΣΤΡΑΤΕΙΑ TOY RAMA ΑΠΟ ΤΑ ΜΕΣΑ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΔΙΚΤΥΩΣΗΣ

Όσον αφορά την πολιτικά πράγματα της Αλβανίας, αυτόν τον καιρό, τον πρώτο λόγο έχουν τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Ο αρχηγός του Σοσιαλιστικού Κόμματος. EdI Rama άρχισε την χρονιά με αποκάλυψη ειδήσεων στο Twitter. Ο κύριος στόχος των λεγομένων του Rama ήταν η προετοιμασία για τις εκλογές της 23ης Ιουνίου. το πρόγραμμα του κόμματος, το οποίο θα προσπαθήσει να πείσει τους ψηφοφόρους να του δώσουν την ψήφο τους και ίσως και τους πιθανούς του συμμάχους. Ο Rama έκανε έκκληση σε όλες τις άλλες πολιτικές δυνάμεις να ενώσουν τις προσπάθειές τους να αφαιρέσουν την εξουσία από τον Berlsha. που την κατέχει τα τελευταία 8 χρόνια. Ένα τέτοιο κάλεσμα απευθύνεται κυρίως σε άλλα μικρότερα πολιτικά κόμματα, όπως είναι η «Σοσιαλιστική Κίνηση για την Ενσωμάτωση», του Ilir Meta, το «Νέο Δημοκρατικό Κόμμα» του πρώην Προέδρου της Δημοκρατίας Bamir Top) και η γνωστή μας και μη εξαιρετέα «Κοκιανόμαυρη Συμμαχϊα».

όπως δημοσιεύει σήμερα η εφημερίδα ΣΤΟΧΟΣ