Η Γιορτή των Γραμμάτων στους Αγίους Σαράντα ~ Βορειοηπειρωτικά

Πέμπτη, 31 Ιανουαρίου 2013

Η Γιορτή των Γραμμάτων στους Αγίους Σαράντα

 Η Γιορτή των Τριών Ιεραρχών ή η Γιορτή των Γραμμάτων, όπως μπήκε στις δικές μας παραδόσεις, κι εφέτος διοργανώθηκε με την μέριμνα του Διευθυντή του Επαγγελματικού Λυκείου «Απόστολος Παύλος» του Μεσοποτάμου, Θωμά Ντάλλα.
Το σχολείο αυτό, πρωτεργάτης στην διοργάνωση και υπενθύμιση διαφόρων ημερομηνιών και ορόσημων, ανέλαβε την πρωτοβουλία και στην κατάμεστη αίθουσα του Ιερού Ναού Αγίου Χαραλάμπους στους Αγίους Σαράντα, έστεψε με επιτυχία την διοργάνωση της Γιορτής των Γραμμάτων.
Μετά τη θεία λειτουργία, εις στον Ιερό Ναό Αγίου Χαραλάμπους, μαθητές του σχολείου «Απόστολος Παύλος» του Μεσοποτάμου, των τεσσάρων ειδικοτήτων, και του ελληνικού σχολείου της πόλης των Αγίων Σαράντα - που φέτος αριθμεί γύρω στους 220 - καθηγητές της Επαγγελματικής Σχολής μα και δάσκαλοι από τους νομούς του Δελβίνου και των Αγ. Σαράντα, συγκεντρώθηκαν στην αίθουσα για να απολαύσουν ένα ωραίο  και καλά προετοιμασμένο πρόγραμμα αφιερωμένο στους Τρεις Ιεράρχες: τον  Βασίλειο το Μέγα, τον Γρηγόριο το Θεολόγο και τον Ιωάννη το Χρυσόστομο.
Παρευρέθηκαν επίσης και ο πατέρας Χρήστος, ο  Αντιπεριφεριάρχης Αγ. Σαράντα Γιώργος Μάνος, ο έπαρχος Φοινίκης Σωκράτης Σπύρος, Διευθυντές σχολείων κ.ά.
Ο καθηγητής Νίκος Σανίδας έκανε μια εκτενέστερη αναφορά στη ζωή και τη δράση των Τριών Ιεραρχών, ακολούθησαν ποιήματα και τραγούδια από την χορωδία του Επαγγελματικού Σχολείου και ένα ντοκιμαντέρ (βίντεο) αφιερωμένο στην σύγχρονη Ορθόδοξη Ιεραποστολή σε διάφορες χώρες του κόσμου όπως στην Γκάνα, Σιέρρα Λεόνε, Κονγκό, Ελλάδα και πιο μακροσκελές στο Ιεραποστολικό έργο του Μακαριότατου Αρχιεπισκόπου Τιράνων  και πάσης Αλβανίας Αναστασίου.
Οι πατέρες Παντελής και Γεώργιος έκοψαν την πρωτοχρονιάτικη πίτα των εκπαιδευτικών, ενώ ο διευθυντής Θωμάς Ντάλλας μίλησε για την σημασία της διοργάνωσης τέτοιων εκδηλώσεων και την ανάγκη των συχνών και καρποφόρων συναντήσεων, που πρέπει να υπάρχουν ανάμεσα στους εκπαιδευτικούς για τα διάφορα θέματα της παιδείας, τόσο αναγκαία και επίκαιρα σήμερα στο χώρο της Ελληνικής μας Κοινότητας.

(από συνεργάτη στη Β. Ήπειρο)