Αλβανία: Διακοπή παροχής ρεύματος στους καταναλωτές ~ Βορειοηπειρωτικά

Δευτέρα, 21 Ιανουαρίου 2013

Αλβανία: Διακοπή παροχής ρεύματος στους καταναλωτές

...μετά την απόφαση της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας να αφαιρέσει την άδεια της τσεχικής εταιρίας CEZ

Η Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας αποφάσισε τη Δευτέρα να αφαιρέσει την άδεια για την εταιρία CEZ, δηλώνοντας ότι δεν έχει επενδύσει αρκετά και δεν έχει υλοποιηθεί το σχέδιο εισαγωγής ενέργειας, προκαλώντας διακοπές παροχής ρεύματος στους καταναλωτές.
Η Ρυθμιστική Αρχή δήλωσε ότι πήρε αυτή την απόφαση μετά από μια σειρά συγκρούσεων με την τσεχική εταιρία διότι δεν εκπληρούνται οι προϋποθέσεις στο πλαίσιο της σύμβασης με την αλβανική κυβέρνηση.
Η τσεχική εταιρία κατηγορεί την κυβέρνηση ότι την έχει εκθέσει σε μεγάλες οικονομικές δυσκολίες ως αποτέλεσμα των προστίμων και τη μη καταβολή των χρημάτων για την ηλεκτρική ενέργεια που καταναλώνουν οι πολίτες και ειδικά οι κρατικοί φορείς που είναι και οι μεγαλύτεροι οφειλέτες προς την εταιρία.
Η σύγκρουση μεταξύ της κυβέρνησης και της CEZ κορυφώθηκε όταν η εταιρία σταμάτησε να εφοδιάζει τις εταιρίες ύδρευσης διαφόρων πόλεων, που χρωστούσαν, αφήνοντας χωρίς νερό περισσότερο από το ήμισυ της χώρας.
Η τσεχική εταιρία έχει προειδοποιήσει ότι θα παραπέμψει το θέμα στο Διεθνές Δικαστήριο Διαιτησίας.
Οι ειδικοί λένε ότι η αφαίρεση της άδειας CEZ, είναι μία από τις μεγαλύτερες αποτυχίες στην ιδιωτικοποίηση των στρατηγικών επιχειρήσεων στη χώρα. 

ΑΠΕ