Οι αρχές του Κοσόβου απαγόρευσαν στον Τόμισλαβ Νίκολιτς να επισκεφθεί τη σερβική μειονότητα στην επαρχία για τα Χριστούγεννα ~ Βορειοηπειρωτικά

Σάββατο, 5 Ιανουαρίου 2013

Οι αρχές του Κοσόβου απαγόρευσαν στον Τόμισλαβ Νίκολιτς να επισκεφθεί τη σερβική μειονότητα στην επαρχία για τα Χριστούγεννα

Οι αρχές στο Κόσοβο απαγόρευσαν στον Σέρβο πρόεδρο Τόμισλαβ Νίκολιτς να επισκεφθεί την σερβική εθνότητα στην αποσκιρτήσασα επαρχία με την ευκαιρία του εορτασμού των Χριστουγέννων της Σερβικής Ορθόδοξης Εκκλησίας, υποστηρίζει σε σημερινό της δημοσίευμα η εφημερίδα της Πρίστινας Εξπρές, επικαλούμενη τοπικό αξιωματούχο.

Ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης του Κοσόβου Χαρετζίν Κούτσι υπογραμμίζει στην εφημερίδα πως θα επιτραπεί στον Νίκολιτς να επισκεφθεί τους Σερβους στην επαρχία μόνον όταν επιτραπεί και στους αξιωματούχους της Πρίστινα να επισκεφθούν Αλβανούς στη νότιο Σερβία.

Χθες, ο Νίκολιτς ονείδισε την αποστολή αστυνόμευσης της ΕΕ στο Κόσοβο EULEX διότι δεν ανταποκρίθηκε στο αίτημά του να επισκεφθεί την παραμονή των Χριστουγέννων (7 Ιανουαρίου σύμφωνα με το Ιουλιανό ημερολόγιο που τηρούν οι Σέρβοι) το μοναστήρι της Γκρατσάνιτσα. Η EULEX απάντησε πως δεν έχει τη δικαιοδοσία να εκδίδει άδειες επισκέψεων και διαβίβασε το αίτημα στις αρχές του Κοσόβου. Το νέο τούτο επεισόδιο προσφέρει άλλη μία ένδειξη για την βαθιά διένεξη που χωρίζει τη Σερβία από την αλβανοκρατούμενη επαρχία, αλλά και με την αλβανική μειονότητα που πλειοψηφεί στα νότια της χώρας.

ΑΠΕ