Δεν έπεσε σε παγίδα δημοσιογράφου ο Τσίπρας όταν ρωτήθηκε για Τσάμικη, Τούρκικη και Μακεδονική μειονότητα στην Ελλάδα ~ Βορειοηπειρωτικά

Πέμπτη, 24 Ιανουαρίου 2013

Δεν έπεσε σε παγίδα δημοσιογράφου ο Τσίπρας όταν ρωτήθηκε για Τσάμικη, Τούρκικη και Μακεδονική μειονότητα στην Ελλάδα


"Τσίπρας: Δεν υπάρχουν Μακεδόνες (σ.σ.: Σλαβομακεδόνες) στην Ελλάδα". Με αυτόν τον τίτλο μετέδωσε το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων της ΠΓΔΜ μια σύντομη συνομιλία που φέρεται να είχε ο ανταποκριτής του στην Ουάσιγκτον με τον Αλ. Τσίπρα για τις "καταπιεσμένες μειονότητες στην Ελλάδα". Ο δημοσιογράφος μάλλον ήθελε να... ψαρέψει σε θολά νερά, αλλά απέτυχε.


Ο διάλογος δημοσιογράφου-Τσίπρα στο περιθώριο της ομιλίας του στο Brookings των ΗΠΑ έχει ως εξής (δυστυχώς το ηχητικό είναι σε κακή ποιότητα οπότε η μετάφραση δεν είναι 100% ακριβής):

Δημοσιογράφος: Οι Τούρκοι δεν έχουν το δικαίωμα να αυτοαποκαλούνται Τούρκοι, οι Τσάμηδες δεν έχουν το δικαίωμα να αποκαλούν τους εαυτούς τους Αλβανούς, και οι Μακεδόνες σε Ελλάδα και Μακεδονία. Είναι Έλληνες πολίτες, όπως εσείς.

Τσίπρας: Είναι Έλληνες πολίτες;

Δημοσιογράφος: Ναι, υπάρχουν Τούρκοι που ζουν στην Ελλάδα, υπάρχουν Αλβανοί που ζουν στην Ελλάδα και υπάρχουν Μακεδόνες που ζουν στην Ελλάδα.

Τσίπρας: Υπάρχουν Μακεδόνες που ζουν στην Ελλάδα;

Τσίπρας: Ακριβώς, Μακεδόνες όπως εγώ. Δεν έχετε ακούσει για αυτό;

Κάποιος προσθέτει «Σκοπιανοί»

Δημοσιογράφος: Με καταλαβαίνει, καταλαβαίνει.

Τσίπρας: Ναι, αλλά είναι πιο πολύπλοκη, δεν είναι το ίδιο. Νομίζω ότι υπάρχει μια μεγάλη συζήτηση σχετικά με αυτό το θέμα. Δεν είναι σαφές ότι υπάρχουν... Δεν είμαι σίγουρος αν αισθάνονται Μακεδόνες.

Δημοσιογράφος: Μιλήσατε για τον πόλεμο. Είχαν πολεμήσει στον πόλεμο, την ξέρετε αυτή την ιστορία.

Τσίπρας: Ναι, αλλά την ίδια στιγμή θα πρέπει να καταλάβουμε ότι είναι πολύ δύσκολο να επιβιώσουμε, να ζήσουν ειρηνικά μαζί, αν διατηρήσουμε αυτές τις διαφορές. Φυσικά, πιστεύουμε ότι, το κόμμα μας είναι το πρώτο κόμμα στην Ελλάδα που πιστεύει και εργάζεται προς αυτή την κατεύθυνση για να καταλήξει σε μια λύση στο ζήτημα της ονομασίας ...

Δημοσιογράφος: Θα συνεχίσετε να ασκείτε βέτο κατά της Μακεδονίας;

Τσίπρας συνεχίζει: ... προς την κατεύθυνση της γεωγραφικής ονομασίας, αλλά την ίδια στιγμή νομίζω ότι το πρόβλημα είναι ότι κάποιοι στην ΠΓΔΜ και το ίδιο και στην Ελλάδα προσπαθούν να δημιουργήσουν διαφορές και εθνικιστικές εφευρέσεις.Όπως καταγράφουν πολλά ΜΜΕ ο κ. Τσίπρας στις επίμονες αναφορές του δημοσιογράφου σε "Macedonia" απαντούσε "FYROM".