Παπαρήγα: Επικίνδυνες οι θέσεις Μπερίσα για "Μεγάλη Αλβανία" ~ Βορειοηπειρωτικά

Σάββατο, 26 Ιανουαρίου 2013

Παπαρήγα: Επικίνδυνες οι θέσεις Μπερίσα για "Μεγάλη Αλβανία"


Στο πλαίσιο της σημερινής συνάντησης όπου συμμετέχουν αντιπροσωπείες δέκα κομμουνιστικών και εργατικών κομμάτων από την Ελλάδα, την Αλβανία, τη ΠΓΔΜ, τη Βουλγαρία, την Τουρκία, τη Σερβία και την Κροατία η γραμματέας  του ΚΚΕ Αλέκα Παπαρήγα εξέφρασε την ανισυχία της για την κατάσταση στα Βαλκάνια και την έξαρση του εθνικισμού.

"Το ΚΚΕ βλέπει και τις αστικές τάξεις και κυβερνήσεις στα Βαλκάνια να συμμετέχουν ενεργά στους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς. Στην Τουρκία η κυβέρνηση Ερντογάν με όχημα τον "νεοοθωμανισμό" προσπαθεί να εγκλωβίσει του εργαζόμενους σε ένα σχέδιο ενίσχυσης του ρόλου της, παίζει "βρόμικο ρόλο" στις εξελίξεις στη Συρία και προβάλλει διεκδικήσεις σε βάρος της Ελλάδας στο Αιγαίο. Στην Αλβανία είναι "επικίνδυνες" οι θέσεις που εξέφρασε ο Σαλί Μπερίσα για εδαφικές διεκδικήσεις σε βάρος γειτονικών κρατών στο όνομα της "Μεγάλης Αλβανίας". Ανάλογες απαιτήσεις προβάλλονται στη Ρουμανία σε βάρος της Μολδαβίας και της Ουκρανίας." - είπε η κ. Παπαρήγα.

Η κ. Παπαρήγα αναφέρθηκε και στα φαινόμενα ενίσχυσης του εθνικισμού και του ρατσισμού, λέγοντας: "Αν η όξυνση του εθνικισμού αυτή τη στιγμή στην Ελλάδα συνδέεται με την ενίσχυση του ρατσιστικού ναζιστικού κόμματος της Χρυσής Αυγής, με πρόσχημα το πρόβλημα της μετανάστευσης, σε άλλες χώρες, όπως στην Αλβανία αλλά και στη Ρουμανία, βλέπουμε να συνδέεται με την επιδίωξη προσάρτησης εδαφών". 
 
Η κ. Παπαρήγα κάλεσε τα παραπάνω κομμουνιστικά κόμματα να δυναμώσουν τη λαϊκή πάλη ενάντια στη συμμετοχή στους νέους ιμπεριαλιστικούς πολέμους. Για τους εργαζόμενους των βαλκανικών χωρών είπε ότι δεν πρέπει να υποστείλουν την πάλη τους και να μπουν στην υπηρεσία των στοχεύσεων που έχει το κεφάλαιο της κάθε χώρας. Για το ΚΚΕ η εκτίμηση είναι ξεκάθαρη, πως "απαιτείται πάλη λαϊκή για την αποδέσμευση από το ΝΑΤΟ, την ΕΕ και κάθε ιμπεριαλιστική ένωση".