Ενημερωτικό δελτίο της Κίνησης για την Αναγέννηση της Βορείου Ηπείρου ~ Βορειοηπειρωτικά

Πέμπτη, 24 Ιανουαρίου 2013

Ενημερωτικό δελτίο της Κίνησης για την Αναγέννηση της Βορείου Ηπείρου

 
ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΣ 2013
ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΟ ΔΕΛΤΙΟ – 62

 


Ανθελληνικό αμόκ στην Αλβανία, Αισχρολογίες και απειλές κατά της Ελλάδας
Με κοινή ανακοίνωσή τους 42 επίσκοποι, πρεσβύτεροι, διάκονοι και μοναχοί της Ορθόδοξης Αυτοκέφαλης Εκκλησίας της Αλβανίας, που αναρτήθηκε στην ιστοσελίδα της Αρχιεπισκοπής καταγγέλλουν πως ο Αρχιεπίσκοπος Αναστάσιος δέχεται απειλές κατά της ζωής του. Όπως αναφέρεται οι απειλές δεν τον ανησυχούν ούτε τον πτοούν. Εξ άλλου το ανθελληνικό κόμμα της Ερυθρόμαυρης Συμμαχίας έχει εξαπολύσει εκστρατεία συκοφάντησης του Αρχιεπισκόπου, το οποίο με ακραία επιχειρηματολογία επιχειρεί να τον απαξιώσει στα μάτια των πιστών, καταγγέλλοντας τον ως πράκτορα των Ελλήνων και ζητώντας την εκδίωξή του από την Αλβανία. Αυτά όλα αποτελούν μία εντεινόμενη συνέχεια του εθνικιστικού και ανθελληνικού αμόκ που έχει καταλάβει μεγάλη μερίδα του αλβανικού πληθυσμού και έχει φτάσει μέχρι και τον πρωθυπουργό της Αλβανίας. Πριν λίγες εβδομάδες δημοσιοποιήθηκαν τα αποτελέσματα της αλβανικής απογραφής τα οποία κατά κραυγαλέο τρόπο προσπαθούν να ελαχιστοποιήσουν τον αριθμό των Ορθοδόξων αλλά και των Ελλήνων στην χώρα. Αισχρές εκφράσεις κατά της χώρας μας έχουν γεμίσει οι τοίχοι μαζί με φράσεις «αγάπης» για την καλούμενη Τσαμουριά. Στις 28 Νοεμβρίου, ημέρα του εορτασμού της 100ρίδας του αλβανικού κράτους, στην επίσημη ομιλία του ο Αλβανός πρωθυπουργός Σαλί Μπερίσα ανέφερε στην Αυλώνα, σε ένα πλήθος που παραληρούσε πως η Αλβανία αρχίζει από την Πρέβεζα. Αυτό είχε σαν αποτέλεσμα την ακύρωση της επίσκεψης του Έλληνα ΥΠΕΞ κ. Αβραμόπουλου.

Η Πίτα του Ηπειρώτη στο στάδιο Ειρήνης και Φιλίας
Την Κυριακή 27 Ιανουαρίου και ώρα 10 πμ πραγματοποιείται στο στάδιο Ειρήνης και Φιλίας, στο Νέο Φάληρο το καθιερωμένο Ηπειρωτικό αντάμωμα «Η Πίτα του Ηπειρώτη».

Μία τρίωρη γιορτή με χορευτικά και μουσικά συγκροτήματα από όλη την Ήπειρο, την μία ενιαία και αδιαίρετη Ήπειρο. Πάνω από 70 χορευτικά συγκροτήματα και πάνω από 2000 χορευτές, όλοι ντυμένοι με τις υπέροχες τοπικές ενδυμασίες. Ακόμα πολυφωνικά και χορωδιακά συγκροτήματα. Αξίζει να έλθετε, η είσοδος είναι δωρεάν.


Freedom House: Η Αλβανία είναι χώρα περιορισμένης ελευθερίας
Ένας ακόμα κόλαφος από την διεθνή οργάνωση Freedom House. Στην ετήσια έκθεσή της κατατάσσει την Αλβανία στην κατηγορία των χωρών με περιορισμένη ελευθερία. Στην έκθεση του 2012 συνολικά 58 χώρες έλαβαν τον χαρακτηρισμό αυτό. Στα Βαλκάνια εκτός από την Αλβανία είναι επίσης το Κόσσοβο, η Βοσνία και η τ.Γ.Δ.Μ. Οι χώρες αυτές αποτελούν αντικείμενο παρατήρησης από την διεθνή οργάνωση που βαθμολογεί με αντικειμενικά κριτήρια τις χώρες ως προς την ελευθερία τους. Πηγή: aftonomi.gr


Συνάντηση Ροκανά - Παναρίτι στα Τίρανα
Ο νέος πρέσβης της Ελλάδος στην Αλβανία κ. Λεωνίδας Ροκανάς με την ευκαιρία της ανάληψης των καθηκόντων του, συναντήθηκε με τον Αλβανό ΥΠΕΞ κ. Έντμοντ Παναρίτι.

Κατά την συνάντηση ο Αλβανός υπουργός εξωτερικών έθεσε στον Έλληνα πρέσβη δύο θέματα. Ζήτησε την κατάργηση του νόμου του «εμπολέμου» και την παράταση του μορατόριουμ για την ελεύθερη κυκλοφορία των Αλβανών πολιτών στην Ελλάδα με τα υπάρχοντα έγγραφα. Δεν γνωρίζουμε αν τέθηκαν από τον Έλληνα πρέσβη θέματα στην αλβανική πλευρά. Λέμε όμως το εξής «Καμία άρση του εμπολέμου, αν δεν δοθούν στην Ελληνική Εθνική Μειονότητα όλα τα δικαιώματα που απορρέουν από τις διεθνείς συμβάσεις περί μειονοτικών δικαιωμάτων. Συμπεριλαμβανομένης και της εφαρμογής του Πρωτόκολλου της Κέρκυρας (απόδοση καθεστώτος αυτονομίας στην Βόρειο Ήπειρο)».


Αυτοκόλλητα της Χρυσής Αυγής στην Βόρειο Ήπειρο
Θορυβημένοι είναι οι Αλβανοί με τα αυτοκόλλητα με το σήμα της Χρυσής Αυγής και την φράση «Γης Ελλήνων» που εμφανίστηκαν στην Βόρειο Ήπειρο κολλημένα σε πινακίδες στον οδικό άξονα Κρανιά - Μαυρομάτι. Θεωρούν πως μετά την ανακοίνωση της Χρυσής Αυγής ότι θα ιδρύσει παραρτήματα σε πόλεις της Βορείου Ηπείρου αυτή είναι μια ένδειξη πως επίκειται η λειτουργία των παραρτημάτων. Όπως φαίνεται αυτό φοβίζει ιδιαίτερα τους Αλβανούς. Τα αισχρολογήματα που γράφουν οι Αλβανοί κατά των Ελλήνων όμως εμάς δεν μας φοβίζουν, απλά μας εξαγριώνουν.

Δραματική Έκκληση για το Ελληνικό Σχολείο της Κορυτσάς
Απευθύνουμε δραματική έκκληση σε κάθε αρμόδιο έστω και την έσχατη ώρα να παρέμβει για να απελευθερωθούν άμεσα τα κονδύλια που απαιτούνται για την απρόσκοπτη λειτουργία του ελληνικού σχολείου στην Κορυτσά που απετέλεσε και αποτελεί φάρο της ελληνικής παιδείας και του πολιτισμού στην περιοχή.

Με αυτά τα λόγια καταλήγει το δελτίο τύπου που εξέδωσε η ΣΦΕΒΑ Θεσσαλονίκης στις 20 Ιανουαρίου. Πράγματι η κατάσταση έχει φθάσει στο απροχώρητο, οι δάσκαλοι παραμένουν απλήρωτοι για 18 μήνες και το πρόβλημα συνέχισης της λειτουργίας του σχολείου έχει φθάσει σε αδιέξοδο. Την στιγμή που οι Αλβανοί το βλέπουν σαν ευκαιρία για να ζητήσουν το κλείσιμο του σχολείου, η Τουρκία με Αραβική συνεργασία λειτουργούν ήδη ένα Ισλαμικό σχολείο στην Κορυτσά με προφανή σκοπό την ισλαμοποίηση και την τουρκοποίηση της πόλης αλλά και της περιοχής γενικότερα. Το Ελληνικό σχολείο δημιουργήθηκε πριν από λίγα χρόνια, μετά από 80 περίπου χρόνια απουσίας, με πολλές δυσκολίες, και σύντομα έγινε μια εστία Ελληνισμού σε μια πόλη κέντρο Ελληνισμού από αιώνων. Τα νέα της τελευταίας στιγμής είναι η υπόσχεση του ΥΠΕΞ κ. Αβραμόπουλου ο οποίος εγγυήθηκε πως θα κάνει ότι περνά από το χέρι του για την άμεση επίλυση του προβλήματος και τη καταβολή των οφειλομένων στους δασκάλους.

Ομιλία Δημήτρη Περδίκη
Την Τετάρτη 13 Φεβρουαρίου, ώρα 6.30 μμ θα πραγματοποιηθεί ομιλία με ομιλητή τον Δημήτρη Περδίκη και θέμα «Ο Αυτονομιακός Αγώνας της Βορείου Ηπείρου - 17 Φεβρουαρίου 1914 - και οι εξελίξεις στο βορειοηπειρωτικό ζήτημα σήμερα». Η ομιλία θα πραγματοποιηθεί στην αίθουσα διαλέξεων «Γεώργιος Γρίβας», Πανεπιστημίου 64, 6ος όροφος. Η είσοδος είναι ελεύθερη.

Υπεύθυνος ύλης: Το Δ.Σ. της Κίνησης για την Αναγέννηση της Βορείου Ηπείρου.