ΤΡΙΓΩΝΟ ΑΣΤΑΘΕΙΑΣ ΣΤΑ ΒΑΛΚΑΝΙΑ ~ Βορειοηπειρωτικά

Κυριακή, 6 Ιανουαρίου 2013

ΤΡΙΓΩΝΟ ΑΣΤΑΘΕΙΑΣ ΣΤΑ ΒΑΛΚΑΝΙΑ

Αναζωπυρώνεται ο εθνικισμός στα δυτικά Βαλκάνια. Η λεγάμενη «μαύρη τρύπα των Βαλκανίων» που προσδιορίζεται γεωγραφικά από την πΓΔΜ, τη νότια Σερβία και το Κόσοβο, είναι και πάλι σε αναστάτωση. Η αδυναμία της κυβέρνησης Γκρούεφσκι να υπερβεί το ελληνικό βέτο και να ενταχθεί η FYRΟΜ στο ΝΑΤΟ και την ΕΕ προκάλεσε σοβαρή πολιτική κρίση στο γειτονικό κράτος, με εμφανή πλέον τα διαλυτικά φαινόμενα. Επίσης, οι Αλβανοί στη FYRΟΜ, που αποτελούν το 25% του πληθυσμού της χώρας, προωθούν πολιτικές απόσχισης και ένωσής του με την Αλβανία. Είναι χαρακτηριστικό ότι ο ηγέτης του αντιπολιτευόμενου δημοκρατικού κόμματος, Μεχούντ Τάτσι, προειδοποίησε την κυβέρνηση των Σκοπίων ότι είναι απαραίτητη μια νέα συμφωνία συνύπαρξης των δύο λαών στη FYRΟΜ «εφόσον η κυβέρνηση θέλει να αποφευχθεί ο διαμελισμός της χώρας».

Άλλωστε, η «Μεγάλη Αλβανία», κατά τον Αλβανό πρωθυπουργό, Σ. Μπερίσα, περιλαμβάνει εκτός από τη σημερινή Αλβανία και την ελληνική Θεσπρωτία (Τσα-μουριά), τη μισή FYRΟΜ (το μεγαλύτερο τμήμα των Σκοπίων, το Αρατσίνοβο, το Τέτοβο και το Κουμάνοβο, περιοχές όπου κατοικούν συμπαγείς αλβανικοί πληθυσμοί), την αλβανόφωνη νότια Σερβία, το Κόσοβο και το μεγαλύτερο μέρος του Μαυροβουνίου, όπου και εκεί κατοικούν αλβανικής καταγωγής πολίτες.

Στο Κόσοβο, η αντιπαράθεση των αλβανοκοσοβάρων και των Σέρβων αναθερμαίνεται και απειλεί όχι μόνο τη σταθερότητα της περιοχής, αλλά και την αξιοπιστία των θεσμικών οργάνων, που η διεθνής κοινότητα έχει εγκαταστήσει στο Κοσσυφοπέδιο.

Τις σχέσεις των Σέρβων με τους αλβανοκοσοβάρους και τις ειρηνευτικές δυνάμεις που έχουν αναπτυχθεί στο Κόσοβο επιβαρύνει δραματικά και η «περίεργη» απόφαση από το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο της Χάγης για την πρώην Γιουγκοσλαβία, που απάλλαξε για δεύτερη φορά από όλες τις κατηγορίες για εγκλήματα πολέμου τον πρώην διοικητή του Απελευθερωτικού Στρατού του Κοσόβου και πρώην πρωθυπουργό, Ραμούς Χαραντινά, προκαλώντας οργή στη Σερβία.

Ο πρόεδρος της Σερβίας, Νίκολιτς, δήλωσε ότι είναι εντελώς «ανήθικο να έχουμε τον Χαραντινάι, πρωθυπουργό του Κοσόβου ή διαπραγματευτή στον διάλογο για το μέλλον του Κοσόβου».

Και ειδικά για το Β. Κόσοβο, την περιοχή της Μητροβίτας, όπου εκεί η πλειονότητα των κατοίκων είναι Σέρβοι, οι οποίοι έχουν υποστεί τα πάνδεινα από τον Χαραντινάι. Προκλητικές είναι επίσης και οι δηλώσεις που έκανε ο πρωθυπουργός του Κοσόβου, Χασίμ Θάτσι, πρώην οπλαρχηγός του UCK, ότι η απόφαση του δικαστηρίου δικαιώνει τον αγώνα τους εναντίον της Σερβίας! Κατόπιν αυτών, είναι προφανές το 2013 θα είναι μια ταραγμένη χρονιά για τα δυτικά Βαλκάνια και η ελληνική διπλωματία θα πρέπει να «αφυπνιστεί».

Όπως δημοσιεύει η εφημερίδα  ΤΟ ΠΑΡΑΣΚΗΝΙΟ - πρώτη δημοσίευση στο διαδίκτυο Βορειοηπειρωτικά