Θησαυροί της "αλβανικής" πολιτιστικής κληρονομιάς εκτίθενται στο Τορίνο! ~ Βορειοηπειρωτικά

Παρασκευή, 25 Ιανουαρίου 2013

Θησαυροί της "αλβανικής" πολιτιστικής κληρονομιάς εκτίθενται στο Τορίνο!

Η ελληνική τέχνη έχει την σφραγίδα της και δεν παραχαράσσεται!
Κεφαλή του Απόλλωνα σχολή Πραξιτέλη Βουθρωτό Κεφαλή του Απόλλωνα σχολή Πραξιτέλη Βουθρωτ 
Η έκθεση "Θησαυροί της αλβανικής πολιτιστικής κληρονομιάς" που βρισκόταν στο συγκρότημα "Vittoriano" στη Ρώμη από τις 20η Νοεμβρίου 2012 θα ταξιδέψει στο Τορίνο.

Από 24 Ιανουάριου-7 Απρίλιου 2013 η έκθεση «Θησαυροί της αλβανικής πολιτιστικής κληρονομιάς» θα παραμείνει ανοικτή στο "Palazzo Madame" στο Τορίνο.

Αυτή η έκθεση προσφέρει όπως αναφέρει ο αλβανικός Τύπος «ένα ταξίδι μέσα από την κληρονομιά και τον πολιτιστικό πλούτο της Αλβανίας από τους προϊστορικούς χρόνους μέχρι τον 17ο αιώνα».

Εκτίθενται περίπου 150 έργα. Όπως θα δείτε και από τις εικόνες ανήκουν στον ελληνικό πολιτισμό και όχι στον δικό τους αλλά αυτό διόλου τους πτοεί.

Αν κάποιος διεκδικήσει και επίσημα την ταυτότητα των άπειρων ελληνικών (και μόνο) αρχαιολογικών ευρημάτων της Βορείου Ηπείρου θα μείνουν σαν άδειο κουφάρι.

Με αφορμή την εικόνα του άρθρου να πούμε ότι απεικονίζει ένα άγαλμα με κεφαλή του θεού Απόλλωνα της σχολής του Πραξιτέλη. Ήρθε στο φως στις πρώτες ανασκαφές που έγιναν στο Βουθρωτό από τον Ιταλό αρχαιολόγο Luigi Ugolini το 1925. Μαζί με αυτό το βρεθήκαν και αρκετά άλλα αγάλματα και αγαλματίδια, οικιακά σκεύη και 360 αγγεία της ελληνιστικής περιόδου.

Οι αλβανικές αρχές τότε ρώτησαν τον Ιταλό αρχαιολόγο γιατί δεν βρήκε αλβανικά ευρήματα και εκείνος ειρωνευόμενος τους είπε ότι ο αλβανικός πολιτισμός είναι αρχαιότερος του ελληνικού και πρέπει να σκάψει πιο βαθιά στο έδαφος.

Και οι έρημοι από τότες το έχουν δέσει κόμπο, έσκαψαν και ξαναέσκαψαν αλλά τίποτα. Μόνο ελληνικά! Οπότε αλλάξανε τακτική και οικειοποιήθηκαν τα ελληνικά ευρήματα, βαπτίζοντάς τα ιλλυροπελασγικά, ιλλιρορωμαϊκά και ότι άλλο βάλει το κεφάλι τους. Αλλά δυστυχώς η ελληνική τέχνη έχει την σφραγίδα της και δεν παραχαράσσεται!

Μερικά άλλα ευρήματα που φιλοξενούνται στην έκθεση. όπως δημοσιεύει το himara.gr/blog