ΕΚΤΑΚΤΟ ΔΕΛΤΙΟ ΤΗΣ ΕΜΥ: Ραγδαία μεταβολή του καιρού με χιόνια ακόμη και στην Αττική ~ Βορειοηπειρωτικά

Δευτέρα, 7 Ιανουαρίου 2013

ΕΚΤΑΚΤΟ ΔΕΛΤΙΟ ΤΗΣ ΕΜΥ: Ραγδαία μεταβολή του καιρού με χιόνια ακόμη και στην Αττική


Ραγδαία μεταβολή θα παρουσιάσει ο καιρός απο σήμερα το βράδυ με κύρια χαρακτηριστικά τις χιονοπτώσεις ακόμα και σε πεδινές περιοχές κυρίως της ανατολικής και βόρειας χώρας και τη σημαντική πτώση της θερμοκρασίας.
Αναλυτικά για σήμερα Δευτέρα, χιονοπτώσεις προβλέπονται το απόγευμα στη Μακεδονία (κυρίως την ανατολική), τη Θράκη, τα νησιά του βορείου και ανατολικού Αιγαίου και την ανατολική Θεσσαλία (Μαγνησία).
Από τις βραδινές ώρες αλλά και αύριο Τρίτη αναμένονται χιονοπτώσεις -που τοπικά και κατά διαστήματα πιθανώς να είναι πυκνές- στην ανατολική Στερεά , συμπεριλαμβανομένης και της Αττικής, την Εύβοια και τις Σποράδες, καθώς και σε ορεινές και ημιορεινές περιοχές της ανατολικής Πελοποννήσου, των Κυκλάδων και της Κρήτης.
Παγετός
Χαρακτηριστικό του καιρού των επόμενων ημερών θα είναι επίσης οι χαμηλές θερμοκρασίες κατά τη διάρκεια της νύχτας.
Το θερμόμετρο θα πέσει στα επίπεδα των -8 έως -10 βαθμών σε Καρπενήσι, Μέτσοβο, Κοζάνη, Φλώρινα, Καστοριά και Τρίπολη, όπου αναμένεται να προκληθεί ολικός παγετός.
Ο μετεωρολόγος Θοδωρής Κολυδάς επισημαίνει ότι «οι ψυχρές αέριες μάζες, που προέρχονται από την Ουκρανία, θα περάσουν από τη Ρουμανία και τη Βουλγαρία και από σήμερα το απόγευμα θα επηρεάσουν τον καιρό της χώρας μας. Πρέπει να επισημανθεί, πάντως, ότι αν και δεν πρόκειται για κάποιον πολύ βαρύ χιονιά, η μεταβολή του καιρού θα είναι απότομη».
Αν και ο καιρός θα αρχίσει να βελτιώνεται λίγο από την Τετάρτη, η ουσιαστική καλυτέρευση θα έρθει την Πέμπτη. Τα χιόνια θα περιοριστούν στις ορεινές περιοχές της Κρήτης και της Δυτικής Ελλάδας. Στην υπόλοιπη χώρα ο καιρός θα είναι αίθριος, με λίγες νεφώσεις στα νησιά του Αιγαίου. Η θερμοκρασία αναμένεται να σημειώσει άνοδο.
Έκτακτα μέτρα από το Δήμο Αθηναίων για την προστασία των αστέγων
Έκτακτα μέτρα για την προστασία των αστέγων από το ψύχος, λαμβάνει ο δήμος Αθηναίων. Ως χώροι φιλοξενίας θα λειτουργήσουν τρία δημοτικά κτίρια, σε 24ωρη βάση, ενώ εάν υπάρξει ανάγκη θα διατεθούν και άλλοι χώροι.

Πρόκειται για το Πολιτιστικό Κέντρο του 4ου Διαμερίσματος, επί των οδών Λένορμαν και Αλεξανδρείας, τη Λέσχη Φιλίας Αγίου Παύλου, επί των οδών Μαμούρη και Δύμη, και τη Λέσχη Φιλίας Κυψέλης, Αγ. Μελετίου και Ξεναγόρα.

Επίσης, η τηλεφωνική γραμμή 1960 θα λειτουργεί όλο το 24ωρο για πληροφορίες και παροχή βοήθειας, μόνο στους κατοίκους του δήμου Αθηναίων.

Η λήψη των έκτακτων μέτρων γίνεται σε στενή συνεργασία του δήμου Αθηναίων με το υπουργείο Εργασίας, το Εθνικό Κέντρο Κοινωνικής Αλληλεγγύης (ΕΚΚΑ), φορείς και μη κυβερνητικές οργανώσεις, όπως οι Γιατροί του Κόσμου, το ΚΕΘΕΑ Exelixis, ο ΟΚΑΝΑ, η Κλίμακα, η PRAKSIS, ο Ελληνικός Ερυθρός Σταυρός (ΕΕΣ) και οι Γιατροί χωρίς Σύνορα.

Ομάδες εργασίας (street work) του Κέντρου Υποδοχής και Αλληλεγγύης του δήμου Αθηναίων, σε συνεργασία με τις εθελοντικές οργανώσεις, θα ενημερώνουν τους άστεγους για τους χώρους φιλοξενίας που έχουν διατεθεί, θα μοιράζουν φάρμακα και ζεστά ροφήματα, και θα φροντίζουν για τη διακομιδή περιστατικών σε νοσοκομεία, όταν υπάρχει ανάγκη.
Προστασία αστέγων και στο δήμο Θεσσαλονίκης
Θερμαινόμενους χώρους, για την προστασία των αστέγων από το κρύο, που θα παραμένουν ανοιχτοί και κατά τη διάρκεια της νύχτας, εξασφάλισε ο δήμος Θεσσαλονίκης.
Eπίσης, κατά τη διάρκεια της ημέρας, και για όσο χρονικό διάστημα οι θερμοκρασίες θα παραμείνουν χαμηλές, χώροι πρόσβασης θα είναι ο χώρος του ΚΑΠΗ, στην 2η Δημοτική Κοινότητα (Λαγκαδά 35) καθώς και τα ΚΑΠΗ στην 5η δημοτική κοινότητα (Στεφάνου Νούκα 10 και Καπετάν Βαγγέλη 4), από τις 8.30πμ έως τις 8.30μμ.
Μια ώρα αργότερα θα χτυπήσει κουδούνι σε σχολεία της Βόρ. Ελλάδας
Αργότερα θα ξεκινήσουν αύριο το πρωί, τα μαθήματα στα σχολεία πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, σε περιοχές της Δυτικής Μακεδονίας, λόγω των δυσμενών καιρικών συνθηκών. Συγκεκριμένα, με απόφαση των δημάρχων, τα σχολεία στο Αμύνταιο και στη Φλώρινα θα ξεκινήσουν στις 9 πμ και στα Γρεβενά στις 9.30 πμ.

ΕΘΝΟΣ