Αντιπρόεδρος της σερβικής κυβέρνησης: Από το Πρέσεβο απομακρύναμε μνημείο προς τιμήν τρομοκρατών ~ Βορειοηπειρωτικά

Τετάρτη, 23 Ιανουαρίου 2013

Αντιπρόεδρος της σερβικής κυβέρνησης: Από το Πρέσεβο απομακρύναμε μνημείο προς τιμήν τρομοκρατών

Ο διάλογος Βελιγραδίου–Πρίστινας δεν έχει εναλλακτική λύση και οι σερβικές αρχές απομάκρυναν το μνημείο από το κέντρο του Πρέσεβο, επειδή αποτελεί μνημείο που ανεγέρθηκε “από μέλη της αλβανικής μειονότητας προς τιμήν των τρομοκρατών που σκοτώθηκαν στην εξέγερση, το 2001, όταν επιτέθηκαν στις σερβικές αρχές” δήλωσε η αντιπρόεδρος της σερβικής κυβέρνησης Σουζάνα Γκρούμπιεσιτς, στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, στις Βρυξέλλες.

“Εμείς, ως υπεύθυνη χώρα, επί τρεις εβδομάδας ήμασταν σε διαβουλεύσεις με εκπροσώπους της αλβανικής μειονότητας και συμπεριλάβαμε σε αυτές τον Οργανισμό για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη και τη διεθνή κοινότητα κι αυτό είναι ζήτημα της Σερβίας” υπογράμμισε η κ. Γκρούμπιεσιτς, αρμόδια για την ένταξη της Σερβίας στην ΕΕ, στη διάρκεια συζήτησης στην Επιτροπή Εξωτερικών Υποθέσεων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου. Η κ. Γκρούμπιεσιτς εκτίμησε ότι το περιστατικό δεν θα έχει κάποιες συνέπειες στην περιοχή και πρόσθεσε ότι ο διάλογος με την αλβανική μειονότητα στη νότια Σερβία θα συνεχιστεί, ώστε να μην επαναληφθούν τέτοια επεισόδια. Η αντιπρόεδρος της σερβικής κυβέρνησης σημείωσε ότι, ως απάντηση στο γεγονός αυτό, οι Αλβανοί του Κοσόβου προκάλεσαν φθορές σε σερβικά κοιμητήρια.

“Η μεγαλύτερη πρόκληση για να λάβει η Σερβία ημερομηνία ένταξης στην ΕΕ είναι η εξομάλυνση των σχέσεων με το Κόσοβο” είπε η κ. Γκρούμπιεσιτς και πρόσθεσε ότι όλες οι ενδιαφερόμενες πλευρές πρέπει να τηρήσουν ρεαλιστική στάση ώστε να εξευρεθεί έντιμη και αποδεκτή λύση στο Κόσοβο”. “Πιστεύουμε ότι η ΕΕ θα αναγνωρίσει ότι ο διάλογος Βελιγραδίου–Πρίστινας είναι διαρκής, ορατός και βιώσιμος” υπογράμμισε η αντιπρόεδρος της σερβικής κυβέρνησης.

ΑΠΕ