ΝΤΑΒΟΥΤΟΓΛΟΥ ΓΙΑ ΑΟΖ: «Η Τουρκία θα απαντήσει με δικές της έρευνες» ~ Βορειοηπειρωτικά

Τετάρτη, 9 Ιανουαρίου 2013

ΝΤΑΒΟΥΤΟΓΛΟΥ ΓΙΑ ΑΟΖ: «Η Τουρκία θα απαντήσει με δικές της έρευνες»

Την πάγια θέση της Αγκυρας περί αποφυγής μονομερών κινήσεων στο Αιγαίο επανέλαβε ο Τούρκος ΥΠΕΞ Α. Νταβούτογλου Την ευκαιρία επαναβεβαίωσης της γνωστής τουρκικής θέσης περί «αποφυγής μονομερών κινήσεων στο Αιγαίο» βρήκε χθες ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Α. Νταβούτογλου, απαντώντας σε ερωτήσεις σχετικά με το ενδεχόμενο ανακήρυξης ΑΟΖ και έναρξης ερευνών από την Ελλάδα.

Από τη Σμύρνη που βρίσκεται για την 5η σύνοδο των Τούρκων διπλωματών ο κ. Νταβούτογλου, απαντώντας στις ερωτήσεις δημοσιογράφων σχετικά με δημοσιεύματα του ελληνικού Τύπου περί έναρξης ερευνών πετρελαίου στο Αιγαίο, απάντησε ότι «σε μια τέτοια περίπτωση και η Τουρκία θα πραγματοποιήσει αντίστοιχα βήματα», σπεύδοντας όμως να προσθέσει την εκτίμησή του ότι «δεν θα υπάρξει ανάγκη για κάτι τέτοιο».

«Θετικό κλίμα»
Επικαλέστηκε μάλιστα για την εκτίμησή του αυτή το γεγονός ότι τη στιγμή αυτή, μεταξύ των δύο χωρών, υπάρχει «θετικό κλίμα» και έχει προχωρήσει η προετοιμασία του Ανώτατου Συμβουλίου Στρατηγικής Συνεργασίας, που πιθανότατα θα συνέλθει τον Μάρτιο.
Και ο υπουργός Ενέργειας της Τουρκίας, Τανέρ Γιλντίζ, εξέφρασε την εκτίμηση ότι η Ελλάδα «με τόσες οικονομικές δυσκολίες θα ανοίξει νέα πεδία αντιδικίας» και δήλωσε ότι η Τουρκία «δεν σχεδιάζει να προβεί σε έρευνες στις αμφισβητούμενες περιοχές του Αιγαίου, καθώς έχουν γίνει θετικά βήματα για τη φιλία μεταξύ των δύο χωρών και σχεδιάζουμε να το συνεχίσουμε».
Το ενδιαφέρον, πάντως, είναι ότι οι δηλώσεις αυτές των Τούρκων αξιωματούχων που επαναφέρουν στο προσκήνιο τη γνωστή διεκδικητική πολιτική της Τουρκίας, έστω και με ήπιες διατυπώσεις, προκλήθηκαν απλώς από δημοσιεύματα των ελληνικών ΜΜΕ, που αναφέρονταν σε πληροφορίες κυρίως «διαδικαστικού» χαρακτήρα και δεν αφορούσαν επίσημες δηλώσεις για το ενδεχόμενο έναρξης ερευνών στο Αιγαίο.

ΝΙΚΟΣ ΜΕΛΕΤΗΣ
ΕΘΝΟΣ