Κόσοβο και Αλβανία ανεβάζουν τον Οιδίποδα του Σοφοκλή στο Εθνικό Θέατρο Αλβανίας ~ Βορειοηπειρωτικά

Δευτέρα, 7 Ιανουαρίου 2013

Κόσοβο και Αλβανία ανεβάζουν τον Οιδίποδα του Σοφοκλή στο Εθνικό Θέατρο Αλβανίας

Με την τραγωδία του Σοφοκλή "Οιδίπους Τύραννος" ανοίγει η αυλαία του Εθνικού Θεάτρου της Αλβανίας για το 2013. Οι παραστάσεις θα ξεκινήσουν στα τέλη Φεβρουαρίου, σε συνεργασία με το Εθνικό Θέταρο Πρίστινας, υπό τη σκηνοθετική καθοδήγηση του Ιλίρ Μπόλσκι.

Η συμβολή του Εθνικού Θεάτρου Πρίστινας στην παράσταση αφορά τα σκηνικά και τα κοστούμια, ενώ όλοι οι ηθοποιοί προέρχονται από τις τάξεις του Εθνικού Θεάτρου Αλβανίας.

Πριν από μερικές ημέρες, το Εθνικό Θέατρο Αλβανίας πραγματοποίησε οντισιόν αναζητώντας νεαρούς ηθοποιούς για να λάβουν μέρος στην περίφημη αυτή τραγωδία του Σοφοκλή.

Για τον σκηνοθέτη της παράστασης Ιλίρ Μπόλσκι το ανέβασμα μίας κλασσικής τραγωδίας αποτελεί πρόκληση, όπως χαρακτηριστικά είπε, υποσχόμενος μία φαντασμαγορική παράσταση.
 
ΑΠΕ - ΑΜΠ

1 σχόλια:

'Μπροστά 'στην ανθρωπότητα και ενώπιον της πίεσης(εν πολλοίς και 'σε πολλές των περιπτώσεων)τόσο του ελληνικού όσο και του σλαβικού κόσμου(κυρίως αυτό..),ο Σκιπετάρ(>Sqiptar)-''Αλβανός''(η εθνοτική-διεθνοτική του ταυτότητα δηλαδή..)δε 'μπορεί και δεν απομένει παρά να ''είναι'',να ''εκφράζεται'' και να ''στηρίζεται''-''εδράζεται'' 'στην και από την(κοινή-κοινότατη όλων μας..)ζωοκλοπή..
Από φθόνο(και...μόνο..),βεβαίως,που,ενώ αναζητεί κάποιον πολιτισμό αυτόνομό του και αναχωνευτικό του,δε 'βρίσκει τίποτε και κανένα,εκτεθειμένος και έκθετος,δε 'μπορεί,αδυνατεί εξολοκλήρου να 'βρη,να ανεύρη μια εθνική ιδιοπροσωπία και με το μόνο πράγμα που να...''επιτυγχάνη'',εν τέλει,εν γένει,να είναι η λεηλασία της μνήμης και του πολιτισμού,της μνήμης του πολιτισμού και του πολιτισμού της μνήμης άλλων(γειτονικών ως επί το πλείστον..)λαών-πληθυσμών,από τους οποίους και...''συνάγει'' τον εύπεπτον εκείνον...''(παν-)αλβανισμόν του''(τη...''θρησκεία του αυτή'' του σωβινιστικού του και του σωβινισμού του -εγγενούς και άκρως συμπλεγματικού του- μίσους-παροξυσμού του δηλαδή..).''Όσα δε φτάνει η αλεπού,τα κάνει κρεμαστάρια.'':όπως,ακριβώς,αφρικανικές φυλές που,επειδή δεν έχουν ακόμα καταφέρη να σχηματισθούν 'σε εθνικό-πανεθνικό επίπεδο,μένουν 'σε ένα πρωτόγονο,'σε ένα πρωτογονικό στάδιο,εκείνου του γνωστού τροφοσυλλέκτη-ερανιστή(π.χ.'στην περίπτωσή των/του όπλων,λευκής σαρκός,χρήματος -μαύρου και παραοικονομίας 'στο συντριπτικό του ποσοστό..-,ναρκωτικών-τοξικών ουσιών κ.ο.κ.)χωρίς,καν,να συνειδητοποιούν πως είναι,έστω,άνθρωποι ή (και) ότι ανήκουν,κατ'ελάχιστο,'στην ανθρωπότητα,εν γένει.