Παναρίτι: Με την Ελλάδα συζητάμε το θέμα των τοπωνυμίων που αναγράφονται στα αλβανικά διαβατήρια ~ Βορειοηπειρωτικά

Σάββατο, 12 Ιανουαρίου 2013

Παναρίτι: Με την Ελλάδα συζητάμε το θέμα των τοπωνυμίων που αναγράφονται στα αλβανικά διαβατήρια


Ο Υπουργός Εξωτερικών της Αλβανίας, Έντμοντ Παναρίτι σε συνέντευξη του στην "Deutsche Welle" αναφέρθηκε στις τεταμένες σχέσεις με την Ελλάδα και την ΠΓΔΜ και τόνισε ότι η ψήφιση των τριών νομοθεσιών πριν από την εκλογές εξασφαλίζει στην Αλβανία την απόκτηση του καθεστώτος υποψήφιας χώρας στην ΕΕ.

Μέρος από τη συνέντευξη του Παναρίτι στην "Deutsche Welle"

Κ. Παναρίτι, το έτος που αφήσαμε πίσω φαίνεται ότι δεν υπήρξε πολύ ευνοϊκός για τις σχέσεις με τους γείτονες, θέλω να διαχωρίσουμε εδώ τις σχέσεις με την Ελλάδα και την Πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας. Εσείς, ως θεσμικό όργανο, ποιες δεσμεύσεις θα πρέπει να αναλάβετε ώστε να επιστρέψουν σε μια καλύτερη κατάσταση οι σχέσεις με αυτές τις δύο γειτονικές χώρες;

Η επίσημη επίσκεψή μου στην Ελλάδα αποσκοπούσε και κατάφερε να ανοίξει ένα νέο κεφάλαιο στις σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών στο πνεύμα της ανοιχτής συζήτησης, συνεργασίας χωρίς προκαταλήψεις σε ζητήματα του παρελθόντος αλλά και εκείνων της επικαιρότητας. Αποσκοπούμε ότι αυτό το πνεύμα καλής θέλησης για συνεργασία σύντομα θα πραγματωθεί με την υπογραφή σημαντικών συμφωνιών στον τομέα της αμοιβαίας αναγνώρισης των διαβατηρίων και επίσημων εγγράφων, επιτυγχάνοντας μια ενιαία προσέγγιση όσον αφορά τα τοπωνύμια που περιέχονται στα εν λόγω έγγραφα. Αυτό θα αφαιρούσε εντελώς τα εμπόδια στην ελεύθερη κυκλοφορία των πολιτών και στις δύο πλευρές των συνόρων, σύμφωνα με τα κριτήρια της συμφωνίας του Σένγκεν.

Επιπλέον, στοχεύουμε να υπογραφεί συμφωνία για την αμοιβαία αναγνώριση των αδειών οδήγησης, καθώς και στον τομέα των επιβατικών μεταφορών. Σε άλλα θέματα φυσικά θα απαιτηθεί περισσότερος χρόνος και κοινή βούληση για να τεθούν στο δρόμο της επίλυσης. Όσον αφορά την πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας η εξέλιξη των σχέσεων με τη χώρα αυτή θα εξαρτηθεί από το βαθμό του σεβασμού των δικαιωμάτων των Αλβανών, την δέουσα συμμετοχή τους στην πολιτική, κοινωνική και οικονομική ζωή της χώρας, σύμφωνα με τις υποχρεώσεις που απορρέουν από τη Συμφωνία της Οχρίδας. Είχα συνεχείς επαφές με τον ομόλογό μου κ. Ποπόφσκι καθώς και με τους ηγέτες των αλβανικών πολιτικών κομμάτων ενθαρρύνοντας τους να αναφέρονται και να εφαρμόσουν τις υποχρεώσεις που απορρέουν για τα συμβαλλόμενα μέρη από τη Συμφωνία της Οχρίδας ως βάση της συνύπαρξης και της συγκυβέρνησης της χώρας.

Κύριε υπουργέ, από το 2012, κουβαλάτε μια ανεκπλήρωτη προσδοκία που είναι πολύ σημαντική για την Αλβανία: την απόκτηση του καθεστώτος της υποψήφιας χώρας για ένταξη στην ΕΕ. Από την πλευρά σας, πώς προβλέπετε ότι μπορεί να περάσετε αυτό το διαγώνισμα που αν ήταν να το εκφράσουμε μεταφορικά θα λέγαμε ότι "μείνατε τρεις φορές μετεξεταστέοι για το φθινόπωρο";

Μέσα από μια παράλογη πράξη, μέσα από ένα βέτο χωρίς νόημα της αντιπολίτευσης, η αλβανική πολιτική σκηνή μετέτρεψε την εκπλήρωση σε ανεκπλήρωση διότι το καθεστώς αναμενόταν τον Δεκέμβριο του περασμένου έτους. Η ψήφιση το συντομότερο δυνατόν των τριών νόμων θα δημιουργούσε στην Αλβανία την ευκαιρία να πάρει το καθεστώς υποψήφιας χώρας την άνοιξη, δηλαδή, πριν από τις βουλευτικές εκλογές.

απο: Himara.gr

1 σχόλια:

Μάλλον με την όπισθεν και κάνοντας όπισθεν θα σας δεχθούν ως πλήρες και ισότιμο μέλος 'στην Ε.Ε.