Η Επιτροπή Εξωτερικών Υποθέσεων της αλβανικής βουλής πείρε προς εξέταση το προκλητικό ψήφισμα των τσάμηδων ~ Βορειοηπειρωτικά

Τρίτη, 22 Ιανουαρίου 2013

Η Επιτροπή Εξωτερικών Υποθέσεων της αλβανικής βουλής πείρε προς εξέταση το προκλητικό ψήφισμα των τσάμηδων

Η Επιτροπή Εξωτερικών Υποθέσεων της αλβανικής βουλής πείρε προς εξέταση το «τσάμικο ψήφισμα» που κατέθεσε το PDIU.

Η Επιτροπή επέλεξε δύο εισηγητές, οι οποίοι θα ασχοληθούν με την εξετάσει του εμετικού αυτού ψηφίσματος κατά την συνάντηση που θα πραγματοποιηθεί την Τρίτη. Εισηγητές θα είναι ο Fatbardh Kadilli από το ΔΚ του Μπερίσα και ο Skender Minxhozi από το ΣΚ του Ράμα.
Το ψήφισμα για την επίλυση του λεγόμενου «τσάμικου ζητήματος» κατατέθηκε στο αλβανικό κοινοβούλιο στις 10 Δεκεμβρίου 2012 από τους δύο βουλευτές του PDIU, Shpetim Idriz και Dashamir Tahiri. 
Μεταξύ των βασικών απαιτήσεων του παρόντος ψηφίσματος είναι η αναγνώριση «τσάμικης γενοκτονίας», κατάργηση του Εμπόλεμου Νόμου, δικαίωμα επαναπατρισμού και Ελληνική ιθαγένεια, επιστροφή των περιουσιών τους, αλλαγή των κειμένων των σχολικών βιβλίων, ανέγερση μνημείων και διάφορα άλλα!
Μέσω του ψηφίσματος οι τσάμηδες ζητούν από την αλβανική κυβέρνηση να υποβάλει τα αιτήματα αυτά στην ελληνική πλευρά μέσω των διπλωματικών επαφών της.

από: aftonomi.gr