Αλβανία: Έντονες αντιδράσεις για την απομάκρυνση μνημείου της Αλβανικής μειονότητας στο Πρέσεβο ~ Βορειοηπειρωτικά

Δευτέρα, 21 Ιανουαρίου 2013

Αλβανία: Έντονες αντιδράσεις για την απομάκρυνση μνημείου της Αλβανικής μειονότητας στο Πρέσεβο

Η κυβέρνηση και τα πολιτικά κόμματα στα Τίρανα αντέδρασαν έντονα στην απομάκρυνση του μνημείου για τους πεσόντες του αποκαλούμενου «Απελευθερωτικού Στρατού των Πρέσεβο, Μπουγιάνοβατς και Μέντβετζα» (UCPMB).

«Η πράξη της αφαίρεσης του μνημείου των ηρώων του αλβανικού έθνους της κοιλάδας του Πρέσεβο είναι άλλη μία απόδειξη της επίσημης αλβανοφοβικής πολιτικής της κυβερνήσης του Βελιγραδίου προς τους Αλβανούς», δήλωσε ο πρωθυπουργός της Αλβανίας Σαλί Μπερίσα.

«Η πράξη αυτή αποδεικνύει για άλλη μία φορά ότι η ενοποίηση του αλβανικού έθνους είναι ζωτικής σημασίας για το μέλλον του, αλλά και για την απελευθέρωση των γειτόνων μας από την αλβανοφοβία και την αβεβαιότητα που αισθάνονται επειδή έχουν κατακτήσει αλβανικά εδάφη» γράφει στη δήλωσή του, που δημοσιεύθηκε και στην ιστοσελίδα του στο Facebook, ο κ. Μπερίσα.

Ο Αλβανός πρωθυπουργός καλεί τους πολίτες και τους πολιτικούς ηγέτες του Πρέσεβο να αποφεύγουν τις προκλήσεις και να διατηρήσουν την ηρεμία τους απέναντι στην «αστυνομική τρομοκρατία του Βελιγράδιου» και τους διαβεβαιώνει ότι «η Αλβανία θα κάνει τα πάντα, μαζί με τη διεθνή κοινότητα, να θέσει τέλος στην τρομοκρατία της αστυνομίας εναντίον των Αλβανών που ζουν στα πάτρια εδάφη τους, στην κοιλάδα του Πρέσεβο».

Ο πρόεδρος του αντιπολιτευόμενου Σοσιαλιστικού Κόμματος Έντι Ράμα θεώρησε αυτή την πράξη ως συνέχεια της πολιτικής του Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς και ζήτησε από τους πολίτες του Πρέσεβο να γεμίσουν με λουλούδια τον τόπο όπου βρισκόταν το μνημείο.

Για «μία προκλητική πράξη και μία απειλή για τους Αλβανούς στην κοιλάδα του Πρέσεβο» έκανε λόγο η Ερυθρόμαυρη Συμμαχία, με αφορμή την απομάκρυνση του μνημείου.

Πηγή: ΑΜΠΕ