Ο Αλβανός πρόεδρος για τα γεγονότα στο Πρέσεβο: Επιζήμια για τη σταθερότητα στην περιοχή ~ Βορειοηπειρωτικά

Τρίτη, 22 Ιανουαρίου 2013

Ο Αλβανός πρόεδρος για τα γεγονότα στο Πρέσεβο: Επιζήμια για τη σταθερότητα στην περιοχή

Ο πρόεδρος της Αλβανίας Μπουγιάρ Νισάνι καταδίκασε, με σθεναρό τρόπο, την απομάκρυνση του μνημείου για τους πεσόντες του αποκαλούμενου “Απελευθερωτικού Στρατού των Πρέσεβο, Μπουγιάνοβατς και Μέντβετζα” (UCPMB) τονίζοντας ότι οι αρχές του Βελιγραδίου επέλεξαν, με την κίνηση αυτή, τη “γλώσσα της ισχύος”.

“Ενώ οι τοπικές αρχές και οι εκπρόσωποι των Αλβανών στην κοιλάδα του Πρέσεβο ενήργησαν με ωριμότητα και θεσμικά για την εξεύρεση μίας αποδεκτής λύσης, το Βελιγράδι χρησιμοποίησε τις αστυνομικές δυνάμεις δείχνοντας πως δεν έχει ακόμη απελευθερωθεί από νοοτροπίες του παρελθόντος και φοβία σε ό,τι αφορά τους Αλβανούς, επιβάλλοντας διπλά στάνταρτ” ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Νισάνι.

“Τέτοιου είδους ενέργειες είναι επιζήμιες για την 'ευαίσθητη' κατάσταση στην κοιλάδα του Πρέσεβο, τη σταθερότητα στην περιοχή και το πνεύμα διαλόγου και κατανόησης, με το βλέμμα στο μέλλον, που προσπαθούμε να οικοδομήσουμε με προσπάθεια και υπομονή” πρόσθεσε ο Αλβανός πρόεδρος.

Ο κ. Νισάνι εξέφρασε, επίσης, ανησυχία για τις βίαιες ενέργειες που είχαν ως αποτέλεσμα την καταστροφή νεκροταφείων της σερβικής κοινότητας στο Κόσοβο, γεγονός που, όπως τόνισε, συνιστά κατάφωρη παραβίαση και των αρχών της αλβανικής παράδοσης και έρχεται ε πλήρη αντίθεση με τα νόμιμα συμφέροντα των Αλβανών στην κοιλάδα του Πρέσεβο και των Αλβανών σε όλη την περιοχή.

Ο πρόεδρος της Αλβανίας απηύθυνε έκκληση στους πολίτες του Κοσόβου και τους Αλβανούς της κοιλάδας του Πρέσεβο και όπου αλλού βρίσκονται στην περιοχή να επιδείξουν ωριμότητα και να δρουν με δημοκρατικό τρόπο, καθώς, όπως υπογράμμισε, αυτός είναι ο μόνος τρόπος αποδοκιμασίας των “προκλητικών ενεργειών του Βελιγραδίου”.

Σ.Π. ΑΠΕ - ΑΜΠ