Το κίνημα "Αυτοδιάθεση" οργανώνει διαδήλωση στην Πρίστινα με αίτημα την επιστροφή του μνημείου στο Πρέσεβο ~ Βορειοηπειρωτικά

Παρασκευή, 25 Ιανουαρίου 2013

Το κίνημα "Αυτοδιάθεση" οργανώνει διαδήλωση στην Πρίστινα με αίτημα την επιστροφή του μνημείου στο Πρέσεβο

Το κίνημα “Αυτοδιάθεση” στο Κόσοβο οργανώνει το ερχόμενο Σάββατο 26 Ιανουαρίου συγκέντρωση, στην Πρίστινα, σε ένδειξη συμπαράστασης στο αίτημα των πολιτών στην κοιλάδα του Πρέσεβο, στη νότια Σερβία για επιστροφή του μνημείου προς τιμήν των πεσόντων μελών του αποκαλούμενου “Απελευθερωτικού Στρατού των Πρέσεβο, Μεντβέτζα, Μπουγιάνοβατς”, το οποίο απομακρύνθηκε από τις σερβικές αρχές.
Εκπρόσωποι του κινήματος, στη διάρκεια συνέντευξης τύπου στην Πρίστινα, κάλεσαν όλους τους πολίτες του Κοσόβου να συμμετάσχουν στη συγκέντρωση και στην πορεία διαμαρτυρίας σε κεντρικές οδούς της πόλης.
Η συγκέντρωση θα πραγματοποιηθεί έξω από την Εθνική και Πανεπιστημιακή Βιβλιοθήκη και οι συμμετέχοντες θα κατευθυνθούν στην πλατεία Μητέρας Τερέζας και στο Εθνικό Θέατρο Κοσόβου.
Αίτημα των διαδηλωτών, όπως ανακοινώθηκε, θα είναι ο σεβασμός των ατομικών και συλλογικών δικαιωμάτων των Αλβανών της κοιλάδας του Πρέσεβο, καθώς και η επιστροφή του μνημείου στο κέντρο του Πρέσεβο. Το αντιπολιτευόμενο κίνημα “Αυτοδιάθεση” ζήτησε ακόμη διακοπή του διαλόγου Βελιγραδίου–Πρίστινας και υιοθέτηση ψηφίσματος από τη Βουλή του Κοσόβου για πολιτικά, οικονομικά και εμπορικά μέτρα αμοιβαιότητας στις σχέσεις με τη Σερβία, που θα οδηγήσει σε διακοπή των εισαγωγών σερβικών προϊόντων στο Κόσοβο.
Επιπλέον, ζήτησε να ληφθούν συγκεκριμένα μέτρα για την επέκταση της πλήρους κυριαρχίας του Κοσόβου σε όλη την επικράτεια.

ΑΠΕ