ΕΠΙΚΑΙΡΑ: ΕΤΟΙΜΑΖΟΝΤΑΙ ΓΙΑ ΑΟΖ ΦΟΒΟΥΝΤΑΙ ΧΤΥΠΗΜΑ ΣΕ ΑΙΓΑΙΟ, ΘΡΑΚΗ ΚΑΙ... ΑΤΤΙΚΗ ~ Βορειοηπειρωτικά

Σάββατο, 19 Ιανουαρίου 2013

ΕΠΙΚΑΙΡΑ: ΕΤΟΙΜΑΖΟΝΤΑΙ ΓΙΑ ΑΟΖ ΦΟΒΟΥΝΤΑΙ ΧΤΥΠΗΜΑ ΣΕ ΑΙΓΑΙΟ, ΘΡΑΚΗ ΚΑΙ... ΑΤΤΙΚΗ

Δείγμα της τουρκικής κλιμάκωσης είναι η κατακόρυφη αύξηση της αναζήτησης του όρου «Δημοκρατία της Δυτικής Θράκης στις μηχανές αναζήτησης της Google...

Σκεπτικισμός για το ρόλο των μουσουλμάνων βουλευτών της ΔΗΜΑΡ και της Μαρίας Ρεπούση

ΤΟΥ ΜΑΝΩΛΗ ΚΟΤΤΑΚΗ

ε διπλή ένταση σε Αιγαίο και Θράκη απειλούν οι Τούρκοι σε περίπτωση που ο πρωθυπουργός, Αντώνης Σαμαράς υλοποιήσει τη διακήρυξή του για την οριοθέτηση των συντεταγμένων της ελληνικής Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης και καταθέσει στον ΟΗΕ το επίσημο κείμενο με την υπογραφή της κυβέρνησης. Τις τελευταίες εβδομάδες υπάρχει μια ανησυχητική κλιμάκωση στη Θράκη με πρωταγωνιστές εξτρεμιστικά στοιχεία της μειονότητας που βάλλουν κατά ελληνικών στόχων, ενώ οι υπηρεσίες του ΥΠΕΞ γίνονται αποδέκτες πληροφοριών ακόμη και για έξοδο του τουρκικού στόλου στο Αιγαίο!

Σύμφωνα με πληροφορίες των «Επικαίρων», μόνο τυχαία δεν μπορεί να χαρακτηριστεί η επίθεση που «δέχτηκε» από αγνώστους βανάκι της Διεύθυνσης της Υπηρεσίας Πολιτιστικών Υποθέσεων στην Ξάνθη, το οποίο και παραδόθηκε στις φλόγες. Πρόκειται για την αρμόδια εκείνη Διεύθυνση του ΥΠΕΞ η οποία εντέλλεται να παρακολουθεί από κοντά τη δραστηριότητα του τουρκικού προξενείου στην Κομοτηνή, να αξιολογεί αν παραβιάζει τις διατάξεις της Σύμβασης της Βιέννης περί λειτουργίας προξενικών Αρχών και να αποτρέπει τις κατά καιρούς ωμές παρεμβάσεις του στα εσωτερικά μας πολιτικά θέματα. Είναι η πρώτη φορά που η υπηρεσία αυτή γίνεται στόχος επίθεσης. Το προηγούμενο διάστημα, βεβαίως, κατεγράφη μία φορά επίθεση αγνώστων στα γραφεία της υπηρεσίας, στους τοίχους των οποίων γράφτηκαν με μαύρα γράμματα συνθήματα εναντίον του ελληνικού κράτους, αλλά οι αρμόδιες υπηρεσίες στην περιοχή δεν κατέληξαν στο αν αυτή η πρώτη επίθεση έγινε από αναρχικούς ή από εξτρεμιστικά στοιχεία της μειονότητας. Τώρα, όμως, η επίθεση και η φωτιά στο βανάκι που μετέφερε διπλωμάτες του υπουργείου Εξωτερικών αποτελεί σαφές μήνυμα ότι το κλίμα στην περιοχή αλλάζει -επιστρέφουμε στις μέρες του 1990- και ότι το έργο του νέου επικεφαλής πρέσβη, κ. Πιπιρίγκου, μετά την αναχώρηση του πρέσβη Αλεξανδρή για τη Γενεύη, θα είναι ιδιαιτέρως δύσκολο. Η προηγούμενη θητεία του Έλληνα διπλωμάτη στην ελληνική πρεσβεία στη Βουλγαρία και η καλή γνώση του σε θέματα μουσουλμανικών μειονοτήτων, όπως της τουρκικής μειονότητας της Νότιας Βουλγαρίας, ασφαλώς και αποτελούν πλεονέκτημα.

Κλιμάκωση της έντασης

Στοιχείο της κλιμάκωσης αυτής είναι και η πρόσφατη δήλωση του νέου Τούρκου προξένου, Ιλνέρ, ο οποίος φέρεται να δήλωσε σε τοπικό παράγοντα στη Θράκη πως «όσο είμαι εγώ πρόξενος στην Κομοτηνή, η τροπολογία για τους ιεροδιδασκάλους δεν θα περάσει από τη Βουλή»...

Η απόφαση της ελληνικής κυβέρνησης να ενεργοποιήσει και να βελτιώσει τις διατάξεις νόμου για το εργασιακό και το ασφαλιστικό καθεστώς των ιεροδιδασκάλων στα τζαμιά της Θράκης, ξηλώνοντας έτσι το διεφθαρμένο καθεστώς προπαγάνδας που συντηρούσε με μαύρα κονδύλια το προξενείο στην περιοχή, έχει προκαλέσει την πέραν του αναμενομένου αντίδραση της τοπικής προξενικής Αρχής, η οποία με μοχλό τοπικούς μουσουλμάνους πολιτευτές και όπλο την αφέλεια ελληνικών πολιτικών κομμάτων φτάνει στο σημείο να αμφισβητεί το δικαίωμα του ελληνικού Κοινοβουλίου να νομοθετεί σε τμήμα της ελληνικής επικράτειας! Η αντίδραση του νέου προξένου θα μπορούσε να αξιολογηθεί και ως απάντηση για τη δεινή διπλωματική ήττα που υπέστη πρόσφατα από τον πρέσβη Αλεξανδρή στο θέμα των μουσουλμανικών νηπιαγωγείων, καθώς οι γονείς παιδιών της μειονότητας αποφάσισαν να εγγράφουν τα παιδιά τους στα επίσημα μειονοτικά σχολεία και όχι στις παρακρατικές δομές που έστηνε το προξενείο και πρώτα αποκάλυψαν τα «Επίκαιρα».
Ωστόσο, αναλύοντας την αντίδραση του τουρκικού παράγοντα, μετά τις διαρροές για την ΑΟΖ σε συνδυασμό με τα τελευταία κρούσματα εναντίον ελληνικών διπλωματικών στόχων στην ευρύτερη περιοχή της Θράκης, εύλογα καταλήγει κανείς στο ότι δεν πρόκειται απλώς περί αυτού. Είναι κάτι παραπάνω απ' αυτό. Το γεγονός, βεβαίως, ότι αρωγός στην προσπάθεια του προξενείου και των μουσουλμάνων πολιτευτών της ΔΗ MAP στέκονται δύο αμφιλεγόμενοι χριστιανοί τοπικοί παράγοντες -εν τη ευρεία του όρου έννοια- στην περιοχή και πρωταγωνιστεί στην Αθήνα η βουλευτής Μαρία Ρεπούση κάνει τα πράγματα να περιπλέκονται και τους παρατηρητές να διερωτώνται έως πού φτάνει η αφέλεια του πολιτικού μας συστήματος. Είναι δε απορίας άξιον πως επίσημη ανακοίνωση νομαρχιακής επιτροπής ελληνικού πολιτικού κόμματος στην περιοχή της Θράκης κατέληγε με τη διαπίστωση ότι «δεν είναι δουλειά της Πολιτείας ποιος θα διδάσκει στο τζαμιά ή στις εκκλησίες», αμφισβητώντας το δικαίωμα του Δημοσίου να πληρώνει τη διδασκαλία των ιεροδιδασκάλων, καλούσε δε τους πιστούς μουσουλμάνους να τους πληρώνουν από την τσέπη τους.

Δείγμα της κλιμάκωσης του τουρκικού παράγοντα, ο οποίος καλλιεργεί με ένταση στους τοπικούς κύκλους τα όνειρα της αυτονομίας, είναι και η κατακόρυφη αύξηση της αναζήτησης του όρου «Δημοκρατία της Δυτικής Θράκης» στις μηχανές αναζήτησης της Google. Είναι τέτοιο το ενδιαφέρον που υπάρχει σε πληθυσμούς εντός και εκτός Τουρκίας για ένα αυτόνομο βραχύβιο κρατίδιο διάρκειας δύο μηνών που συστάθηκε το 1913 στην ορεινή περιοχή της Ροδόπης ώστε να είναι σήμερα το τέταρτο στη σειρά κατάταξης στο λήμμα «Δημοκρατία» του διαδικτυακού χώρου. Το γεγονός δεν διέλαθε της προσοχής του πρέσβη Αλεξανδρή, ο οποίος, σε μια αποχαιρετιστήρια ομιλία του για τη συνεισφορά του Χαρίσιου Βαμβακά στην ενσωμάτωση της Θράκης, ανέφερε υπαινικτικά πως κατέρρευσε αυτό το κρατίδιο.

Πρόκληση με την ΑΟΖ

Πέραν των εξελίξεων στο μέτωπο της Θράκης όμως, παρατηρείται έντονη κινητικότητα στην Τουρκία μετά την αποκάλυψη των ελληνικών προθέσεων για την ΑΟΖ. Έλληνες διπλωμάτες μεταφέρουν την πληροφορία -που μπορεί όμως και να πρόκειται για τις γνωστές μπλόφες των Τούρκων, όπως έκαναν κι όταν η Κύπρος ανακήρυξε τη δική της ΑΟΖ- ότι σε περίπτωση που η Ελλάδα προχωρήσει αποφασιστικά στο θέμα της ΑΟΖ, θα υπάρξει έξοδος του τουρκικού στόλου και κρίση στο Αιγαίο. Προστίθεται δε σε αυτή ο προβληματισμός ότι αυτή τη φορά η κυβέρνηση Ερντογάν -με την οποία ήδη η κυβέρνηση Σαμαρά βρίσκεται σε απόσταση, μετά τις απαράδεκτες δηλώσεις του Τούρκου πρωθυπουργού περί πώλησης ελληνικών νησιών- θα επιδιώξει να εξαγάγει τα εσωτερικά της αδιέξοδα στο Αιγαίο. Δεν είναι απίθανο ούτε όμως και σίγουρο. Το ερώτημα σε αυτή την περίπτωση, όπως και σε άλλες στο πρόσφατο παρελθόν, είναι: Με την υποκίνηση ποίου; ■