Επίθεση με βόμβες μολότοφ στο δημαρχείο της Κόσοβσκα Μιτρόβιτσα και καταστροφές σε σερβικά κοιμητήρια και ναούς σε χωριά του Κοσόβου ~ Βορειοηπειρωτικά

Τρίτη, 22 Ιανουαρίου 2013

Επίθεση με βόμβες μολότοφ στο δημαρχείο της Κόσοβσκα Μιτρόβιτσα και καταστροφές σε σερβικά κοιμητήρια και ναούς σε χωριά του Κοσόβου

'Αγνωστοι δράστες έριξαν χθες δύο βόμβες μολότοφ στο δημαρχείο της Κόσοβσκα Μιτρόβιτσα, στο βόρειο Κόσοβο, με αποτέλεσμα να προκληθούν υλικές ζημιές.
Σύμφωνα με αυτόπτες μάρτυρες, οι δράστες διέφυγαν γρήγορα από την περιοχή και αμέσως μετά την επίθεση έφθασαν επί τόπου μέλη της αστυνομικής υπηρεσίας του Κοσόβου.
Ο δήμαρχος της Κόσοβσκα Μιτρόβιτσα Κρστιμιρ Πάντιτς, σύμφωνα με το ραδιοτηλεοπτικό σταθμό του Βελιγραδίου B92, άσκησε κριτική στους στρατιώτες της KFOR που βρίσκονται σε απόσταση λίγων μέτρων από το δημαρχείο, το οποίο έχει αποτελέσει αρκετές φορές μέχρι στιγμής στόχο επιθέσεων χωρίς ποτέ να εντοπίζονται και να τιμωρούνται οι δράστες.
Ο κ. Πάντιτς ανήγγειλε ότι “πολιτική προστασία θα αναλάβει την ευθύνη για την ασφάλεια των πολιτών, των περιουσιών τους και του δήμου της Κόσοβσκα Μιτρόβιτσα”.
Εν τω μεταξύ, άγνωστοι δράστες, στη διάρκεια της νύχτας, προκάλεσαν φθορές σε κοιμητήρια και σε ναούς στα χωριά του Κοσόβου με σερβικό πληθυσμό, Πρίλουζιε, Μιλόσεβο, Κλόκοτ και στο χωριό με μεικτό πληθυσμό Πλεμετίνι, σύμφωνα με το σερβικό πρακτορείο ειδήσεων Beta.
Στο χωριό Πρίλουζιε, οι δράστες με εκρηκτικό μηχανισμό κατέστρεψαν τάφους και επιτύμβιες στήλες και έκαψαν σταυρούς. Η αστυνομία διενεργεί αυτοψία και στην περιοχή έσπευσαν πυροτεχνουργοί επειδή υπάρχουν φόβοι ότι υπάρχουν και άλλοι εκρηκτικοί μηχανισμοί στο κοιμητήριο.
Στο χωριό Πλεμετίνι, άγνωστοι δράστες κατέστρεψαν τάφους και στο χωριό Μιλόσεβο πυρπόλησαν παρεκκλήσι.
Στο σερβικό ορθόδοξο κοιμητήριο, στο χωριό Κλόκοτ, στη Βιτίνα του Κοσόβου καταστράφηκαν 27 μνημεία, μετέδωσε ο ραδιοφωνικός σταθμός του Κοσόβου KiM.
Το επεισόδιο στην Κόσοβσκα Μιτρόβιτσα και οι βανδαλισμοί σε σερβικές μονές και κοιμητήρια στο Κόσοβο σημειώθηκαν μετά την απομάκρυνση, χθες το πρωί, του μνημείου προς τιμήν μελών του αποκαλούμενου "Απελευθερωτικού Στρατού των Πρέσεβο, Μέντβετζα και Μπουγιάνοβατς" από το Πρέσεβο της νότιας Σερβίας, όπου η πλειοψηφία του πληθυσμού είναι αλβανικής εθνότητας. Στη διάρκεια της επιχείρησης της σερβικής αστυνομίας δεν σημειώθηκαν επεισόδια, αλλά ακολούθησαν αντιδράσεις Αλβανών πολιτικών.