Στα χέρια Τούρκων επιχειρηματιών οι μαρίνες Λευκάδας – Κέρκυρας! ~ Βορειοηπειρωτικά

Παρασκευή, 11 Ιανουαρίου 2013

Στα χέρια Τούρκων επιχειρηματιών οι μαρίνες Λευκάδας – Κέρκυρας!

Μια ανάσα από τα παράλια της Ηπείρου

Προχωρούν και ανάλογα σχέδια των Αλβανών

• Επισκέπτες στον τόπο τους, χωρίς υπερβολές, θα είναι από φέτος το καλοκαίρι και πολλοί Ηπειρώτες, που διατηρούν τα σκάφη τους σε μαρίνες της Κέρκυρας και κυρίως της Λευκάδας. Όπως έγινε γνωστό χθες, οι μαρίνες στις συγκεκριμένες περιοχές, που κάθε χρόνο προσελκύουν χιλιάδες κόσμου, αποκτούν σημαίες της Τουρκίας!
Και αυτό γιατί, το 51% του μετοχικού κεφαλαίου της ελληνικής εταιρείας MedMarinas του ομίλου Κυριακούλη, απέκτησε η D-Marin που ανήκει στον τουρκικό όμιλο Dogus. Η συγκεκριμένη εταιρία απέκτησε τις μαρίνες στις Γουβιές Κέρκυρας και στη γειτονική μας Λευκάδα, με τις αντιδράσεις να είναι ήδη έντονες.
Ο όμιλος διαθέτει μάλιστα ποσοστό και στη μαρίνα της Ζέας, ενώ έχει αποκτήσει και το 50% της μαρίνας του Φλοίσβου. Με την εν λόγω εξαγορά η τουρκική εταιρεία αυξάνει το δυναμικό της από 5.143 σε 8.489 σκάφη σε μαρίνες στην Τουρκία, την Ελλάδα και την Κροατία, όπως μετέδωσαν και τα τουρκικά μέσα ενημέρωσης.

Στην Αλβανία…
Υπενθυμίζεται, ότι πριν λίγες ημέρες είχε γίνει γνωστή η προσπάθεια των Αλβανών να δημιουργήσουν μαρίνες στην γειτονική χώρα και κυρίως στους Αγίους Σαράντα, που απέχουν το πολύ μια ώρα από την Ήπειρο (σχετικά έγραψε ο «Π.Λ.»).
Ένα εκ των επενδυτικών σχεδίων προβλέπει νέα μαρίνα σε τοποθεσία στο κέντρο της χώρας που κρατείται μυστική. Η συγκεκριμένη μελέτη αναμένεται να ολοκληρωθεί έως το Μάρτιο, ενώ ολόκληρη η μαρίνα θα κοστίσει περί τα 250 εκατ. ευρώ.
Τα σχέδια προχωρούν εντατικά για κατασκευή μαρίνας 800 θέσεων στο θέρετρο του «Πόρτο Βίστα», μία μαρίνα στα βόρεια του Δυρραχίου και μία ακόμη μαρίνα 1.000 θέσεων, πιθανόν στους Αγίους Σαράντα.
Πρόκειται για κινήσεις, που εάν τελικά υλοποιηθούν θα αυξήσουν τον ανταγωνισμό στην Ήπειρο, η οποία εάν δεν θέλει να χάσει το «τραίνο» του Τουρισμού θα πρέπει να εκσυγχρονιστεί άμεσα. Πλέον, έχει να αντιμετωπίσει εκτός από τα άλματα προόδου της Αλβανίας και την Τουρκική επέλαση, μιαν «ανάσα» από τα παράλιά της.

ΠΡΩΙΝΟΣ ΛΟΓΟΣ