ΜΠΟΛΑΝΟΣ: ΕΙΝΑΙ ΤΩΡΑ Η ΩΡΑ ΓΙΑ ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ ΤΩΝ ΔΥΝΑΜΕΩΝ ΤΗΣ ΕΘΝΙΚΗΣ ΠΡΟΣΠΑΘΕΙΑΣ ~ Βορειοηπειρωτικά

Τρίτη, 15 Ιανουαρίου 2013

ΜΠΟΛΑΝΟΣ: ΕΙΝΑΙ ΤΩΡΑ Η ΩΡΑ ΓΙΑ ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ ΤΩΝ ΔΥΝΑΜΕΩΝ ΤΗΣ ΕΘΝΙΚΗΣ ΠΡΟΣΠΑΘΕΙΑΣ

(Ομιλία του Προέδρου της ΔΕΕΕΜ ΟΜΟΝΟΙΑ κ. Βασίλη Μπολάνο στην επετειακή εκδήλωση για την ίδρυση της Οργάνωσης)


Είναι σημαντικό γεγονός και συγκινεί αυτή η συνάντηση που έχει γίνει θεσμός πλέον για να θυμούμαστε την πράξη ίδρυσης της ΟΜΟΝΟΙΑΣ στις 11 Γενάρη 1991. Αλλά σήμερα δεν θα ήθελα να σταθώ σε συναισθηματική ανασκόπηση. Η ΟΜΟΝΟΙΑ ιδρύθηκε τότε μέσα από ένα δικαιολογημένο ενθουσιασμό και με την υπόσχεση και τη δέσμευση να ηγηθεί της προσπάθειας και του αγώνα για περισσότερες ελευθερίες και κατοχυρωμένα δικαιώματα του Βορειοηπειρωτικού Ελληνισμού εδώ στα πάτρια εδάφη. Πέρασαν εκ τότε 21 χρόνια και θα ήθελα επί της ευκαιρίας αυτής της συνάντησης να δούμε που βρισκόμαστε σήμερα.
Τα πράγματα όπως όλοι μας γνωρίζουμε είναι δυστυχώς δύσκολα. Ίσως πιο περίπλοκα και από τότε όταν ξεκινούσαμε την προσπάθεια. Οι εξάρσεις που ζούμε το τελευταίο διάστημα, εννοώ αυτές κατά του Ελληνισμού δεν είναι παρά η καλύτερη επιβεβαίωση των επιφυλάξεων που διαρκώς η ΟΜΟΝΟΙΑ έχει εκφράσει. Οι εκτιμήσεις μας πάντοτε ήταν ότι μέσα στην ανώριμη δημοκρατία στην Αλβανία, οι δυνάμεις του εθνικισμού διαρκώς θα αμφισβητούν την ελληνική παρουσία εδώ στα πάτρια εδάφη μας. Σήμερα όμως τα πράγματα έχουν προσλάβει πολύ πιο ανησυχητικές διαστάσεις. Αντιλαμβάνεται κανείς εύκολα ότι όταν η υπεύθυνη πολιτειακή ηγεσία της χώρας δια χειλιών Πρωθυπουργού εγείρει εδαφικές βλέψεις έναντι της Ελλάδας το έργο των εθνικιστικών ομάδων που στοχεύουν τον γηγενή Ελληνισμό της Εθνικής Ελληνικής Μειονότητας γίνεται ευκολότερο και η επιθετικότητα εντονότερη.
Μέσα σ’ ένα τέτοιο τοπίο η ΟΜΟΝΟΙΑ και η Ένωση για Ανθρώπινα Δικαιώματα αποδεικνύεται καλύτερα ότι αποτελούν το καλύτερο πολιτικό μέσο προστασίας των μελών της ΕΕΜ και εγγυώνται τον αγώνα για μια άλλη προοπτική. Και δεν εννοούμε άλλη παρά την διασφάλιση στην πράξη όσων προϋποθέτει η ευρωπαϊκή ολοκλήρωση. Μόνο που για την ΟΜΟΝΟΙΑ παραμένει σταθερή η θέση ότι πρώτα να εφαρμοστούν ριζικές μεταρρυθμίσεις στην αντιμετώπιση των προβλημάτων μας και μετά να προχωρήσει η διαδικασία ένταξης και όχι το αντίθετο.
Η καλύτερη απόδειξη όλης αυτής της επικίνδυνης παλινδρόμησης που  κάνει η αλβανική διοίκηση  με ευθύνη της πολιτικής τάξης στα ζητήματα της πρακτικής εφαρμογής και σεβασμού του κατοχυρωμένου καθεστώτος της Εθνικής Ελληνικής Μειονότητας, αποτελεί η περίπτωση της Απογραφής. Εκεί ενυπάρχουν όλα τα στοιχεία μιας κουτοπόνηρης επιθυμίας καταπίεσης. Προφανώς είναι ξεκάθαρη η θέση που έλαβε η ΟΜΟΝΟΙΑ για αποχή απ’ αυτή τη στημένη παγίδα εις βάρος των μεσοπρόθεσμων συμφερόντων μας. Οι εξελίξεις μας επιβεβαίωσαν ενώ ταυτόχρονα είναι επιβεβαιωμένη και η ορθότητα της απόφασης μας και η συμπαράσταση απ’ τον διεθνή παράγοντα. Τόσο διακεκριμένοι πολιτικοί απ’ τις ΗΠΑ όσο και το Συμβούλιο της Ευρώπης αλλά και η Κομισιόν της ΕΕ είναι στο πλευρό μας στην απαίτηση να σπάσουν οι λογικές των μειονοτικών ζωνών και να γίνει στην Αλβανία ελεύθερη Απογραφή πληθυσμού με σαφές το κριτήριο του αυτόπροσδιορισμού. Αποκαλυπτικό του ανθελληνισμού που επικρατεί στις τάξεις του αλβανικού κράτους και της διάθεσης για πολιτική καταπίεσης αποτελεί και το γεγονός ότι σε ένα σακί με τους Έλληνες συμπεριλαμβάνουν πλέον και τους Ορθοδόξους καθώς δεν απέδωσαν πέραν του 8% του πληθυσμού, ούτε καν του 1/3 απ’ ότι υπολογίζεται ότι σήμερα οι Ορθόδοξοι στην αλβανική κοινωνία.
Είμαι σήμερα στην ευχάριστη θέση να σας ανακοινώσω κάποια απ’ τα πρώτα στοιχεία της Καταγραφής στην οποία απ’ το περασμένο καλοκαίρι έχει προχωρήσει η ΟΜΟΝΟΙΑ για τα μέλη της Εθνικής Ελληνικής Μειονότητας. Το πρώτο και βασικό είναι η αφύπνιση των δομών της οργάνωσης για την υλοποίηση αυτής της διαδικασίας που με τα αποτελέσματα που θα φέρει θα αποτελεί μια ουσιαστική βάση δεδομένων και αναφοράς για την δημογραφία και τη γεωγραφία της ΕΕΜ. Όχι κατ’ αντιδιαστολή με τις κρατικές διαδικασίες, την εφαρμογή των οποίων θα συνεχίσουμε με επιμονή να απαιτούμε. Θα είναι ένα μέτρο σύγκρισης της ειλικρινούς διάθεσης και της προσέγγισης των προδιαγραφών για απογραφές που επιβάλει η διεθνής πρακτική. Προφανώς και μόνο απ’ τα έντυπα της Καταγραφής της ΟΜΟΝΟΙΑΣ προκύπτει ξεκάθαρα ότι ο αριθμός που μας προσδίδει η κρατική απογραφή είναι εξευτελιστικός. Επίσης διαπιστώνεται η ύπαρξη σημαντικών κοινοτήτων Ελλήνων εκεί που το κρατικό στερεότυπο που έχει εμπεδωθεί απ’ την εποχή του κομμουνισμού καταρρίπτεται ουσιαστικά. Ένα στοιχείο της διάθεσης αντίστασης των γηγενών Ελλήνων στη Βόρειο Ήπειρο είναι εκείνο της μαζικής συμμετοχής στη διαδικασία Καταγραφής. Τα στοιχεία απ’ τις δομές της ΟΜΟΝΟΙΑΣ κάνουν λόγο για συμμετοχή που ξεπερνά το 85% σε όλη της γεωγραφία ενώ οι νέοι επισκέπτονται σε σημαντικούς αριθμούς την πλατφόρμα της ηλεκτρονικής καταγραφής. Τα αποτελέσματα μετά την πρώτη επεξεργασία θα τα έχουμε τέλη Ιανουαρίου αλλά δεν είναι μυστικό να πούμε σήμερα ότι ο αριθμός είναι πολλές εκατοντάδες χιλιάδες Βορειοηπειρωτών που με τον ένα ή τον άλλο τρόπο κρατούν τη σχέση και την επαφή με την ιδιαίτερη τους πατρίδα.
Φίλες και φίλοι!
Επιτρέψτε μου να συνεχίσω ακριβώς στο τι μας περιμένει και όχι όπως συνηθίζεται στις επετειακές εκδηλώσεις σε αναφορές στο παρελθόν. έχουμε να αντιμετωπίσουμε τους επόμενους μήνες τη σημαντικότερη ίσως πολιτική πρόκληση. Πρόκειται για τις βουλευτικές εκλογές. Είναι οι κρισιμότερες χωρίς καμιά υπερβολή και διάθεση δημιουργίας επιπλέον συναισθηματικού φόρτους. Ο καθένας μας έχει και λογική και κρίση και μπορεί να αντιληφθεί ότι μας είναι μια ευκαιρία να αποδείξουμε τόσο την ενότητα, την αγωνιστικότητα αλλά κυρίως να αξιοποιήσουμε την πολιτική αναβάθμιση του ΚΕΑΔ για την αναχέτηση των ανθελληνικών κυμάτων που απειλούν το μέλλον μας. Ας το προσέξουμε ιδιαίτερα το σημείο αυτό. Στις προηγούμενες εκλογές δεν δόθηκε η απαιτούμενη προσοχή και ως συνέπεια είχαμε ή την εκλογή των μαριονέτων της εξουσίας ή την προσέγγιση στους προθάλαμους της εξουσίας των ανθελληνικών δυνάμεων με τις προαναφερόμενες μαριονέτες. Πρέπει άμεσα να αποτραπεί η κατάσταση. Σήμερα είναι πολύ ξεκάθαρο ότι δεν υπάρχουν χειραφετημένες μεγάλες πολιτικές δυνάμεις στην Αλβανία που θα άξιζαν την ψήφο των Ελλήνων Βορειοηπειρωτών. Μεταξύ Σκύλας και Χάρυβδης κινούμαστε. Ο ένας θέλει να παρεμπόδισει την Ελλάδα στην άσκηση δικαιωμάτων στο Ιόνιο και ο άλλος εγείρει διεκδικήσεις έως την Πρέβεζα. Έχει χαθεί το μέτρο. Και απέναντι στην κατάσταση αυτή όσο ποτέ άλλοτε στο παρελθόν προβάλει η ανάγκη της εκλογικής συσπείρωσης και της αυτόνομης έκφρασης της Εθνικής Ελληνικής Μειονότητας. Δεν σημαίνει τούτο απαραίτητα έξω από συμπράξεις εκλογικές. Εννοώ περισσότερο την μέγιστη στήριξη που πρέπει να παράσχουμε στο ΚΕΑΔ, ξεπερνώντας το σκόπελο του διχασμού με ψευδοκόμματα και ψευδοδιλλήματα, και να διασφαλίσουμε με την ψήφο μας άνεση κινήσεων και ελιγμών στο ΚΕΑΔ που θα επαναφέρουν την ΕΕΜ σε καλύτερη μοίρα έναντι των εξελίξεων.
Στην ΟΜΟΝΟΙΑ δεν είμαστε να μοιρολατρούμε για όλες αυτές τις δυσμενείς εξελίξεις που δεν έχουν σχέση μόνο με την προεκλογική περίοδο και την εσωτερική ασταθή πολιτική κατάσταση στην Αλβανία. Είμαστε όπως πάντοτε έχει συμβεί να υψώνουμε φωνή διαμαρτυρίας η οποία έχει ακουστεί αλλά και να προτείνουμε λύσεις για τη βελτίωση της κατάστασης. Για τους λόγους αυτούς και είμαστε Οργάνωση ανοιχτή. Ανοιχτή σε όλους του Έλληνες που πιστεύουν ότι ο αγώνας θέλει αρετή και τόλμη και όχι μικροπαζάρια στα παρασκήνια. Έτσι παραμένουμε και έτοιμοι να δεχτούμε οποιονδήποτε και για οποιοδήποτε κάποια στιγμή εγκατέλειψε την προσπάθεια είτε διότι δεν πίστεψε στην αποτελεσματικότητα της προσπάθειας, είτε διότι λιγοψύχησε στην πορεία, είτε διότι δελεάστηκε από άλλες προσφορές. Τώρα τα πράγματα είναι πιο ξεκάθαρα. Δεν υπάρχουν άλλωθη για να μένει κανείς μακριά ή ακόμη χειρότερα απέναντι απ’ την ΟΜΟΝΟΙΑ και την Ένωση για Ανθρώπινα Δικαιώματα!
Στην προσπάθεια μας αυτή για περισσότερο αγώνα και μεγαλύτερη ενότητα θέλουμε αρωγό τη Μητέρα Ελλάδα. Όχι ότι είχε απουσιάσει το ενδιαφέρον, αλλά τώρα το χρειαζόμαστε πιο χειροπιαστό. Για να επιτευχθεί η ενότητα σε υψηλότερο βαθμό και να εκφραστούμε καλύτερα στις εκλογές του Ιουνίου δεν επιτρέπονται παρεμβάσεις με κομματικό ή μικροπολιτικό συμφέρον. Εμείς στην ΟΜΟΝΟΙΑ πάντοτε έχουμε προσέξει ιδιαίτερα τις παροτρύνσεις απ’ την Μητέρα Ελλάδα θα είμαστε όμως αμείλικτοι και θα καταγγείλουμε δημόσια οποιαδήποτε παρέμβαση που ξεφεύγει απ’ το πλαίσιο που εξυπηρετεί προσωπικά συμφέροντα και ιδιοτέλειες και όχι το εθνικό συμφέρον. Είναι ώρα επίσης η Ελληνική Κυβέρνηση και παρά τις δυσκολίες που αντιμετωπίζει με την οικονομική κατάσταση του δημοσίου να βρει τρόπους και να είναι πιο πρακτικά δίπλα στο χειμαζόμενο Ελληνισμό. Η υπόθεση με τις συντάξεις του ΟΓΑ είναι ένα δείγμα. Πρέπει οπωσδήποτε να συνεχιστούν διότι αποτελεί μοναδικό εργαλείο μετάγγισης οικονομικής βοήθειας άμεσα στις ελληνικές κοινότητες εδώ στα πάτρια εδάφη. Πρέπει η ελπίδα να κρατηθεί ζωντανή.
Με τις σκέψεις αυτές επιτρέψτε μου άλλη μια φορά να ευχηθώ στον καθένα Καλή Χρονιά κι Ευλογημένη! Χρόνια Πολλά στην ΟΜΟΝΟΙΑ και κυρίως πνεύμα ενωτικό και αγωνιστικό!
Ας συνεχίσουμε όλους του επόμενους μήνες επαγρυπνά την αντίσταση μας έναντι του εθνικισμού και του ανθελληνισμού, σοφά στις κάλπες που μας περιμένουν και κυρίως πιο ανδρεία στις προκλήσεις!
Ο θεός να ευλογήσει την Πατρίδα.