Οι «παράλληλοι βίοι» των Γιώργου Σεφέρη και Ιβο Αντριτς ~ Βορειοηπειρωτικά

Παρασκευή, 11 Ιανουαρίου 2013

Οι «παράλληλοι βίοι» των Γιώργου Σεφέρη και Ιβο Αντριτς

Ιβο Αντριτς και Γιώργος Σεφέρης
ΣΤΗΝ ΕΘΝΙΚΗ ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗ

Τι συνδέει τον Γιώργο Σεφέρη με τον Ιβο Αντριτς; Σίγουρα το Νόμπελ Λογοτεχνίας, με το οποίο τιμήθηκαν και οι δύο, το 1963 ο πρώτος και δύο χρόνια πριν, το 1961, ο Γιουγκοσλάβος συγγραφέας. Επίσης ότι υπήρξαν και οι δύο διπλωμάτες σε πολυτάραχες εποχές.

Ιβο Αντριτς και Γιώργος Σεφέρης
Η Εθνική Βιβλιοθήκη, σε συνεργασία με την πρεσβεία της Σερβίας, σχεδιάζει μια πολύ ενδιαφέρουσα εκδήλωση για τους σχεδόν παράλληλους βίους των δύο κορυφαίων της τέχνης του λόγου, στις 16 του μήνα, στις 7 μ.μ., στους χώρους της (Πανεπιστημίου 32), παράλληλα με εκθέσεις βιβλίων του Γιώργου Σεφέρη και φωτογραφιών του Ιβο Αντριτς).
Για τους δύο νομπελίστες θα μιλήσουν συγγραφείς, μεταφραστές και διπλωμάτες. Για τον Σεφέρη, ο Δημήτρης Δασκαλόπουλος και ο Θεόδωρος Δασκαρόλης. Για τον Αντριτς, ο πρέσβης της Σερβίας Ντράγκαν Ζουπανιέβατς και η επιμελήτρια της έκθεσης Τατιάνα Κοριτσάνατς. Την εκδήλωση, την οποία θα συντονίσει ο Θανάσης Βαλτινός, θα προλογίσει η δραστήρια αναπληρώτρια γενική διευθύντρια της Εθνικής Βιβλιοθήκης Αντωνία Αράχωβα, ενώ αποσπάσματα από έργα και των δύο τιμωμένων θα ακουστούν από τον Κωνσταντίνο Κωνσταντόπουλο.

ΕΘΝΟΣ