Αντίθετο το Εθνικό Συμβούλιο της αλβανικής εθνικής μειονότητας στην απομάκρυνση του μνημείου στο Πρέσεβο ~ Βορειοηπειρωτικά

Παρασκευή, 11 Ιανουαρίου 2013

Αντίθετο το Εθνικό Συμβούλιο της αλβανικής εθνικής μειονότητας στην απομάκρυνση του μνημείου στο Πρέσεβο


Το Εθνικό Συμβούλιο της αλβανικής μειονότητας στη Σερβία καταδίκασε, χθες, την ανακοινωθείσα απομάκρυνση του μνημείου που έχει ανεγερθεί στο Πρέσεβο της νότιας Σερβίας για τον αποκαλούμενο "Απελευθερωτικό Στρατό του Πρέσεβο, της Μέντβεντια και του Μπουγιάνοβατς", καθώς και τις προτάσεις για αλλαγή της σημαίας που θα χρησιμοποιεί η συγκεκριμένη μειονότητα.

Συγκεκριμένα, το Εθνικό Συμβούλιο της αλβανικής εθνικής μειονότητας καταδίκασε τις σχετικές δηλώσεις Σέρβων αξιωματούχων για την απομάκρυνση του μνημείου στο Πρέσεβο, τονίζοντας πως αυτού του είδους οι δηλώσεις προκαλούν διαμάχες. Σε ανακοίνωση του Συμβουλίου που δόθηκε στη δημοσιότητα μετά την έκτακτη χθεσινή συνεδρίαση του σώματος στο Μπουγιάνοβατς καταδικάζεται ακόμη κάθε προσπάθεια άρνησης ή αλλαγής της εθνικής ταυτότητας των Αλβανών στο Πρέσεβο, τη Μέντβεντια και το Μπουγιάνοβατς.
Καλούνται δε όλα τα πολιτικά κόμματα των Αλβανών της νότιας Σερβίας να ενωθούν και να αναλάβουν κοινή δράση σε σχέση με το Βελιγράδι.

Το μνημείο στο Πρέσεβο ανεγέρθηκε πριν από περίπου δυο μήνες και σ’ αυτό αναφέρονται τα ονόματα πεσόντων της ένοπλης εξέγερσης των Αλβανών στη νότια Σερβία, η οποία ξέσπασε το 2000 αμέσως μετά την απομάκρυνση του Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς από την εξουσία και την άνοδο σ’ αυτήν της δημοκρατικής αντιπολίτευσης. Δυο χρόνια αργότερα, δόθηκε αμνηστία σε όσους ενεπλάκησαν στα γεγονότα εκείνα.

ΑΠΕ