Σάλος για τους 3 αλβανούς που πιάστηκαν με 180 τόνους όπλα και πυρομαχικά στην Υεμένη ~ Βορειοηπειρωτικά

Τετάρτη, 30 Ιανουαρίου 2013

Σάλος για τους 3 αλβανούς που πιάστηκαν με 180 τόνους όπλα και πυρομαχικά στην Υεμένη

Τρεις Αλβανοί ναυτικοί στη φυλακή για λαθρεμπόριο όπλων 

PS: Ο Υπουργός Άρμπεν Ιμάμι λαθρεμπόριο όπλων με τη Σερβία

Η εφημερίδα shqitarja.com και το A1 Report TV φέρνει στο φως αποκλειστικές φωτογραφίες από τη στιγμή της ακινητοποίησης στην Υεμένη του πλοίου “EOS” στο οποίο βρέθηκαν και κατασχέθηκαν περίπου 180 τόνοι όπλων και εκρηκτικών.


Οι φωτογραφίες παρουσιάζουν το πλοίο “EOS”, τη στιγμή που πλησίαζε το λιμάνι στην Υεμένη, όπου οι τοπικές αρχές έχουν ελέγξει και βρει μεγάλη ποσότητα εκρηκτικών όπλων.


Άλλες φωτογραφίες δείχνουν συνομιλίες μεταξύ των Λιμενικών Αρχών της Υεμένης με μέλη του πληρώματος, 3 από τους οποίους είναι Αλβανοί, ο καπετάνιος, Arif Bakillari, ο αξιωματικός Mihal Cangonji και ο αρχιμηχανικός Nezir Shahaj, ενώ τα άλλα μέλη του πληρώματος είναι δύο Ινδοί και ένας Έλληνας.

Η διαδρομή του πλοίου από το Δυρράχιο στην ΥεμένηΤο πλοίο φορτωμένο με πυρομαχικά και όπλα ξεκίνησε από την Ελλάδα, σταμάτησε στο Δυρράχιο και στη συνέχεια στο Μαυροβούνιο όπου και φόρτωσε τα όπλα και πυρομαχικά που βρέθηκαν. Τελικός προορισμός ήταν το λιμάνι Kasrit Um στο Ιράκ και στις 16 Δεκεμβρίου σταμάτησε στο λιμάνι του Al Mukallës για ανεφοδιασμό καυσίμων. Όταν ο καπετάνιος έδωσε αντικρουόμενα δεδομένα για το φορτίο και τον προορισμό στις λιμενικές αρχές ξεκίνησε ο έλεγχος όπου και βρέθηκαν επί του πλοίου 180 τόνοι όπλων και πυρομαχικών ενώ το πλήρωμα κρατείται με την κατηγορία του λαθρεμπορίου όπλων. Πρακτορεία ειδήσεων λένε ότι τα όπλα είναι σερβική παραγωγή.

Σε εξέλιξη η δίκη των τριών ναυτικών αλβανών στην ΥεμένηΣύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων της Υεμένης την Δευτέρα οι τρεις Αλβανοί ναυτικοί παρουσιάστηκαν ενώπιον του δικαστηρίου στην περιφέρεια του Hadramawt. Το πρακτορείο δείχνει επίσης εικόνες από τη δίκη, όπου ο καπετάνιος Arif Bakillari ορκίζεται δίνοντας το χέρι στους δικαστές. Εν τω μεταξύ, ο καπετάνιος Arif Bakillari, επικοινώνησε στο τηλέφωνο και είπε τη δική του εκδοχή.

Σύμφωνα με τον καπετάνιο, το φορτίο ήταν νόμιμο και σε ορισμένα σημεία της διαδρομής συνοδευόταν και από πλοία του ΝΑΤΟ. Ο ίδιος είπε ότι τα πάντα συμβαίνουν επειδή η Υεμένη θέλει να κρατήσει το φορτίο που προοριζόταν για το Ιράκ.

Διαρροές wikileaks

Ένα έγγραφο της αμερικανικής πρεσβεία σε μία από τις χώρες των Βαλκανίων το οποίο διέθετε το Ëikileaks και το οποίο δόθηκε στη δημοσιότητα το 2011, έριχνε φως σχετικά με το λαθρεμπόριο όπλων σε διάφορες χώρες όπως η Αλβανία. Τα έγγραφα του Ëikileaks έλεγαν για τον Slobodan Tesiç, το όνομα του οποίου είναι στη μαύρη λίστα των Ηνωμένων Πολιτειών. Αυτό το όνομα είναι γνωστό και στις αλβανικές αρχές, αφού ο Τέσιτς και η εταιρία του ήταν αντίστοιχη της κρατικής εταιρείας για την εισαγωγή και την εξαγωγή όπλων MEICO, επιχείρηση εξαρτώμενη από το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας στα Τίρανα, η οποία είχε υπογράψει τη σύμβαση εκ μέρους της αλβανικής κυβέρνησης . Σύμφωνα με τα έγγραφα, η Αλβανία αναγνωρίστηκε ως μέρος του δικτύου των λαθρεμπόριο όπλων από τη Σερβία στην Υεμένη και τη Μέση Ανατολή.


Δύο από αυτά τα έγγραφα φέρουν την ημερομηνία της 14ης Δεκεμβρίου 2009 και 15 Ιανουαρίου 2010, με βάση τις πληροφορίες που παρέχονται από τη βουλγαρική μυστική υπηρεσία, ένα λαθραίο φορτίο όπλων αξίας περίπου 95 εκατ. ευρώ προήλθε από τη Σερβία στην Υεμένη με ενδιάμεση στάση το λιμάνι του Δυρραχίου.
1 σχόλια:

nai me tous albanous sthn yemenh na asxolithite..giati d lete gia ton biasth Ellhna p piasane?gia ta 2 aderfia Ellhnes p skotosane thn 77xronh.k posa akoma?diladi eleos pia albanoi sthn amerikh ,yemenh opou kanoun kamia malakia mh xasete k to anebaste edw.pos boithaei ayto tous boriopiriotes sas parakalw?