Η Ελλάδα Αύριο: Ο ΒΑΛΚΑΝΙΚΟΣ ΠΟΛΕΜΟΣ ΤΟΥ ΣΑΛΙ ΜΠΕΡΙΣΑ ~ Βορειοηπειρωτικά

Τετάρτη, 5 Δεκεμβρίου 2012

Η Ελλάδα Αύριο: Ο ΒΑΛΚΑΝΙΚΟΣ ΠΟΛΕΜΟΣ ΤΟΥ ΣΑΛΙ ΜΠΕΡΙΣΑ

Θέμα αλλαγής συνόρων στο όνομα της Μεγάλης Αλβανίας θέτει, εμμέσως πλην σαφώς, με νέες εμπρηστικές δηλώσεις ο πρωθυπουργός της Αλβανίας Σαλί Μπερίσα.

Οι διακηρύξεις του (από την Αυλώνα, όπου σε απόδοση τιμής στην πρώτη κυβέρνηση υπό τον Ισμαήλ Κεμάλι, που κήρυξε την ανεξαρτησία της χώρας το 1912, συγκάλεσε σύσκεψη του Υπουργικού Συμβουλίου) αποτελούν άμεση απειλή για τα Σκόπια αλλά και για όλα τα Βαλκάνια, έμμεση απειλή κατά της Ελλάδας. Ο αλβανικός εθνικισμός και μεγαλοϊδεατισμός φαίνεται ότι είναι συστατικά στοιχεία της πολιτικής Μπερίσα αλλά και συνολικά της αλβανικής πολιτικής ελίτ. Ο κ. Μπερίσα προσπαθεί να εμφανιστεί σαν ο μπουρλοτιέρης για τα δίκαια του αλβανικού έθνους.

1. Ο Σαλί Μπερίσα εξήγγειλε χθες την Πλατφόρμα Εθνικής Ένωσης των Αλβανών. Υποστήριξε, μάλιστα, πως η πλατφόρμα αυτή «θα παρέχει τελική λύση στο αλβανικό ζήτημα στα Βαλκάνια».

2. Ανακοίνωσε ότι η κυβέρνησή του θα ετοιμάσει νόμο για τη χορήγηση ιθαγένειας σε όλους τους Αλβανούς, όπου και αν ζουν. «Το έθνος είναι ένα και κάθε Αλβανός, οπουδήποτε ζει, αξίζει να έχει αλβανική υπηκοότητα», υπογράμμισε ο κ. Μπερίσα.

3. Υποστήριξε ότι οι Αλβανοί ζουν σε 5 χώρες. «Κανείς δεν μπορεί να αρνηθεί ότι οι Αλβανοί υπέστησαν τις μεγαλύτερες αδικίες της εποχής και χωρίστηκαν σε πέντε χώρες. Εκείνοι που είχαν δημιουργήσει τα κράτη τους δεκαετίες πριν από εμάς “έπεσαν” πάνω στο έθνος μας με τα πιο δυσοίωνα σχέδια».

Επιδιώκοντας να δικαιολογήσει τα όσα εμπρηστικά είπε, επισήμανε ότι ο νόμος περί ιθαγένειας ενδέχεται να «παρεξηγηθεί». Εκ μέρους της αλβανικής κυβέρνησης, λοιπόν, ζητάει τη συνεννόηση των γειτόνων και του διεθνούς παράγοντα. «Είμαστε ένα έθνος που επιθυμούμε την ειρήνη και τη σταθερότητα. Περάσαμε 100 χρόνια υπό κατοχές και δικτατορίες. Τώρα επιθυμούμε ειρήνη και σταθερότητα που βασίζεται στις υψηλότερες ανθρώπινες αρχές», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Οι δηλώσεις Μπερίσα ανοίγουν νέα εφιαλτικά σενάρια αλλά και ενδεχόμενα για τα Βαλκάνια. θέτει θέμα Μεγάλης Αλβανίας και ενσωμάτωσης σε μία οντότητα όλους τους Αλβανούς, οι οποίοι χωρίστηκαν σε 5 κράτη εξαιτίας των ιστορικών αλλαγών τα προηγούμενα χρόνια. Μιλάμε, λοιπόν, ότι εκτός από την Αλβανία και το Κόσοβο το θέμα αποτελεί απειλή για τα Σκόπια, το Μαυροβούνιο και την Ελλάδα.

Ανακοινώνοντας την αναγνώριση ιθαγένειας σε όλους τους πολίτες γειτονικών χωρών αλβανικής καταγωγής, βάζει φωτιά στα Σκόπια, όπου οι διαφορές Αλβανών, Σλάβων βρίσκονται πάντα σε ένταση, με τους Αλβανούς του Τετόβου να διεκδικούν αυτονομία.

Προκαλεί διπλό πρόβλημα στην Ελλάδα, πρώτον γιατί συνεχίζει με αλυτρωτικές δηλώσεις να καταστρέφει τις ελληνοαλβανικές σχέσεις και δεύτερον γιατί, απειλώντας τα Σκόπια, δημιουργείται νέος κύκλος πιέσεων για το θέμα της ονομασίας. Ειδικά για τα Σκόπια, το θέμα της ιθαγένειας αποτελεί βόμβα στα θεμέλιά του. Ήδη χιλιάδες πολίτες της ΠΓΔΜ σλαβικής καταγωγής έχουν πάρει βουλγαρικά διαβατήρια, τώρα θα τρέχουν και οι Αλβανοί να πάρουν αλβανικά.

Κυρίως, όμως, ο Σαλί Μπερίσα ανοίγει τον ασκό του Αιόλου για νέα περιπέτειες στα πολύπαθα Βαλκάνια. Το ερώτημα είναι αν η Ευρωπαϊκή Ένωση θα βάλει φρένο στις τρελές ιδέες του κ. Μπερίσα.