Τι συμβαίνει κ. Αβραμόπουλε με τον Σ. Μπερίσα; ~ Βορειοηπειρωτικά

Σάββατο, 22 Δεκεμβρίου 2012

Τι συμβαίνει κ. Αβραμόπουλε με τον Σ. Μπερίσα;

Συνεχίζοντας τις πολιτικές συγκαλυμμένης εθνοκάθαρσης η Αλβανία των Μπερίσα και Ράμα έβαλε στόχο τώρα τους χριστιανούς της χώρας, με πολιτικές που όχι μόνον συγκρούονται ακόμη ανοιχτά με τις επιδιώξεις της χώρας να καταστεί μέλος της ΕΕ αλλά και δημιουργούν σοβαρές εντάσεις με την Ελλάδα  (αν και όχι καθώς φαίνεται με την κυβέρνηση). Στο ζήτημα σύντομα θα κληθεί να λάβει θέση η ηγεσία του ΥΠΕΞ καθώς μάλιστα ο Υπ.Εξ. Δ. Αβραμόπουλος έχει τελευταία αντιμετωπίζει μόνο με λεκτικές παρεμβάσεις τις προκλήσεις των Τιράνων που δεν είναι “πυροτεχνήματα” αλλά ουσιστικές απόπειρες μεταβολής του status quo των διεθνών συνθηκών…
Τεχνάσματα των αλβανικών αρχών προκειμένου να παρουσιαστεί μειωμένος ο αριθμός των ορθοδόξων χριστιανών στη χώρα καταγγέλλει η Ορθόδοξη Εκκλησία της Αλβανίας, χαρακτηρίζοντας εντελώς ανακριβή και απαράδεκτα τα σχετικά στοιχεία που ανακοίνωσε η στατιστική υπηρεσία INSTAT από την τελευταία απογραφή (2011) για τη θρησκευτική διαστρωμάτωση του πληθυσμού.
Σύμφωνα με τα στοιχεία αυτά, το ποσοστό των ορθόδοξων χριστιανών στην Αλβανία διαμορφώνεται στο 6,75%. «Πρόκειται για ένα ολοφάνερο λάθος ή, ακριβέστερα, ψέμα», υπογραμμίζει σε ανακοίνωσή του το Κληρικολαϊκό Εκκλησιαστικό Συμβούλιο της Ορθόδοξης Αυτοκέφαλης Εκκλησίας της Αλβανίας.
«Η διαδικασία της απογραφής για την καταγραφή του θρησκεύματος δεν ανταποκρίνεται στη στοιχειώδη αντικειμενική μέθοδο που ακολουθείται από τις ευρωπαϊκές χώρες και τελικά», τονίζεται, «προσβάλλει όχι μόνο τους Ορθόδοξους Χριστιανούς, που από την αρχή του Αλβανικού κράτους υπήρξαν η πολυπληθέστερη χριστιανική κοινότητα, αλλά και όλους τους Χριστιανούς, τους οποίους περιορίζει κατά μεγάλο ποσοστό (από 31% σε 17%), και τελικά σκιάζει τη γενική εικόνα των θρησκευτικών κοινοτήτων στην Αλβανία».
Καταγγέλλοντας «την αντιεπιστημονική μέθοδο που ακολουθήθηκε στο ευαίσθητο θέμα της καταγραφής του θρησκεύματος», καθώς και «την τεράστια παραποίηση κάθε δεοντολογίας», η Ορθόδοξη Εκκλησία της Αλβανίας δηλώνει πως δεν αναγνωρίζει τα ποσοστά που ανακοινώθηκαν από την INSTAT. «Τέτοιοι σχεδιασμοί και χειρισμοί», σχολιάζει, είναι ενδεχόμενο να υπονομεύσουν ακόμα και την αρμονική θρησκευτική συνύπαρξη, για την οποία α«γωνιζόμαστε. «Η αναζήτηση της αλήθειας είναι θεμελιώδης για μια πολιτισμένη κοινωνία, ιδιαίτερα σε θέματα τόσο ευαίσθητα, όπως το θρήσκευμα των πολιτών», επισημαίνεται στην ανακοίνωση, και «μόνο η αλήθεια μπορεί να βοηθήσει την Αλβανία στην πορεία της προς την Ενωμένη Ευρώπη και γενικότερα την πρόοδο στον εικοστό αιώνα».
Όσον αφορά τη διαδικασία που ακολουθήθηκε κατά την απογραφή του πληθυσμού, μεταξύ άλλων, καταγγέλλεται ότι «το ερώτημα περί θρησκεύματος έγινε προαιρετικό, ασαφές και δύσκολο για τους απλούς πολίτες, ιδιαίτερα τους περιορισμένης μόρφωσης», έτσι ώστε «να καθοδηγούνται οι απαντήσεις και να καταχωρούνται αυθαίρετα».
Επιπρόσθετα, κατά τις δύο περασμένες Κυριακές (9 και 16 Δεκεμβρίου), η Ορθόδοξη Εκκλησία της Αλβανίας μοίρασε δελτία στους ορθοδόξους που εκκλησιάσθηκαν στα Τίρανα, το Δυρράχιο, το Μπεράτι, την Κορυτσά, την Αυλώνα και άλλες πόλεις, για να δηλώσουν αν τους επισκέφθηκαν για να τους καταγράψουν κι αν ερωτήθηκαν για το θρήσκευμα και να σημειώσουν τυχόν άλλες παρατηρήσεις σχετικά με την απογραφή.
Τα αποτελέσματα, όπως σημειώνεται, ήταν καταλυτικά: απήντησαν 7.118 πρόσωπα (με ονοματεπώνυμο και διεύθυνση), εξ αυτών 4.643 (65,23%) δεν τους επισκέφθηκαν καθόλου οι απογραφείς ή τους επισκέφθηκαν μεν, αλλά δεν τους ετέθη το ερώτημα περί θρησκεύματος, ενώ μόνο 2.469 άτομα (34,68%) δήλωσαν κατά την απογραφή το θρήσκευμα. Επίσης, 56 δήλωσαν ότι οι απογραφείς σημείωσαν το θρήσκευμα με μολύβι ή σε άλλο τετράδιο και άλλοι 12 ότι τους αρνήθηκαν να σημειώσουν το θρήσκευμα ή το σημείωσαν μετά από πολλή επιμονή. Τέλος, η Ορθόδοξη Εκκλησία της Αλβανίας επικαλείται μαρτυρίες ότι κατά τη διαδικασία της συλλογής των στοιχείων, πολλοί απογραφείς, αντί του επισήμου εντύπου, χρησιμοποιούσαν τετράδιο και ότι οι πολίτες δεν υπέγραψαν.
Υπενθυμίζει εξάλλου, ότι κατά τη διάρκεια των 100 ετών του αλβανικού κράτους έχουν γίνει μόνο δύο απογραφές, που περιλαμβάνουν την ερώτηση περί θρησκεύματος. Σύμφωνα με την πρώτη, το 1927, οι μουσουλμάνοι (από κοινού σουννίτες και μπεκτασί) αντιστοιχούσαν στο 67,5%, οι ορθόδοξοι στο 22,3% και οι καθολικοί στο 10%. Στην άλλη απογραφή, που έγινε από τις ιταλικές αρχές το 1942, τα αποτελέσματα ήταν: μουσουλμάνοι 68,9% (εκ των οποίων σουννίτες 54,17% και μπεκτασί 14,73%) και χριστιανοί 31% (εκ των οποίων ορθόδοξοι 20,7% και καθολικοί 10,3%).
Στην ανακοίνωση χαρακτηρίζεται «πολύ περίεργο και ύποπτο, το ότι ορισμένοι κύκλοι επεδίωξαν με διάφορα τεχνάσματα να παρουσιάσουν ότι οι ορθόδοξοι μειώθηκαν κατά τα 2/3», ενώ υπογραμμίζεται ότι σύμφωνα με τα διαθέσιμα εκκλησιαστικά δεδομένα (καταλόγους βαπτίσεων προ και μετά τον αντιθρησκευτικό διωγμό και καταλόγους των 460 ορθόδοξων ενορίων του πληθυσμού της Αλβανίας), οι ορθόδοξοι υπερβαίνουν το 24%.
Εκτιμάται, τέλος, πως κάτω από τα ποσοστά της απογραφής που προσδιορίζονται “δεν απάντησαν” (13,79%) και “πιστοί μη προσδιορισθέντες” στεγάζονται, στη συντριπτική πλειοψηφία, χριστιανοί ορθόδοξοι και συγκεκριμένα: όσοι αποφάσισαν οικειοθελώς να απέχουν της απογραφής (π.χ. η πλειοψηφία της ελληνικής μειονότητας, των Βλαχοφώνων, Μαυροβουνίων και άλλων μειονοτήτων), όσοι απέφυγαν να δηλώσουν ευθέως το θρήσκευμα, «ύστερα από τη διάχυτη ψυχολογική πίεση που δημιούργησαν ορισμένοι ακραίοι κύκλοι και τις απειλές σχετικά με την ελεύθερη δήλωση θρησκεύματος και εθνικότητας, όλοι εκείνοι, τους οποίους οι απογραφείς απέφυγαν να επισκεφθούν, εκείνοι τους οποίους οι απογραφείς επισκέφθηκαν, αλλά δεν ρώτησαν για το θρήσκευμα ή, όταν δήλωσαν ορθόδοξοι, αυθαίρετα τους κατέταξαν σε μια αόριστη κατηγορία».
Να σημειωθεί ότι αντιδράσεις θα πρέπει, λογικά, να υπάρξουν και από τον πρωθυπουργό Α. Σαμαρά καθώς ο ίδιος φέρεται να διατηρεί καλές σχέσεις με τον Αλβανό πρωθυπουργό στα πλαίσια του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος (ΡΡΕ).
www.e-dragoumanos.eu - www.deropoli.com