Αλβανία: Τα κόμματα κατηγορούν το ένα το άλλο για την αποτυχία της χώρας να λάβει καθεστώς υποψήφιας προς ένταξη χώρας στην ΕΕ ~ Βορειοηπειρωτικά

Σάββατο, 29 Δεκεμβρίου 2012

Αλβανία: Τα κόμματα κατηγορούν το ένα το άλλο για την αποτυχία της χώρας να λάβει καθεστώς υποψήφιας προς ένταξη χώρας στην ΕΕ


Τα πολιτικά κόμματα έχουν αντιδράσει άμεσα και έντονα μετά την εκ νέου άρνηση παροχής στην Αλβανία καθεστώτος χώρας υποψήφιας προς ένταξη στην ΕΕ.
Η αντιπολίτευση επιρρίπτει την ευθύνη για την αποτυχία αυτού το μήνα στην έλλειψη προσπαθειών του κυβερνώντος δημοκρατικού κόμματος για περιορισμό της εγκληματικότητας και της διαφθοράς, ενώ η κυβέρνηση κατηγορεί την έλλειψη συναίνεσης από τους σοσιαλιστές του κοινοβουλίου.
"Πρόκειται για μια πρωτοφανή περίπτωση, η απόρριψη του αιτήματος χορήγησης καθεστώτος χώρας υποψήφιας προς ένταξη στην ΕΕ σε μια χώρα για τρία συναπτά έτη. Ο λόγος είναι η διαφθορά, η εγκληματικότητα, η φτώχεια και η κακή διακυβέρνηση. Η ευθύνη είναι της κυβέρνησης", δήλωσε ο Πασκάλ Μίλο, πρώην υπουργός Εξωτερικών και αρχηγός του Σοσιαλιδημοκρατικού Κόμματος της Αλβανίας, στους SETimes.
Το Συμβούλιο Γενικών Υποθέσεων της ΕΕ χαιρέτισε την πρόοδο της Αλβανίας στις μεταρρυθμίσεις στη συνεδρίασή του που πραγματοποιήθηκε στις 10 Δεκεμβρίου, αλλά είπε ότι χρειάζεται να υπάρξει περαιτέρω πρόοδος στην μεταρρύθμιση του δικαστικού συστήματος και της δημόσιας διοίκησης για να χορηγηθεί καθεστώς υποψήφιας προς ένταξη χώρας.
"Η ενίσχυση της ανεξαρτησίας του δικαστικού συστήματος, της αποτελεσματικότητας και της λογοδοσίας του, η καταπολέμηση της διαφθοράς και του οργανωμένου εγκλήματος, καθώς και η προστασία των μειονοτήτων, αποτελούν βασικούς τομείς που βρίσκονται στο επίκεντρο της πορείας της χώρας προς την ΕΕ", δήλωσε η Ερατώ Κοζάκου-Μαρκουλλή, η υπουργός Εξωτερικών της Κύπρου, της χώρας που κατέχει την προεδρία της ΕΕ.
Η Αλβανία κατέθεσε αίτηση τον Απρίλιο του 2009 για να λάβει καθεστώς χώρας υποψήφιας προς ένταξη στην ΕΕ και, από τότε, αγωνίζεται για να λάβει θετική απάντηση από τις Βρυξέλλες.
"Η Ευρωπαϊκή Ένωση απαιτεί μεταρρυθμίσεις. Η αντιπολίτευση "κρατά ομήρους" τρεις βασικές μεταρρυθμίσεις στο κοινοβούλιο: τη μεταρρύθμιση του δικαστικού συστήματος, τη μεταρρύθμιση της δημόσιας διοίκησης, καθώς και την κοινοβουλευτική μεταρρύθμιση", είπε ο Τρίταν Σέχου, βουλευτής των δημοκρατικών, στους SETimes.
"Η αντιπολίτευση δεν ψηφίζει αυτούς τους νόμους και θυσιάζει τις φιλοδοξίες των Αλβανών", επειδή νομίζει ότι η κυβέρνηση θα μπορούσε να λάβει τα εύσημα για την απόκτηση καθεστώτος χώρας υποψήφιας προς ένταξη στην ΕΕ. Χρησιμοποιούν πολιτικά την ένταξη, αλλά θα τους τιμωρήσει το εκλογικό σώμα. Θα παραμείνουν στην αντιπολίτευση, ακόμη και μετά τις βουλευτικές εκλογές του 2013", δήλωσε ο Σέχου.
Ο Λέοναρντ Ντέμι, επικεφαλής της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής για την Ασφάλεια και βουλευτής των δημοκρατικών, δήλωσε ότι η αντιπολίτευση δεν αντανακλά τις απαιτήσεις της ΕΕ.
"Οι Βρυξέλλες προτείνουν συνεχώς τη σύναψη ενός συμφώνου μεταξύ των δύο κύριων πολιτικών δυνάμεων της Αλβανίας για τη διευκόλυνση της Ευρω-Ατλαντικής ενσωμάτωσης. Η υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Χίλαρι Κλίντον κάλεσε όλα τα πολιτικά κόμματα να συνεργαστούν στο θέμα του δικαστικού τομέα, αλλά η αντιπολίτευση δεν κινείται προς αυτή την κατεύθυνση", είπε ο Ντέμι στους SETimes.

Ωστόσο, η Βαλεντίνα Λεσκάι, βουλευτής του Σοσιαλιστικού Κόμματος, είπε ότι δεν υπάρχει ίση ευθύνη για την έλλειψη του καθεστώτος χώρας υποψήφιας προς ένταξη στην ΕΕ.
"Η Αλβανία έχει εκπληρώσει ... μόνο τέσσερις προτεραιότητες, αυτές που σχετίζονται με την αντιπολίτευση. Εν τω μεταξύ, οι άλλες οκτώ, οι οποίες είναι αποκλειστικά ευθύνη της κυβέρνησης, δεν έχουν λάβει θετική αξιολόγηση. Κανείς δεν πιστεύει τα παραμύθια σχετικά με την ευθύνη της αντιπολίτευσης. Φταίει η αντιπολίτευση που ανθεί η διαφθορά στη χώρα;" είπε η Λεσκάι στους SETimes.
Η πολιτική διαμάχη ακολουθεί ένα διετές μποϊκοτάζ του κοινοβουλίου από το Σοσιαλιστικό Κόμμα, το οποίο έληξε τον Οκτώβριο του περασμένου έτους.
"Τα δύο κύρια πολιτικά κόμματα [το κυβερνών Δημοκρατικό Κόμμα και το Σοσιαλιστικό Κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης] έχουν παραμείνει προσκολλημένα στις θέσεις τους παρά τις δηλώσεις τους σχετικά με τη θέληση τους να ξεπεράσουν το βαθύ χάσμα που υπάρχει μεταξύ τους", είπε ο Γκεντς Μλόγια, ένας πρώην Αλβανός διπλωμάτης, στους SETimes.

SETimes.com.

1 σχόλια:

Δυστυχως η γειτονική χώρα δεν εχει σε αυτη τη συγκηρία μια ικανη διπλωματία που μπορει να πείσει για αλλαγη σε Ευρωπαικό επιπεδο με τις υπάρχουσες συνθήκες .Πρέπει να υπάρξει μια ικανη πολιτικη η οποια να μπορεσει να εμπνεέι εμπιστοσύνη στους ετερους της με μεταρρυθμίσεις στη διοικιση,δικαιοσυνη,την ασφαλεια, βελτιωση των υποδομων, στη καταπολεμηση της διαφθορας με τη προστασία και το σεβασμο στις μειονότητες και στην προσπαθεια περιορισμου των εθνικιστικων εξάρσεων.Τα φιλοευρωπαικά και προοδευτικά κομματα στην Αλβανία θα πρεπει να ρίξουν νερο στο κρασί τους να ξεχάσουν για λιγο τις μεταξυ διαφορές τους κυριος τα δυο μεγάλα κομματα και να συνεργαστούν για αλλαγη στην εσωτερική και εξωτερικη πολιτηκή.Καλο θα είναι τα δυο μεγαλα κόμματα τουλαχιστον να ανακαλέσουν και να σταματήσουν τις αλλυτροτικές και εθνικιστικές δηλώσεις που μονο αρνητηκά αποτελέσματα εχουν.Να προσπαθήσουν για πρωαγωγη των καλών σχεσεων με γειτονικές χώρες και την ΕΛΛΑΔΑ κυρίως (καθως εμείς κρατάμε το εισητήριο τους του για την Ε.Ε. καθως η χωρα μας απο τις πρώτες εστειλε βοηθεια στις δυσκολες στιγμές του παρελθοντος στην Αλβανία και εμείς δεν ρίξαμε κανέναν στη θαλλασα) αν θέλουν να πιστευουν οι γείτονες σε κατι καλυτερο καθως απο την ΕΛΛΑΔΑ πιο πολυ και την Ε.Ε. σε ενα σημειο πολλα καλά και θετικά στοιχεια εχουν κερδίσσει.Αυτα δεν πρεπει να τα ξεχνουν.