Ορθόδοξοι, Μπεκτασίδες και Μουσουλμάνοι δεν αναγνωρίζουν την απογραφή της Αλβανίας ~ Βορειοηπειρωτικά

Δευτέρα, 17 Δεκεμβρίου 2012

Ορθόδοξοι, Μπεκτασίδες και Μουσουλμάνοι δεν αναγνωρίζουν την απογραφή της Αλβανίας

Μπεκτασίδες: Η κοινότητα των Μπεκτασίδων της Αλβανίας τάχθηκε ενάντια στην εγκυρότητα των αποτελεσμάτων της απογραφής. Ωστόσο, σύμφωνα με αυτούς, τα στοιχεία αυτά δεν απειλούν καθόλου την θρησκευτική τους κοινότητα. «Έχουμε περίπου 73 χιλιάδες πιστούς και περίπου 30% από αυτούς δεν έλαβαν μέρος στην απογραφή, καθώς δεν πάει κανείς σπίτι τους για να τους πάρει τα απαραίτητα στοιχεία», δήλωσε ο Syrja Xhela, εκπρόσωπος αυτής της κοινότητας. Σύμφωνα με τον ίδιο, οι Μπεκτασίδες δεν συμφωνούν με αυτά τα στατιστικά στοιχεία, και τη στάση τους την έχουν εκφράσει και ενώπιον των διεθνών παραγόντων, οι οποίοι ήταν παρόντες στην τελετή λήξης της απογραφής.

Μουσουλμάνοι: Η Μουσουλμανική κοινότητα, αν και δεν αποδέχεται τα αποτελέσματα της απογραφής, δεν τα θεωρεί διόλου ανησυχία για τους πιστούς. «Εμείς ως μουσουλμανική κοινότητα της Αλβανίας δεν έχουμε επιχειρήσει και δεν υπάρχει λόγος να επιχειρήσουμε να δείξουμε όσο το δυνατόν υψηλότερο τον αριθμό των μουσουλμάνων και πιστεύουμε ότι η είσοδος σε έναν αγώνα μεταξύ των θρησκευτικών,εθνικών ή πολιτισμικών μειονοτήτων δεν εξυπηρετεί κανέναν, και σε ένα τέτοιο αγώνα με φουσκωμένα και ξεφουσκωμένα τεχνητά νούμερα, κανείς δεν θα βγει κερδισμένος, αλλά όλοι μπορούν να χάσουν κάτι» δήλωσε ο Agron Hoxha, Υπεύθυνος Δημοσίων Σχέσεων και ΜΜΕ της Μουσουλμανικής Κοινότητας της Αλβανίας (ΜΚΑ). Πρόσθεσε ότι το πιο σημαντικό θέμα που απασχολεί την ΜΚΑ είναι ότι εκείνοι που αποκαλούν τους εαυτούς τους μουσουλμάνους, να ζουν σύμφωνα με την πίστη τους, σε ειρήνη με τον εαυτό του, με τους ανθρώπους, με τον κόσμο. «Σύμφωνα με τους υπολογισμούς μας, με βάση τις διάφορες έρευνες που διεξάγονται από διεθνείς οργανισμούς, ο αριθμός των μουσουλμάνων πιστών στη χώρα είναι πάνω από 70%. Ωστόσο, το σημαντικό για μας είναι ότι οι άνθρωποι να γνωρίσουν τον Θεό, τον Προφήτη, να πιστεύουν στην κρίση στη μεταθανάτια ζωή και να ζήσουν ήρεμοι και ασφαλείς σε αυτή τη ζωή, και ευτυχισμένοι στην άλλη», δήλωσε ο Hoxha. Σύμφωνα με τον ίδιο, έχουν μείνει εκτός απογραφής και ανώτερα στελέχη της μουσουλμανικής κοινότητας.

Ορθόδοξοι: Ποιό σκληρή ήταν η στάση εκπροσώπων της Ορθόδοξης πίστης η οποία είναι και πιο αδικημένη από τα αποτελέσματα της απογραφής χωρίς ωστόσο να υπάρχει ακόμη επίσημη ανακοίνωση. Σύμφωνα με τον Επίσκοπο Αντώνιο, περίπου το 50% των πιστών δεν ρωτήθηκε καν από τους απογραφείς για το θρήσκευμα. «Αυτό είναι ακριβώς ένας από τους λόγους για τους οποίους χαρακτηρίζουμε εξωπραγματικό όλα αυτά τα στοιχεία. Επίσης, το ερώτημα σχετικά με το θρήσκευμα στην απογραφή ήταν υπαγορευτικό. Ο τρόπος με τον οποίο είχαν σχεδιαστεί, έκανε ένα μέρος των Ορθοδόξων να αρνηθεί να απαντήσει» δήλωσε ο Επίσκοπος Αντώνιος. Τόνισε ότι η Ορθόδοξη Εκκλησία δεν δέχεται ότι μόνο 6,75% του πληθυσμού ανήκει σ 'αυτή τη θρησκεία. Η Αρχιεπισκοπή αναμένεται να κοινοποιήσεις μια επίσημη απάντηση για τα στοιχεία. «Τα στατιστικά στοιχεία που έχουμε στη διάθεσή μας είναι εντελώς διαφορετικές από αυτά που παρουσιάζονται. Δεν μπορεί να υπάρξει κανένα επιχείρημα για την συρρίκνωση του αριθμού των πιστών μας. Η απογραφή είναι λανθασμένη. Το ποσοστό αυτό προκαλεί έκπληξη», είπε ο Επίσκοπος Αντώνιος.
Τελικά μόνο οι Καθολικοί και οι Εθνικιστές είναι ικανοποιημένοι από την απογραφή-φάρσα!