Εθνικισμός και... ταξική διαφορά ~ Βορειοηπειρωτικά

Πέμπτη, 20 Δεκεμβρίου 2012

Εθνικισμός και... ταξική διαφορά


του ΦΩΤΗ ΣΙΟΥΜΠΟΥΡΑ
για την εφημερίδα Η Ελλάδα Αύριο

Μπορεί η Αλβανία να ζει ετούτο τον καιρό σε εκλογικό πυρετό και η αντιπαράθεση των εκεί πολιτικών δυνάμεων να είναι οξύτατη, σε τίποτε όμως εμείς εδώ στην Ελλάδα δεν μπορεί να δικαιολογήσουμε το γεγονός της εθνικιστικής έξαρσης, που παρατηρήθηκε τελευταία στη γειτονική χώρα, των μεγαλοϊδεατικών αναφορών του Σαλί Μπερίσα και της προσπάθειας της αλβανικής κυβέρνησης να απομειώσει τις δυνατότητες της εκεί Ορθόδοξης Αυτοκέφαλης Εκκλησίας.

Μπορεί στην ΠΓΔΜ να το φέρουν βαρέως, γιατί για μια ακόμη φορά, με την παρέμβαση της Ελλάδας, το Συμβούλιο Κορυφής της Ε.Ε. δεν της έδωσε ημερομηνία ενταξιακών διαπραγματεύσεων εάν δεν επιλυθεί το πρόβλημα της ονομασίας. Σε καμία περίπτωση, όμως, δεν μπορεί να δικαιολογηθεί η παρέμβαση, παραμονή μάλιστα της συνεδρίασης του Συμβουλίου Κορυφής, βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ, η οποία μίλησε για «Μακεδονία» και χαρακτήρισε «προκάλυμμα για τα συμφέροντα το ελληνικού κεφαλαίου στη Μακεδονία το ζήτημα της ονομασίας».

Εντάξει, η άνοδος του εθνικισμού στη γειτονική Αλβανία παρατηρείται κάθε φορά που στο εσωτερικό της χώρας υπάρχει πολιτική έξαρση. Και ορθώς αντέδρασαν η κυβέρνηση και ιδιαίτερα ο υπουργός Εξωτερικών Δημ. Αβραμόπουλος στην εκτροπή προς εθνικιστική κατεύθυνση, στη διάρκεια της προεκλογικής διαπάλης του Σαλί Μπερίσα, με τις μεγαλοϊδεατικές αναφορές του για την «Μεγάλη Αλβανία, η οποία εκτείνεται από το Κόσοβο έως την Πρέβεζα». Δεν μπορεί, παράλληλα, να μας αφήνει αδιάφορους και η προσπάθεια της αλβανικής κυβέρνησης να απομειώσει τις δυνατότητες της Ορθόδοξης Αυτοκέφαλης Εκκλησίας της Αλβανίας, η οποία κατάγγειλε ότι η κυβέρνηση της γειτονικής χώρας εμφανίζει σήμερα επισήμως το πλήθος των ορθοδόξων πρωτοφανώς μειωμένο, μικρότερο ακόμη και από εκείνο των καθολικών. Σύμφωνα με την αλβανική στατιστική, οι ορθόδοξοι φθάνουν μόλις το 6,75% και οι καθολικοί το 10,03%, όταν στις δύο προηγούμενες απογραφές οι ορθόδοξοι ξεπερνούσαν το 20% και οι καθολικοί περιορίζονταν πάντα στη ζώνη του 10%, όπως συμβαίνει και τώρα. θα ήταν σκόπιμο να προειδοποιηθούν, και όχι μόνον από την Ορθόδοξη Αυτοκέφαλη Εκκλησία της Αλβανίας, οι αλβανικές Αρχές, ώστε να μην υπάρξει ξανά κύμα θρησκευτικών διωγμών στη γειτονική χώρα σε βάρος χριστιανών και κατ’ επέκταση εναντίον πολιτών ελληνικής καταγωγής. Η κυβέρνηση οφείλει πρόνοιες, διπλωματικές και άλλες. Και, μάλιστα, το ταχύτερο, προτού άλλα εκδηλωθούν.

Όσον αφορά τις δηλώσεις της έμπλεης δογματισμού, τροτσκιστικών καταβολών βουλευτίνας του ΣΥΡΙΖΑ Ιωάννας Γαϊτάνη, δεν μπορεί παρά να πει κανείς πως πρόκειται για μια παγκόσμια... πρωτοτυπία. Μιλώντας στην εφημερίδα των Σκοπίων «Νοva Makedonija», η κυρία Γαϊτάνη ανακάλυψε ότι η διαφορά της ΠΓΔΜ με την Ελλάδα για την ονομασία είναι... ταξική και οφείλεται στους... Έλληνες καπιταλιστές, οι οποίοι έχουν συμφέροντα στη Μακεδονία! Υπενθύμισε, μάλιστα, με καμάρι ότι μέλος της Νεολαίας του κόμματός της, μιλώντας στην κρατική τηλεόραση, χρησιμοποίησε «το όνομα που χρησιμοποιείτε εσείς: Μακεδονία»! Είπε, όμως, και άλλα -προκλητικά- η κυρία Γαϊτάνη, όπως: «Πίσω από το ζήτημα της ονομασίας υπάρχει η επέκταση της οικονομίας της Ελλάδας. Η Ελλάδα επιχειρεί να καταστεί υπερδύναμη στα Βαλκάνια και επιχειρεί να επεκταθεί σε όλη την περιοχή της βαλκανικής χερσονήσου. Αιτία γ' αυτό που συμβαίνει με το όνομα είναι τα συμφέροντα των Ελλήνων καπιταλιστών στη Μακεδονία. Το όνομα συνιστά απλώς άλλοθι και χρησιμοποιείται ως προκάλυμμα προκειμένου να καλυφθούν τα άλλα πράγματα που συμβαίνουν». Όχι, ο ΣΥΡΙΖΑ επισήμως δεν αποδοκίμασε όλα όσα... ταξικά υποστήριξε η βουλευτής του. Περιορίστηκε να δηλώσει ο κοινοβουλευτικός του εκπρόσωπος μόνον ότι «ο ΣΥΡΙΖΑ ως προς το ζήτημα της ονομασίας τάσσεται υπέρ της διπλής ονομασίας με γεωγραφικό προσδιορισμό». Δεν διευκρίνισε, όμως, αν συμφωνούν με αυτό όλες οι Συνιστώσες.