Λεπτές ισορροπίες με Τίρανα ~ Βορειοηπειρωτικά

Παρασκευή, 7 Δεκεμβρίου 2012

Λεπτές ισορροπίες με Τίρανα

Μπερίσα και Ράμα διολισθαίνουν σε εθνικιστικές θέσεις έναντι της Ελλάδας για να κερδίσουν τη στήριξη των ακραίων κομμάτων στις επόμενες εκλογές

Με ιδιαίτερη προσοχή και εύλογη ανησυχία παρακολουθεί η Αθήνα την αυξανόμενη πόλωση στο πολιτικό σκηνικό της Αλβανίας, το οποίο φαίνεται ότι μετατοπίζεται σε όλο και πιο εθνικιστικές θέσεις, υπό την πίεση τόσο των Τσάμηδων όσο και της Ερυθρόμαυρης Συμμαχίας, επηρεάζοντας αρνητικά τις διμερείς σχέσεις και τορπιλίζοντας το κλίμα στα Βαλκάνια. Μάλιστα, στο υπουργείο Εξωτερικών αναμένουν ένα δύσκολο εξάμηνο, καθώς οι εκλογές στη γειτονική χώρα ορίστηκαν για τις 23 Ιουνίου και αναμένεται το κυβερνών κόμμα του Σ. Μπερίσα, αλλά και οι Σοσιαλιστές του Ε. Ράμα, να πλειοδοτήσουν σε κορόνες, προκειμένου να εξασφαλίσουν τη στήριξη των ακραίων κομμάτων.

Η σύνοδος του ΝΑΤΟ

Από τη σύνοδο των υπουργών Εξωτερικών του ΝΑΤΟ στις Βρυξέλλες, ο Δημήτρης Αβραμόπουλος επανέλαβε τη στήριξη της Ελλάδας στη διαδικασία διεύρυνσης της Συμμαχίας ως εργαλείο σταθερότητας στην περιοχή, αλλά τόνισε ότι «η πολιτική ανοιχτών θυρών δεν πρέπει να συγχέεται με “πάρτι” όπου μπορεί ο καθένας να πηγαίνει ακάλεστος», ενώ επισήμανε ότι όλοι πρέπει να πάρουν απόφαση πως η επαναχάραξη των συνόρων έχει τελειώσει οριστικά.

Είχαν προηγηθεί δηλώσεις σε τηλεοπτικό δίκτυο του Αλβανού υπουργού Εξωτερικών, ο οποίος, αναφερόμενος στην αντίδραση του Δ. Αβραμόπουλου να ματαιώσει την επίσκεψή του στα Τίρανα με αφορμή το αλυτρωτικό κήρυγμα του Σαλί Μπερίσα στην επέτειο της ανεξαρτησίας της χώρας του, έκανε λόγο για «αφέλεια». Μάλιστα, κάλεσε τον Ελληνα ομόλογό του να μην πέσει θύμα της εθνικιστικής ρητορικής, η οποία, όπως είπε, κερδίζει έδαφος «ειδικά όταν ένα κράτος βρίσκεται σε δύσκολες συν-
θήκες, όπως συμβαίνει σήμερα με την Ελλάδα». Την ίδια ώρα, επανέφερε θέμα Τσάμηδων, το οποίο, κατά τον ίδιο, δεν μπορεί να λυθεί εάν δεν ακυρωθεί ο νόμος του εμπόλεμου.

Ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών, Γ. Δελαβέκουρας, τόνισε πως ο κ. Παναρίτι «έχει δίκιο να λέει ότι είναι αφελές να μιλάει κανείς για εδαφικές διεκδικήσεις της Αλβανίας έναντι της Ελλάδας, όπερ μεθερμηνευόμενον σημαίνει ότι ο Αλβανός ΥΠΕΞ κάνει δημόσια συστάσεις στον πρωθυπουργό του, ο οποίος, ακούγοντας τις Σειρήνες του εθνικισμού, μίλησε για αλβανικά εδάφη από την Πρέβεζα μέχρι το Πρέσεβο, όσο και εάν στη συνέχεια ανασκεύασε».

Υποδαύλιση εθνικισμών

Η αλήθεια, πάντως, είναι ότι η προοπτική για την ενσωμάτωση των Δ. Βαλκανίων στις ευρωατλαντικές δομές το 2014, οπότε και η Ελλάδα αναλαμβάνει την προεδρία της Ε.Ε, έχει θαμπώσει ολοκληρωτικά, καθώς η οικονομική καχεξία και η γενικότερη κρίση υποδαυλίζουν τους εθνικισμούς και τις αντιπαραθέσεις, ενώ και στη χώρα μας η Χρυσή Αυγή επιχειρεί να μπει σφήνα στην εξωτερική πολιτική, εκμεταλλευόμενη το συντηρητικό και «πατριωτικό» κλίμα που συντηρεί εδώ και καιρό η Ν.Δ και ο Αντώνης Σαμαράς.

Η εφημερίδα των Συντακτών